Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2904554 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #20895 на: 02 Јануари 2021, 22:14:11 pm »
Сега не можам да разберам дали кодошите во Германија прават добро или прават лошо? ;D
Кодошот е секогаш лош :)

Пред некое време фатив на дело еден кодош како слика кола паркирана пред новопоставената рампа за излез од паркингот од Зелено пазарче.
Кодошот потоа пријавуваше дека не може да излезе од паркингот.

Уа кодоши!

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6434
« Одговори #20896 на: 02 Јануари 2021, 22:14:46 pm »
Истиот муабет некни со татко ми го правев.

Потполно отсуство на однос и едукација од страна на нашите сообраќајни полицајци. Али затоа па репресија...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #20897 на: 02 Јануари 2021, 22:16:58 pm »
Дури сте на темата, казните во Германија се дури можеби и пониски од Македонија,  баш во Германија и да те казнат за паркинг или брзо возење (15€) ќе ја платиш со помалку од 2% од месечната плата и нема ич да те заболи...проблемот е што Македонија нема кој да казнува, не е проблем висината на казните.

Кој од вас се јавил да пријави некој непрописно паркиран ?

Тука швабите се кодоши прва класа, џандар нема да видиш никаде, ама одма ќе те пријави некој.

Кај нас казнениот систем е од времето погрешно поставен, и оставен така. И популистички само се покачуваат висините на казните бидејќи „еве правиме нешто“.

Казната треба да те научи, да ти врзе заушка да знаеш за друг пат. Не да те осакати. Казните и кај нас треба да се како во Германија - ниски, ама конзистентни. Цело време. За секоја ситница. А не, 300-400-500 Евра казна - цела плата, па и две. Па во тие ситуации луѓе фаќаат врски, вртат по пријатели, молат, кумат... И кога еднаш ќе видат дека имаат врски...

А џандарите ги бркаат највисоките казни, секогаш е така. Ситните ги игнорираат

Вака... 20-30-50 евра казни, ама нон стоп. Ќе платиш една, ќе платиш две... И ќе си речеш - чекај бе, зошто да плаќам?

А сега? Сега казна да закачиш, ќе те осакати. Кај ќе дадеш плата-две, туку и возачката ќе ти ја земат од три до дванаесет месеци... Па со тоа ризикуваш и работа, и плата - @MecheTo вика во Германија еден месец било ризик, а тука три, шест или 12 месеци? Ама тука нè боли балансштанглата, возиме без возачка - во многу случаи и поради ризик. Луѓе кријат, не кажуваат на работа, да не ги избркаат...

Кај нас осакатуваат казните. Тотално погрешно.

ute edno bi dodal: neka gi napraat platite ko negde nekade, neka gi napraat uslovite da dojdesh do rabota/obrazovanie/stan ko negde nekade, pa da se sporeduvame i za kaznite. A ne samo za kaznite, da bidime voodusheveni kako nekade kaznuvale, sistemot ne roshteval drn drn jarinja, a pri toa ne se spomnat i drugi bitni raboti.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #20898 на: 02 Јануари 2021, 22:18:40 pm »
Сега не можам да разберам дали кодошите во Германија прават добро или прават лошо? ;D
Кодошот е секогаш лош :)

Пред некое време фатив на дело еден кодош како слика кола паркирана пред новопоставената рампа за излез од паркингот од Зелено пазарче.
Кодошот потоа пријавуваше дека не може да излезе од паркингот.

Уа кодоши!
Епа тој што блокирал не можел да влезит, да видиме кому редат рампа сега. Па уште ако бил некое батхе... :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #20899 на: 02 Јануари 2021, 22:20:21 pm »
naj jak muabet kao sekoj si ja gleal rabotata ne se zamaral so drugite, ne bile ogovaraci ko kaj nas. Ato neka me ogovara cel den ako saka, da ne e tuzibaba bitno.

Лани ми кажаа за една многу јака случка во дотичната Немачка.
Еден од тројца цимери многу 'рчел на спиење. Ама толку многу што сите соседни станови го слушале.

Некој му опнал пријава, му дошол џандар на врата да го предупреди.

Ова - јебено бизарно.
Ама, за во сообраќај - и јас би пријавувал постојано, да имам надеж дека некој ќе мрдне со прст.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #20900 на: 02 Јануари 2021, 22:23:08 pm »
Немој да пријавуваш, ќе те искодошат дека кодошиш па ќе си го кркаш :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #20901 на: 02 Јануари 2021, 22:27:33 pm »
ако почнат да казнуваат по пријава, парче ќе се напрајме, а за другар ти што 'рчел, ќе го средат тамо, имаат модерна медицина.
https://www.youtube.com/watch?v=3JRrO-r_GV0

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #20902 на: 02 Јануари 2021, 22:28:47 pm »
Немој да пријавуваш, ќе те искодошат дека кодошиш па ќе си го кркаш :)
Да, баш буквално ова му го напраја на комшија кој пријави друг комшија дека става се и сешто в шпорет. Бев на ниет да го пријава и ја да го пријава ама...

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14718
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #20903 на: 02 Јануари 2021, 23:12:39 pm »
naj jak muabet kao sekoj si ja gleal rabotata ne se zamaral so drugite, ne bile ogovaraci ko kaj nas. Ato neka me ogovara cel den ako saka, da ne e tuzibaba bitno.

Лани ми кажаа за една многу јака случка во дотичната Немачка.
Еден од тројца цимери многу 'рчел на спиење. Ама толку многу што сите соседни станови го слушале.

Некој му опнал пријава, му дошол џандар на врата да го предупреди.

Ова - јебено бизарно.
Ама, за во сообраќај - и јас би пријавувал постојано, да имам надеж дека некој ќе мрдне со прст.
Ako nekoj od sosedite te "voznemiruva" go opomenuvas i ako pak si prodolzi taka togas vikas policija.Zboruvame za stvarno voznemiruvanje,a ne oti tebe ti teknalo deka toa ne treba taka.
Si ima zakon od sabajle od 8 do 22h mozi slobodno da raboti,da renovira.Pred toa i posle toa stama.
E sega se znae deka ednas ke renovira 2-3 nedeli i gotovo,valjda nema sekoj den,cela godina da renovira.
Kaj mene vo zgradata se e so posebni potrebi,taka da 24/7 eci muzika,dali od kaj komsiite,dali od kaj mene,i nikogas do sega ne sme dosle da se prijavuvame.
I stvarno zalosno ke bidi ako ne izlezi nekoj pejac ili muzicar od decata.
 :D :D :D
Vo pogled na kaznite si imaat sistem koj funkcionira i toa e toa...I jas ako mi jabodzemat vozackata na eden mesec i so toa nemozam da vozam,pa so toa mozam da izgubam i rabota.Ete i da ne ja izgubam rabotata,rabotata e ke te plesni 2500e,a ako go povtoris deloto vo kratok period ke te slepaat i po psihijatri...Spolajti,ama posledno nesto sho sakam e da odam na psihijatar,da me mrdni od mozokot.  ;D
I da,kodosat kornat i za stvari koi treba i za stvari koi ne treba.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #20904 на: 02 Јануари 2021, 23:27:18 pm »
Таков народ се, кодоши   ;D А ние си сме убав народ, па така на пример на работа кај мене, каква и да е глупост да направи колегата македонец, па и шваба нема да го кажам,ни тие мене...а германците само да те видат некоја ситница да направиш, одма трчаат кај шефот да раскажат  :)

Или што би рекле ние нашите, гомнари  ;D

Ама па и затоа кај нас секој прави што сака, а тука не.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #20905 на: 02 Јануари 2021, 23:30:11 pm »
Човече, немој тие споредби... Не ни почнувај, жити мене, жити сите нас.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #20906 на: 02 Јануари 2021, 23:49:26 pm »
„Si ima zakon od sabajle od 8 do 22h mozi slobodno da raboti,da renovira“
И кај нас е така, и за галама идат џандари.
Таков народ се, кодоши   ;D А ние си сме убав народ, па така на пример на работа кај мене, каква и да е глупост да направи колегата македонец, па и шваба нема да го кажам,ни тие мене...а германците само да те видат некоја ситница да направиш, одма трчаат кај шефот да раскажат  :)

Или што би рекле ние нашите, гомнари  ;D

Ама па и затоа кај нас секој прави што сака, а тука не.
им ја знаеме историјата, нз што не е јасно, а дека кај нас треба некои работи да се стават в ред, треба, дека треба да се законите рамноправни ( не исти) и да важат рамноправно ( не еднакво) треба. Нкеа бидат казните на пример ако имаш 2000 еу примања, казната за тебе 500 европски, ако земаш 200 еу 50 европски, инаку реално ко овај со бентлито за 45 евра пак ќе помина на плоштад. Да знаев дека е толку и ја ќе поминев, и то со голф! Што се 45 еу за чалам, да бидиме реални. Ама ко ќе ја клат под преса одма „европски“ ќе почна да размислува :D Али ај да го испочитуваме Лупз  :D

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #20907 на: 04 Јануари 2021, 23:20:18 pm »
Однапред да си кажам во склоп на темава, пошто ќе бидам недела дена во Прилеп - возачи што не даваат сигнали во кружен тек, особено кај судо' и Солидност.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #20908 на: 05 Јануари 2021, 08:24:32 am »
Ако ти е утеха, до сега не сум видел некој да даде жмигавец на кружен тек ни во Скопје.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #20909 на: 05 Јануари 2021, 10:01:49 am »
Јас ако не дадам жмигавец ко грешка да сум направил се чувствувам. Ама јас сум еден од 250.000 возила. Толку е се покултурно кога ќе му дадеш знак каде одиш. Затоа па тој што ќе ти се пикне без жмигавец демек види те заебав јас сум најпаметен жими мајка. Ко еден Леон ФР сабајле на кино бутел во лентата за право, прво откако истресе ѓубрето низ прозор, протестираше зошто не го собира во тие 3-40 цм од мојот браник до тој пред мене а ние си вртевме лево.