Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2908849 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2735
  • Шалабајзер
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #20836 на: 26 Декември 2020, 22:29:04 pm »
А можеше ко господин да се исклучи кај Палас и да се уклучи кај семафорите кај Макпетролот, ама нееее, нема кој да плаќа казниииии

Sent from my iPhone XS using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #20837 на: 26 Декември 2020, 23:15:19 pm »
Не е за некоја конкретна ситуација, туку општо за возење на регионален / магистрален пат, пошо мал милион ги има вакви ситуации.

Не разбирам зошто возилото што се движи пред мене кочи кога се разминува со друго возило (во спротивна насока нели). Многу многу често ми се случува тоа, посебно после Плетвар до Градско. Пробувам да најдам разумна причина, ама стварно не знам.

Може цепидлачам како да е тоа најголем проблем, ама да ми помине времето побрзо :)

Не искусни возачи. Страв имаат од коли од спротива што доаѓаат и на кривини.
Цело време стискаат на кочница а уствари ако заприметиш не кочат.
Само од страв.

Лошо е со такви.
Помини ги што побрзо.
Таквото возење е сосема ОК и безбедно, се вика дефанзивно возење.
Не знам зошто такви ви сметаат, ако држиш прописно растојание позади него нема зошто да се плашиш.

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
« Одговори #20838 на: 26 Декември 2020, 23:18:23 pm »
Ми смета многу тоа што на раскрсница на булевар од лента што е само за право вртат лево.
И тоа е масовна појава, а на полциајците не им чуе да санкционираат.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #20839 на: 27 Декември 2020, 01:11:16 am »
Не знам зошто такви ви сметаат, ако држиш прописно растојание позади него нема зошто да се плашиш.

Moжеби не те разбрав... Возило што без потреба ти закочува пред тебе, тоа за тебе е „сосема ОК и безбедно“?
Каква врска има растојанието, и најпрописно да си оддалечен пак ќе треба и ти стресно да кочиш на секоја панична параноја на тој пред тебе. Не дај боже да се фокусираш малку понапред во сообраќајот, ќе го залепиш отпозади, на 60-80км/ч пар секунди би биле во прашање ако закочи доволно јако.

Не само тоа туку мене прва помисла би ми била дека се обидува да направи вакво нешто (и нормално дека ќе се обидам да го престигнам во прва безбедна прилика):

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #20840 на: 27 Декември 2020, 12:32:30 pm »
Овие идиотиве најверојатно мислат дека едина цел на камиониве им е да ги дупат ними со спорото возење, а ко ќе појт в маркер сака да најде од игла до локомотива. И стандард  аконвози 120 прњд излез те/гв се наоѓа некој што ќе се изјача да те прњстигне и да кочи пред тебе за да го фати изклучувањето.

Отсутен NNN

• Јуниор
  • **
« Одговори #20841 на: 27 Декември 2020, 21:02:07 pm »

Moжеби не те разбрав... Возило што без потреба ти закочува пред тебе, тоа за тебе е „сосема ОК и безбедно“?
Каква врска има растојанието, и најпрописно да си оддалечен пак ќе треба и ти стресно да кочиш на секоја панична параноја на тој пред тебе. Не дај боже да се фокусираш малку понапред во сообраќајот, ќе го залепиш отпозади, на 60-80км/ч пар секунди би биле во прашање ако закочи доволно јако.

Не само тоа туку мене прва помисла би ми била дека се обидува да направи вакво нешто (и нормално дека ќе се обидам да го престигнам во прва безбедна прилика):
Не ме разбра, сигурно дека не мислев на вакво кочење. Кога некој што е пред тебе ради тоа што ја држи ногата врз кочницата (не кочи) се уклучиваат стоп светлата.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #20842 на: 27 Декември 2020, 21:17:48 pm »
Во задње на овие профи шофери им го мерат и кочењето, еко драјв и тн. и со таково возење ти паѓа рангот(и платата). Али тоа нема е башка од она што го кажува NNN

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #20843 на: 27 Декември 2020, 21:50:51 pm »
Mene ako mi go merat kocenjeto ke gi prodadat kamionite.Mada dobar sum,300Kkm prednite plocki se na 60%,zadnite na 75%,ali totalno nevnimavanje na kocenje.E sega dosta koristam i retarder,pa toa igra uloga,ali sepak daleku sme od toa da si go "merime" kocenjeto.🤣
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #20844 на: 27 Декември 2020, 22:13:20 pm »
Зависи кај си што си, колку си како си. Вкоп сигурно нема да ти мерат ебаго:)

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #20845 на: 27 Декември 2020, 22:29:24 pm »
Ne be kakov kop,95% avtopat,5% grad vozam.Mada i vi kop ne se koristi tolku mnogu kocnica,denesnite vozila ne se kako pred 40g Fap-ovite.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #20846 на: 27 Декември 2020, 23:00:54 pm »
Е да ама в коп нема темпомат, распознавање знаци, радар.... поќе е рачно.
Зато ги напраја тие работи, за помалцеда трошат, помалце да се абат...
Гпс ако имаш све се мери, секако ако возиш примерно никој не те чепка. Фала богу дека мораш да закочиш некаде, и тоа е сасвим ок, али да возиш ко тие на секое што кочат непотребно најверојатно ќе биде забележано. Што знам, по странство, поготово џерманско им е битно да возиш економично, без нљгли про ени на брзината, да го штефиш возилото... ако си возиш сам сопствен шлепер секако дека никому нема да му е гајле :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #20847 на: 27 Декември 2020, 23:10:49 pm »
Jas vozam mnogu abdalski,ne deka neznaam poinaku tuku taka sum naviknapt.Turazata e patos 99% od vremeto,od trgnuvanje do stignuvanje do 90kmh.
Od semafor do semafor.Tovaren,prazen.Samo koga parkiram i odkacuvam,zakacuvam prikolka se ponasam ponormalno. ::)
Pa dosega nikoj ne mi se pozalil ni za edno ni za drugo.Mozam da vozam i normalno i so toa da spustam potrosuvacka,ama nekam da si go vezbam mozokot,imam drugi vezbi za toa.

p.s kolega smena firma,vo novata nov Aktros...posle dva meseci zosto tamu zakoci,zosto dade gas...Im go ostavi na parking i im dade otkaz.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #20848 на: 27 Декември 2020, 23:17:26 pm »
Е кој семафори на афтопат :)

Цитат
kolega smena firma,vo novata nov Aktros...posle dva meseci zosto tamu zakoci,zosto dade gas
Епа то ми беше муабетот, негде епо лабаво, негде ете гледаш како е. Новите би требало доста автоматски системи за зми да успорат, да забрзаат, а дека е гњаважа... не прај муабет :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #20849 на: 27 Декември 2020, 23:37:35 pm »
E dobro de,odam i nastrana od avtopat,a i dosta cesto i na avtopat zastanuvas vo mesto koga e guzva.Taka da ima dosta i kocenje i trgnuvanje.Jas si kocam na retarder,i vo posleden moment dokocuvam so kocnica i toa e toa.