Ако не смее да вози некој што не може да вози над 60 зошто ти ако можеш да возиш 200, а возиш под 60 ти смееш, а другиот не?
затоа што така пишува во законот? м? ај само размисли колку контрадикторни и нелогични работи има во законот за сообраќај?
а плус и има друга позадина што никој не ја пиша... возила кои неможат да развијат (конструктивно-фабрички) повеке од 60 се:
-комбајни
-велосипеди со мотор
-моторцикли до 49цц
-трактори
-мотокултиватори
-градежни машини
и така натака... цело време цитирате грешен закон и се повикувате на грешен закон. овој закон е за да ги ограничи тие машини (или да ги ебам возила какви и да се) да не смеат да се појават на автопат. а не дека овој закон ограничува минимална брзина на движење по автопат...
да го ебам, толку е просто. да неможеш да вклучиш мозок и да протилкуваш толку лесен текст... во законот нема употреба на логика. ова што ти го пиша сега е употреба на логика која не смееш да ја применуваш во толкување на закон. од каде таа логика дека ако на нив не им е дозволено, зашто мене би ми било дозволено? просто и едноставно. читај го законот... каде вели дека возило што е конструктивно направено да вози над 60, не смее да вози под 60?
а компаративно со твојата логика би била следна:
ако на комшијата не му е дозволен влез во грција, тогаш зашто мене би ми бил дозволен? затоа што комшијата конструктивно го нападна гркот цариник и доби доживотен бан од гејлада, а јас не сум го направил тоа...
Што ке кажеш на моево толкување:
Моето толкување е вакво:
Штом ти вика дека треба најмалку 60 да развива возилото, ондак на автопат под 60 не треба да се вози.
Ако имам возило што максимум развива 45 км/ч ке смеам да го возам на автопат ?
Ако некој со лека кола која може да иде до 250 км/ч смее да вози на автопат со 45 км/ч, ондак и ја со моето возило чија максимална брзина му е 45 км/ч ке смеам да возам на автопат.
тоа е таа логика што ти ја зборев. конструктивно значи според документи од фабрика. значи според записници кои стојат во мвр на рафт во кои тоа возило е впишано какво е. ако твојата лека кола заради дефект неможе поише од 45 да вози тоа е дефект а не конструктивна изработка фабрична.