Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2899199 пати)

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #7770 на: 22 Јануари 2014, 17:35:47 pm »
Чекај си ти ако немаш друга работа... разбирам да отвара семафорот за 5-10 секунди, па да застанеш таму... ради еден, 10тина чекаат позади. Тоа е тоа :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7771 на: 22 Јануари 2014, 17:45:07 pm »
Тоа не е страшно, мене ќе ме удреше еден идиот што помина на црвено.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #7772 на: 22 Јануари 2014, 22:45:46 pm »
Чекај си ти ако немаш друга работа... разбирам да отвара семафорот за 5-10 секунди, па да застанеш таму... ради еден, 10тина чекаат позади. Тоа е тоа :)

Ова е ситуација која најмалку треба да ве нервира во сообраќајот. Нема прекршување на ниту еден закон и правило.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #7773 на: 22 Јануари 2014, 22:47:38 pm »
Поготово ако во другата лента имало неколку коли. Додатното е да се користи доколку се има шанса за такво нешто. На многу места се веќе извадени.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #7774 на: 22 Јануари 2014, 22:51:57 pm »
Обично гледам да не сум коњ во вакви случаи и да не чека некој заради мене. Освен секако ако е под 5-10 секунди чекањето.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7775 на: 22 Јануари 2014, 22:59:14 pm »
Ако има 6 коли пред мене, а таа лента е слободна, и тоа е предуслов да го фатам наредниот семафор (ситуација од Скопјанка-Оне, до под железничка), тогаш има да се стаам у таа лента, ич око нема да ми трепне. Нека се откорнат од свирење. Може само да добие штоп светло у фаца.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #7776 на: 22 Јануари 2014, 22:59:55 pm »
Исто, исто...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7777 на: 23 Јануари 2014, 00:50:51 am »
dokolku ne se brzam izbegam da se mestam na taja lenta. Koga ke primetam deka se uklucue zelenoto sFetlo, se prestrojuvam vo taja lenta...
zakonski taja lenta e za pravo I desno I nema osnova za lutenje, eticki ne bi sakal nekoj da me ceka ...  ;) ne e uboo
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7778 на: 23 Јануари 2014, 01:05:41 am »
dokolku ne se brzam izbegam da se mestam na taja lenta. Koga ke primetam deka se uklucue zelenoto sFetlo, se prestrojuvam vo taja lenta...
zakonski taja lenta e za pravo I desno I nema osnova za lutenje, eticki ne bi sakal nekoj da me ceka ...  ;) ne e uboo

и јас се трудам ова да го практикувам, кога не се брзам... но не ретко и не го почитувам... во принцип ке се израдувам кога ке видам дека сум втора кола во таа лента.... сите пцовки и клетви идат на рачун на првиот... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7779 на: 23 Јануари 2014, 01:07:39 am »

и јас се трудам ова да го практикувам, кога не се брзам... но не ретко и не го почитувам... во принцип ке се израдувам кога ке видам дека сум втора кола во таа лента.... сите пцовки и клетви идат на рачун на првиот... :)
potuuno ist osekkajj spodeluvamee :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7780 на: 23 Јануари 2014, 07:41:43 am »
Длабоко верувајќи во принципот „она што не е забрането е дозволено“ - често го правам „прекршокот“ опишан со горната фотографија.

Јак кур ако тој позади почека некоја минута. Ако не е брза помош или пожарна - можел да тргне минута порано ебаго. Ако он рачунал дека со прелетување преку сите семафори ќе стаса на време таму кај што тргнал - лош му е планот и јас сум за тоа најмалку крив.

Башка му пружам гага тренинг за живци. Во јавен сообраќај мораж да имаш - така - јаки живци и да бидеш смирен во секоја ситуација, иначе не си за волан туку за такси/автобус.

На семафорот кај империал тобако во правец накај кјуби, додека се гужви, ако НЕ ја фатам таа лента значи дека после ќе имам драми и полуризични ситуации за да ја фатам крајната десна лента - коли вртат у неа на помошно зелено, башка има и прометен пешачки... така да таму редовно си ја фаќам најдесната лента и ич не ми чуе. Нека се љутат тие од позади колку сакаат.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7781 на: 23 Јануари 2014, 07:55:49 am »
Него има една гандно заебана ситуација кога одиш од касарна илинден накај „хубо“. Таму двете ленти се наменети за вртење лево, а крајната десна е и за право (према Џенерал Јанкович).  Откако ги направија двете за лево, семафорите за лево и за право беа синхронизирани. Се` до пред некој ден... Yup, сега не се. Уствари, некогаш се, некогаш не се. Така да, може да ти се деси да и во десната лента и да сакаш лево да завртиш, а да се упали семафорот за право (не е помошен), па да се најдеш у многу незгодна ситуација. Ако тој/тие позади тебе се спремни за право, има датибат мајката, и тоа со право. Ама и ти си во право... Сеа, тоа трае некои 5 секунди, ама доволно да се набие нервоза.

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #7782 на: 23 Јануари 2014, 12:30:44 pm »
Не се прекршува ни едно правило, али чисто етички или од култура и солидарност кон оние кои одат лево, ако може така да се изразам...  :) Речиси никогаш не застанувам на таа лента, освен ако знам дека за 10тина секунди ќе светне зелено :)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #7783 на: 23 Јануари 2014, 12:32:54 pm »
А ако во средната лента има 20+ коли, десната треба да стои празна ? Спенсер, ке те разберам дека е нервозно кога никој нема, односно кога нема гужва рано наутро или навечер па да застане во таа лента, но на пладне, во шпиц кога и 3 ленти се премалку да го собере целиот сообракај, мало морген што некој ке ја остава десната лента слободна за да може неколку коли да свртат десно.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #7784 на: 23 Јануари 2014, 12:40:05 pm »
Лентата е за право и десно, не само за десно, така да, ми скузи... А ако нема дополнително, ич не тангирам. Абе свети, свири, играј Калајџиско ако сакаш, крши глаа. Ако ти се врти толку итно, пењај се на тротоар.

Мада сеа е популарно, ако на таа лента има кола, и на средната има кола, а тебе ти се врти десно, да фатиш еден лак од позади тој у средната лента, преку левата за вртење у лево, да им пресечеш пат на тие што чекаат за право, и да завртиш десно. Нормално, секој пешак дигнат на хауба, што си проаѓал на свое зелено се смета како бонус.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.