Прееска случка.
Одам по Климент охридски од соборна према влада и залетан така 50-тина километри на час и ја здогледувам мајка ми со 4 кеси натоварена. Застанувам 30 метри понапред, бегам во десна лента и одам полека рикверц да се вратам за да и помогнам. Одам така во рикверц во десна лента и едно глупо копито кое одеше по тротоар наеднаш додека јас се движам решава во мртов агол без да погледне да се симне од тротоар на улица за да влезе во колата која ја паркирал на третата лента баш во моментот кога планирав да закочам пошто од него не можам поназад. Он без да погледне, се симнува од тротоар, ми се фрла под тркала и јас го видов кога веќе ми излезе од мртвиот агол и кога го потчукнав со гепекот малце. Цапнав на кочница, нешто он промрче, дигнав рака да се извинам, извадив рака надвор од прозор да се извинам и застанав. Влегува он во Фиат Браво од новите, бордо боја, пали, трга, застанува до мене, ми свири и ми пцуе мајка. И ја легнувам на свирка и ете ти го после 5 метра застанува на сред средна лента, излегува надвор од кола и оди агресивно према мене пцуејќи.
Јас седам во кола чекам мајка ми да влезе и доаѓа до прозор и почнува да пцуе мајка и не крај ми вика: ти шлапнам една. Јас до тогаш бев насмеан као сакав смирено иако не беше тој во право. Е излегов надвор и почнав да пцујам со најгнасното што ми дојде на јазик. Копитото се поврати малце ко демек ќе се тепа а јас спремен бев за една десница у зуби. Таков адреналински шок сум доживеал што комшијава од продавницата што продава истрча да не раздели зошто ќе беше беља.
Лошо што го изгубив паметот, дел од секунда решаваше. Имаше да да бидне сериозна тепачка, така ме изнервира што немаше да гледам каде и колку мавам.
Копито глупо искомплексирано, без осет за вина и самокритика, со пичкарска политика, пцуј мајка и стисни на гас. Мајка ми до тогаш веќе стигна до кола па нејќев да правам сцени. Кога си крив и бескрајно глуп, повлечи се, извини се лесно ќе се заврши. Веќе станувам екстремно нетрпелиб према тешка сељачаана што го окупира градов. Не секој има доволно коефициент на интелигенција и бонтон да вози кола. Морам да се смирам малце пред да изедам некој ќутек или нож или пред да егзекутирам некој на сред улица.