Naplakaat valjda za da ti kacat se i da ti montiraat, da ne treba i prasina da izbrishat posle montiranje
Искуство со купување мебел mebel vi столици и трпезариска маса. Платено сè, а чекав 4–5 месеци. Договор беше да се качат на 5-ти кат, без монтажа, зграда со лифт. Во салонот – тие „курвичиња“ што работат, мислат дека леб дома ќе донесат со тоа што ќе се смеат таму и ќе продаваат гарнитури. Од таква домаќинка нестанува каде у салон чека леб да печали, може само да биде ебана од потенцијален купувач — ама ајде, тоа за друга прилика ќе го раскажам.
Ја прашувам госпоѓицата: „Колку пари е ова?“ – толку. „Во ред, со достава и качување на 5-ти кат во стан?“ – „Секако дека може.“ Добро, велам, колку треба – толку плаќам, ќе чекам 4–5 месеци.Никаков проблем
Велам: „Искуцај документ дека вработените ќе ми ги внесат масата и столиците во станот и дека тоа е вклучено во цената, за да утре, после 5 месеци, не ме боли глава: ‘не носиме ова, не носиме она…’“
Жената искуца, потпиша кој изготвил, си ставив во ПДФ во телефон и чекам да се јават. Во меѓувреме напоменав: „Јавете ми се една недела пред достава.“ Се јавија – супер, велам, донесете.
Донесуваат. Викаат:
„Господине, на адреса сме, слезете да си земете што сте купиле.“
Велам: „Господине, јас сум платил да ги качите.“
„Ама нас никој не ни рекол“, ми вели.
„Еве ви документ!“, му викам.
Тие почнуваат: „Ама господине, вака-така…“
Велам: „Слушајте, еве ви документ, видете дека треба да качите до горе, сè е платено. Или качете, или ќе ве тужам – земале сте пари!“
Вели: „Морам да вртам во салон.“
„Врти кај сакаш“, му викам.
Таа од салонот на телефон: „Оставете му пред влез.“
Јас: „Еве документ, потпишано што треба да се испорача и како!“
После натагање – ги испратив не дозволив да ми истоварат пред влез и ја да качувам. Земав адвокатка им врти, се претстави директно – „вака-такa“ – и ете, ги за недела дена доаѓаат плус и гратис монтажа! Значи – можело демек било некој не споразум добив и монтажа иначе ке лета тужба.
Кога столиците намонтираа масата Се исчистија со влажни марамчиња, картони, сè да свети. А таа од салон се знае што ја снајде – нема бегање, беше дебела ама помина од инает .
Мој совет:
Сè што купувате – имајте на писмено! на речи ништо не поминува само пари да земат сите до еден се исти.Затоа и на 2 недели ги менуваат вработени од монтери до продвачици чистачки ,секретарки.. само на папир стегни после да не знае каде е мада сега добра работа ова интернет опни го со ривју по мреживе па нека дува на јогурт потоа.Умре цензура и иживување врз нас купувачите.