Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1665887 пати)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9060 на: 04 Јануари 2017, 23:20:16 pm »
Хм, се мислев дека се поскапи и дека е толку разликата, али ова било 1000 ка скоро. Тогаш ништо, ке оди од кинезите. За таа 1000 ка ке докупам и хитсинкови, кулер, бокс... :)
За лепакот, како што гледав на некои порачки од Али, веќе имаше со нив залепено, но тоа е најмал проблем.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2830
« Одговори #9061 на: 04 Јануари 2017, 23:23:51 pm »
Van, треба да бидеш повнимателен во изјавите, може некој да те сфати сериозно и да се заебе. Луѓе бараат совет а ти ги дупиш... пострашно е само ако си сериозен, а верувам дека не си :D
Ене скорпион помисли дека да користиш РПи е невидена компликација, кардихирургија!

П.С.
Абе ја нареди ли колата со куки од сите страни, до каде е тој проект? Остваруваме или... послабо, а? Само муабет на форум, па некој друг нека помисли дека е добра идеја и нека става куки и нека го јаде стапот. Не е убаво тука, сите сме тука другарчиња и треба да си помагаме и да си играме, а не да си прајме сопки.

@Boshe, на РПи3 не му треба хитсинк, не се замарај уште помалку па со паста да го лепиш. 3ката нема проблем со греење, за разлика од претходните кај кои се препорачуваше кулерче. Вентилатор па скроз никако не ти треба, џабе бука и потрошена струја. Само Убаво напајање и убава картица. Напајање гарант и веќе имаш од некој стар телефон, нешто останато по дома, а картица земи СанДиск, најчиста работа, а имаш и компатибилити матрица на страната на разбери.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9062 на: 04 Јануари 2017, 23:27:20 pm »
Леле ама го отупевте со VHS-иве... :D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9063 на: 04 Јануари 2017, 23:43:05 pm »
Додо бе, од стап на кука... :)

Прво, ај во опклада сите што правеа муабет последниве пар саати да ги частиш (частам) пиво ако слушнеш вентилатор на 5 волти од - ете само 3 метри. Позади тебе ќе го исклучувам и вклучувам, слеп тест, ако погодиш јас частам пиво ако не погодиш ТИ!   :-*

Второ, на секој демо борд со било кој модерен SoC, ладење му помага за да не се дешава throttling при лоад.
Не мора, ама е кул!  ;)

Трето, ај провери колку адаптери од стари телефони даваат 2 ампери. После нестабилности и кочења... Епа Додо!   ;D

Хм, се мислев дека се поскапи и дека е толку разликата, али ова било 1000 ка скоро.
Kako 1000, кога се 2000 (разлика до цената од Логинг)? :)
http://lmgtfy.com/?q=%2435.99+to+mkd
« Последно менување: 04 Јануари 2017, 23:48:24 pm Van »

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #9064 на: 05 Јануари 2017, 00:28:15 am »
Додо бе, од стап на кука... :)

Ова не дава одговор на прашањето дали ја закука колата :D

Цитат
Прво, ај во опклада сите што правеа муабет последниве пар саати да ги частиш (частам) пиво ако слушнеш вентилатор на 5 волти од - ете само 3 метри. Позади тебе ќе го исклучувам и вклучувам, слеп тест, ако погодиш јас частам пиво ако не погодиш ТИ!   :-*

Не сум таков тип, да ти упаднам дома и да пројдам време таму, а уште помалце па ти кај мене. Шознам, не сме толку блиски.

Цитат
Второ, на секој демо борд со било кој модерен SoC, ладење му помага за да не се дешава throttling при лоад.
Не мора, ама е кул!  ;)

Појма немам зашто го цитирам ова... РПи-то кај мене има многу мало оптеретување на ЦПУ, температура не сум прател али на допир, прилично е покул од претходното, двојката. Другарче што работи со автоматизација на процеси, користи доста рпи и ардуино, као многу ги користи, негово искуство беше исто дека на тројките не им става ладење, додека на двојките им става.

Цитат
Трето, ај провери колку адаптери од стари телефони даваат 2 ампери. После нестабилности и кочења... Епа Додо!   ;D

Па мене ми се најдоа по дома два, еден од блекбери незнам кој модел и еден од самсунг Ѕ4 (мислам, не сум сигурен). И двата по два апмери.

Мех, незнам зашто потрошив толку време. Сега веќе ми е досадно... исто и на Џонтра :D Дај кажи нешто за ЕсКуЕл лог шипинг, барем него да го анимираме.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9065 на: 05 Јануари 2017, 03:44:03 am »
Џонтра не е само по базите, тој е и љубител на пивото. Верувам исто и Боше и Смоле. А ти не бегај од опклади со правдања за „блискост“, немам намера да ти дишам во врат - рековме дека на 3 метри позади ќе бидам со вентилатор кој ти треба да го слушнеш или да частиш пиво и да признаеш дека не се слуша. ;)
А пивото може и во кафич/биртија. Ја неам нишо ни против кооперација - ама јебено ладно е за пред кооперација.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9066 на: 05 Јануари 2017, 09:36:41 am »
Еве ви вентилатор, ај да ве видам сега натртете се да чуете далу бучел, ебаве беља ебаве.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9067 на: 05 Јануари 2017, 11:03:14 am »
Пеер, ти со вакви се ладиш или се грееш?  ;D

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
« Одговори #9068 на: 05 Јануари 2017, 12:52:43 pm »
Остајте вентилатори, тоа не треба.

Али напајање на 2.5А треба, јас ќе си нарачувам оргинал за РПи пошто ова кинескиве од гирбест не ги бива.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #9069 на: 05 Јануари 2017, 13:44:40 pm »
Али напајање на 2.5А треба, јас ќе си нарачувам оргинал за РПи пошто ова кинескиве од гирбест не ги бива.

На ниедно кинеско напајање не треба да му се верува. Колега нарача 3-4 и ги тестираше и мереше и сите беа ужасни. Само нешто проверено. Јас сега ке зеам Угрин, наводно 2,4 ампери па ќе го пробам. Во принцип не е проблемот со амперите, никад не ми повлекло ни приближно до 2А, проблемот е напонот, сите даваат под 5 волти а овој има мала толеранција. Најбоље опција мислам дека е 5.1 волт со 2.5А. Чиста работа во секоја насока.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9070 на: 05 Јануари 2017, 14:05:17 pm »
Измери на плочката, од таму е најмеродавно да измериш. Не е добро ако напонот е под 4.75 волти.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #9071 на: 05 Јануари 2017, 17:11:36 pm »
Порачано од гирбест. 38 со нл шипинг. Чекаме да стаса. :)

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk.

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9073 на: 05 Јануари 2017, 20:03:29 pm »
Струкате сисате ломљене у струку због њих развијам десницу руку.....

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #9074 на: 05 Јануари 2017, 20:19:01 pm »
Цеде не сум ставил во пц неколку години, сеа гледам не чита цд, што програм да му исталирам да ми чита секакви, имам двд режач?