Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1666135 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9045 на: 04 Јануари 2017, 15:03:10 pm »
не сум работел со рпи, па ке треба и тоа да ср проба. :)
Гледам во Логинг ке ме фати 4100 некаде со кутија,треба да проверам по кинезиве.

Земи го од Геарбест за дупло помалку пари отколку кај тие разбојници (33 долари беше пред НГ, со бесплатна поштарина).
Рпиче е супер ако сакаш ентузијастички да се занимаваш со разни модирања, покрај мултимедија. Чисто како мултимедија и видео плеер ќе работи одлично, но реално ќе преплаќаш за нешто што можеш да го купиш неколку пати поевтино.

Пази, за 20 и кусур долари зимаш андроид бокс кој има: кутија, напојување, далечински управувач, вграден сториџ, wi-fi, хдми кабел, и уште некои ситници.
Р-пи ја купуваш плочката, и потоа одделно купуваш се: кутија, напојување (не може било кое 5в, мора барем 2 ампери да дава), далечински управувач, солидна СД картичка за ОС и сториџ, хдми кабел, итн... Ќе треба и да поднаучиш некои работи за да го користиш. Зошто, ако планираш само како плеер да го користиш?

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
« Одговори #9046 на: 04 Јануари 2017, 15:30:18 pm »

Зошто, ако планираш само како плеер да го користиш?

Бидејќи како што пишаа за рпи има огромна заедница и многу софтвер. Бидејќи ако не за коди можеш да го искористиш за нешто друго.

Ефтините андроид боксови тоа го немаат (заедница и многу софтвер), и штом престанат да добиваат апдејти ќе станат бескорисни - нема да се компатибилни со новите програми.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2830
« Одговори #9047 на: 04 Јануари 2017, 15:35:45 pm »
Ефтини андроид боксови се фрлени пари. А богами и поскапите. Во никој случај не би рекол дека го преплаќаш, тоа Ван-чо сака сака да стври илузија некаква и воопшто не треба да бидеш хакер за да го инсталираш.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9048 на: 04 Јануари 2017, 18:29:01 pm »
Абе Додо, Додо. Стај андроид на Р-пи, стај го во Р-пи во бокс и што ќе добиеш...?   :D

Дап, АНДРОИД БОКС!   ;D

Зошто, ако планираш само како плеер да го користиш?

Бидејќи како што пишаа за рпи има огромна заедница и многу софтвер. Бидејќи ако не за коди можеш да го искористиш за нешто друго.

Ефтините андроид боксови тоа го немаат (заедница и многу софтвер), и штом престанат да добиваат апдејти ќе станат бескорисни - нема да се компатибилни со новите програми.

Не баш.
Ако на човекот му треба само плеер, значи „нови програми“ не му се примарен интерес. Му треба Коди. Или м-плеер, или нешто слично. А сето тоа го има на андроид бокс.

Логиката вели дека ако за илјада и нешто денари добиваш целосен продукт за кој за кој не треба да дадеш ни денар повеќе - зошто да плаќаш 10 пати повеќе?  :)

Знаеш дека во Скопјево скоро да не можеш да најдеш евтина кл10 сдкартичка од 16гига? Знаеш колку кошта квалитетен 2А 5В DC-AC адаптер? Универзални даљински, кутии за р-пито, други тракатанци (види колку идат хитсинкови за ладење на р-пи во Логин)...
Знам дека знаеш, ама сега собери ја сумата па да видиме за колкава разлика во пари зборуваме.  :D

edit>
Мал офтопик (небитен за ОП): многу од ан.боксовите имаат неофицијална линукс подршка, плус за андроид има куп софтвер. Значи има и софтвер и подршка. Само треба ентузијазам и волја за учење. Ама сето тоа е важно само ако човекот сака да пристапи ентузијастички и да учи, да прави проекти. Исто како за Р-пи.

Ако му е чисто за да гледа видео и да слуша музика, анд.бокс е и повеќе од доволен.
Но никој не го спречува да прави што сака, парите се негови да ги потроши.  ;)

Нејсе бе Смоле, можеби не се согласуваме ама ти барем знаеш за што зборуваш (а Додо го поздрави Дарвин) :D
« Последно менување: 04 Јануари 2017, 18:36:09 pm Van »

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2830
« Одговори #9049 на: 04 Јануари 2017, 18:46:36 pm »
Не разбирам зашто би ставил некој андроид на РПи??? Зашто да упропастиш златен уред?
Што се однесува до "нови програми"... "нови програми" ми е тешко да го сварам како израз, али и тука не си во право. Станува збор за истите "програми" кои после Х време не се поддржани на платформата и самите не веќе не ја поддржуваат функционалноста. Прос' пример: Јутуб апликација. Редовно се апдејтува со нови функционалности кои го пратат развојот на серверската страна т.е. апито. Пробај инсталирај постара верзија на јутуб многу веројатно е да имаш 300 (одприлика) проблеми, крашови или воопшто да неможе да пушти видео од проста причина што направиле промена во начинот на работа.

Андроид боксови имаат линукс поддршка... пфффф... глупости.
Ај уште еден пример. Си купив јас Пине64, све топ на хартија, перформанси пута два има од РПи, супер, кикстартер проект, стигна уредот... и еве веќе година дена нема асална верзија ни андроид ни убунту ни бутур за него, џабе фрлени пари. Комјуните... форум од тројца ентузијасти кои се откажаа после неколку месеци и не повеќе од дваесетина теми кои сите завршија со, работиме на случајот. А од друга страна, разберито си фуче со сите салтанати.

Како и да е, верувам дека Боше знае да процени и ке направи вистински избор...или па ке те послуша и купи андроид бокс :D

П.С. Не ми текнува на дечкото, ама поздрави го од мене :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9050 на: 04 Јануари 2017, 19:22:34 pm »
„Зошто би ставил некој андроид на РПи?“
- Зошто некој става Армбиан или Распсбиан, или друг Линукс на разни андроид боксови?  :)

Разни луѓе, разни потреби. Само предрасудите и нензаењето се исти.
За пајн64 имаш подршка. Или сакаш да кажеш дека нема графичка акцелерација во драјверите?
Епа брале, за тие пари андроид бокс си можел да земеш ако ти било за мулимедија плеер да го користиш пајнот.   ;D

Сериозно пајн64 го наведуваш како пример?
Ти велам дека не разбираш. А ако сакаш да ставиш опклада за линукс на андроид бокс - ти стојам на располагање.

Јас имам и бокс, и неколку демо плочки како р-пи. Со сите можеш да правиш многу работи.
Инаку надграби на програмите не ги работат екслузивно р-пи ентузијастите, туку цела една линукс заедница. Секој може да ги инсталира, и не само на р-пи.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #9051 на: 04 Јануари 2017, 19:36:21 pm »
е како бре не се компатибилни андроидот после некое време, на телефоните што им се случува ништо си направиш апдејт и фучеш, исто е и ова нели? и се спакувано педантно, а како што читам оноа е многу сложено за изработка и скапо, како и да е, секој према потребите.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #9052 на: 04 Јануари 2017, 19:38:10 pm »
Да Van, не се согласуваме, но тоа и е поентата на форум - дискусија.

Додо знае што зборува, со јутуб примерот е баш на место. Еве друг пример - на таблетот имам 4.1 андроид и Коди неможе да се инсталира бидејќи бара понова верзија на Андроид. А Асус веќе не прави апдејти, среќа што таблетот (беш)е популарен па на XDA има кастм ромови. Така да ако купуваш андроид бокс треба да е многу продаван за да има добра комјунити поддршка во иднина, не е се во гигабајтите рам.

Топтан РПи со адаптер и се останато околу 60 и нешто евра искача, знам дека не е ефтино но стабилноста и ease of use е топ. Уште кога ќе си платиш Rapid TV претплата боља платформа нема. Е сега за разлика од дримбоксот неможе да паузира и снима канали али јбг, ништо не е совршено.

Еве ја темата за RPi 3 на it.mk форумот, кој го интересира нека си читне.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #9053 на: 04 Јануари 2017, 19:43:42 pm »
е како бре не се компатибилни андроидот после некое време, на телефоните што им се случува ништо си направиш апдејт и фучеш, исто е и ова нели? и се спакувано педантно, а како што читам оноа е многу сложено за изработка и скапо, како и да е, секој према потребите.
Ова е целата работа.

Додо знае што зборува, со јутуб примерот е баш на место. Еве друг пример - на таблетот имам 4.1 андроид и Коди неможе да се инсталира бидејќи бара понова верзија на Андроид. А Асус веќе не прави апдејти, среќа што таблетот (беш)е популарен па на XDA има кастм ромови. Така да ако купуваш андроид бокс треба да е многу продаван за да има добра комјунити поддршка во иднина, не е се во гигабајтите рам.

Топтан РПи со адаптер и се останато околу 60 и нешто евра искача, знам дека не е ефтино но стабилноста и ease of use е топ. Уште кога ќе си платиш Rapid TV претплата боља платформа нема. Е сега за разлика од дримбоксот неможе да паузира и снима канали али јбг, ништо не е совршено.

Еве ја темата за RPi 3 на it.mk форумот, кој го интересира нека си читне.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #9054 на: 04 Јануари 2017, 19:54:41 pm »
Јас мислев за апдејт на апликација не на андроидот, нели секоја апликација си правиш апдејт на телефон на секоја недела излева (мајке им) нели и на боксот си логиран на гмаил и ти е сеисто како на телефон? се интересирам бидејќи сум у план да земам некој тв, ама сакав да земам обичен, не смарт плус такво од али да си земам, бидејки ако е и тв со андроид и кај него ќе ги има истите проблеми??
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9055 на: 04 Јануари 2017, 20:59:47 pm »
...на таблетот имам 4.1 андроид и Коди неможе да се инсталира бидејќи бара понова верзија на Андроид. А Асус веќе не прави апдејти
Па добро бе баче, Андроид 4.1 нели излезе во 2012та? До сега до 2017та колку години поминаа?
Уред како тв бокс за илјада и нешто денари, 5 години не е доволно време за користење? (знам дека ти со таблет даде пример, ама да се вратиме на ан. боксовите)
И не е дека нема верзија и на 4.1 што работи, ама сега ако сакаш 4к видеа и слично....

Топтан РПи со адаптер и се останато околу 60 и нешто евра искача, знам дека не е ефтино но стабилноста и ease of use е топ.
60евра со денешните цени, ама повеќето од компонентите веќе си ги имал дома?
Што знам можеби грешам, ме мрзи сега да проверам на Али - но се ми се чини дека накај 100че ќе дојдеме со се топтан да парираш на секоја комопнента која ти доаѓа вклучена во еден тв бокс.

За стабилноста, зарем Распбиан Дебиан не е исто толку стабилен и на други демо плочки (или тв бокс плочки) - како и на р-пи? Дебиан Линукс е екслузивен ОС само за р-пи?  :D

Токму така, ете гледаш дека се согласуваме?   ;)

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #9056 на: 04 Јануари 2017, 21:23:30 pm »
60 све топтан, може некое евро екстра.

Јас само рпи имам за други плочки незнам како се.

Да, таблетот е 5 години во Март, али мене сеуште ми врши работа. Не обожавам да правам купи-продај со хардвер, therefore i must choose wisely.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #9057 на: 04 Јануари 2017, 22:56:29 pm »
Вака, да не Ве цитирам сите, ке гледам на кратко да опишам. И благодарам за одговорите.

Значи, потребно ми е нешто минијатурно што ке можам да го ставам позади тв/домашно кино/пц, што ке троши малку струја и е тивко(бидејќи ке работи 24/7). Затоа и се обратив по форумиве, не сум се сретнал со рпи досега и бев загреан одамна за него.
Иако баталив кодови и слично, можно е да почнам да куцам чат пат, па да се расчитам повеќе што како може да се програмира со рпи то. Тоа ми е голема  предност за разлика од хтпц/бокс. Ако го земам сигурно нема да останам само со коди, пошто јас сум од тие што сакаат се да чепкаат. :))

Како што кажав, ке се закачи екстерен хдд понатаму најверојатно, каде што ке стојат сите слики/музики од пц-ата. Имам адаптер и мемориска добри, така да за купување имам само рпи и кутија. Кутија веќе порачав од Али за 2$. Се мислам дали да го порачам од Али и да чекам месец дена(последниве 4,5 пратки ми каснат ептен), или да дадам 600/700 денари плус па да го зеам од Логинг одма.Околу 4100 идеше сосе кутија.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #9058 на: 04 Јануари 2017, 23:05:32 pm »
1. На геарбест рпи е 39 евра.
2. Нарачај си и пасивни heatsink-ови за рпи долар/2 се.
3. Така рпи нема да ти грее а само по себе е сајлент.
4. Топла препорака за тастатурче - на гирбест модел UKB 500 okolu $10 e.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9059 на: 04 Јануари 2017, 23:08:31 pm »
Taка кажи, ако сакаш и да чепкаш тогаш јасно е ти треба повеќе од бокс.

Не те разбирам зошто викаш дека разликата во пари е само 600/700ден?
http://www.gearbest.com/raspberry-pi/pp_488334.html

едит: да, хитсинкови! (види на Али) ама можеш и да опнеш еден најселски 8см вентилатор, на 5 волти нема теорија да го слушнеш ни со стетоскоп а ќе лади многу подобро.
Ќе ти треба и термоспроводен лепак за хитсинковите, има на Али (мислам нарачував пред некоја недела за пола долар или долар)