Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1666003 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9030 на: 28 Декември 2016, 23:17:29 pm »
25.7 TB ;D

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #9031 на: 02 Јануари 2017, 13:20:50 pm »
Препорака од рутерчињава или друг предлог, кој би имал од овие добар сигнал низ куќа и низ двор дали би имало домет сигнал докај 30м.

http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=2330991

http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1781810

http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=2241649

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9032 на: 02 Јануари 2017, 13:31:09 pm »
Вториот, за 800 денари што е, TP-Linkot

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #9033 на: 02 Јануари 2017, 13:45:45 pm »
Не би земал ни еден од тие 3. Купи си добар рутер на ново со дуал банд на 2.4 и на 5гхз, не е логично да се штеди еднаш во неколку години се купува. Тие горе ќе те нервираат само и нон стоп ќе треба да ги рестартираш
https://www.amc.com.mk/TP-LINK-AC1750-Wireless-Dual-Band-Gigabit-Router-Archer-C7
http://www.anhoch.com/product/40199/tenda-wireless-ac-smart-dual-band-gigabit-router-1900mbps-ac18

Кој идиот е оној што го користел сеуште во најлон, ќе си ја запали куќата некој ден.
« Последно менување: 02 Јануари 2017, 14:03:51 pm Klen »
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9034 на: 02 Јануари 2017, 14:26:57 pm »
Освен со Linksysot со ниеден од останатите два нема да се замара, нема да има проблеми ниту ќе ги рестартира :)
 Драјвер, земај TP-Linkot, не ти треба ништо повеќе во животот.

@Klen, го праша ли Драјвер дали има WIFi ac компатибилен хардвер по дома? 100+ евра за рутер за домашна употреба од страна на аматер препорачуваш? Дај молим те внимавај.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #9035 на: 02 Јануари 2017, 15:12:51 pm »
Нема ништо професионално околу рутерите што ги препорачав сите се за домашна употреба, ТП линкот од амц го имам дома и затоа му го препорачувам. Незнам што има по дома и не е битно дуал банд рутерите подржуваат и постари вифи протоколи и ќе си ја одреди брзината спрема хардверот што се закачува. Во иднина може ќе зема понов уред и ќе му пичи на 1300мбит без дополнителни инвестиции. Нема поента да се купуваат стари рутери бидејќи ретко се менуваат а протоколите за трансфер напредуваат.
« Последно менување: 02 Јануари 2017, 15:40:34 pm Klen »
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #9036 на: 04 Јануари 2017, 01:05:19 am »
Ме интересира ваше мислење. Да барам некој медиа плеер или да земам бт рисивер па да пуштам преку телефон.
Има ли ксј нас/али, добри медиа плеери со пристојна цена? Ке се користи за музика претежно, чат пат некој хд филм. Ке му закачам хдд еден и да тера.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2830
« Одговори #9037 на: 04 Јануари 2017, 09:19:51 am »
Според мене, убедливо најдобра опција е РПи со Коди/ОСМЦ. Ем е модуларно и од страна на софтвер и од страна на хардвер и знаеш дека има и ке има супорт, пошто има големо комјуните и многу корисници. Имам пробано и Аппле ТВ, а имам и хромкаст и никое не ги исполнило моите очекувања како РПи.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #9038 на: 04 Јануари 2017, 10:17:06 am »
Мхм, се размислував и јас тоа или пак да земам андроид бокс (со 2гб рам нормално), па да хо врзам тој. Пошто на работа имам еден кинески бокс, врти 24/7 фхд/4к материјали.
Немам следено цени за рпи, колку се движат по ебај/али?  Кај нас не сум видел некој да шитка.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #9039 на: 04 Јануари 2017, 11:09:29 am »
Кај нас продава Логинг, али мислам дека им се околу 55 евра, додека од гиарбест/ибек се наоѓа за 40тина евра. Е сега покрај рпи ке ти треба и кутија, убаво напојување и убава картица. Ова се ствари што можеби и веќе ти се наоѓаат по дома, али пази, напајањето обавезно да биде квалитетно, мин 2А и стабилни 5 волти инаку со лошо напојување страдаат сд картиците. Овие ствари може да те коштаат уште 20-30 евра, зависи колку ке се пружиш. Ектерен диск секако ти е во план и тоа е добар план.
Предност кај РПи е и тоа што има најкомплетна имплементација на ЦЕЦ протокол за команди преку даљинско од ТВ. Имаше некоја табела со поддржани ствари, и РПи тука водеше дебело пред сите. Исто така убаво си функционира и аудио пас тру доколку го поврзуваш преку некој рисивер или слично. Исто така доста добро си работати и кастинг на видео/аудио.
Од ОСи, софтвери адони и слични ствари имаш огромен избор. Нема што нема.

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
« Одговори #9040 на: 04 Јануари 2017, 11:35:42 am »
РПи-то е многу осетливо на нестабилна струја и на статички електрицитет. Само сакам да додадам на тоа од додо дека е битно да се најде добро напојување и добра кутија.

Екстерен хард диск со свое напојување е исто добар план..
Cogito ergo zoom

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #9041 на: 04 Јануари 2017, 11:45:37 am »
Фала Ви екипо, не сум работел со рпи, па ке треба и тоа да ср проба. :)
Гледам во Логинг ке ме фати 4100 некаде со кутија,треба да проверам по кинезиве.
Инаку, имам дома еден Нилкин адаптер 5/2 го земав од али експрес, картица имам добра (70мб/с),хдми и лан истотака.
Најверојатно ке падне изборот на рпи то, али ке треба да разгледам уште еднаш.
Инаку, коди ке има по дифолт и сакам да го врзам со домашното кино.
Екстерен хдд е во план секако, али можеби малку подоцна,да видам колку ке се потрошам. :D

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #9042 на: 04 Јануари 2017, 11:46:20 am »
Секако дискот со сопствено напојување, се друго би предизвикувало проблеми. А што се однесува до напајањето, мене ми имаат цркнато две картици досега :(

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #9043 на: 04 Јануари 2017, 12:29:38 pm »
Додо, да видам што како,па ке ти пишам ако треба помош за конфигурирање пошто гледам ги одбираш. :D

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #9044 на: 04 Јануари 2017, 13:44:29 pm »
Додо, да видам што како,па ке ти пишам ако треба помош за конфигурирање пошто гледам ги одбираш. :D

Њама проблем. А можеш и да ги ѕирнеш темите на ит.мк за коди и за разбери, има и таму доста упатени деќки.