Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1675390 пати)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #5100 на: 08 Март 2014, 23:32:20 pm »
http://www.howtogeek.com/104007/how-to-extend-your-wireless-network-with-tomato-powered-routers/

Рутерот со Томато треба да го наместиш во Access Point + WDS мод. WDS (Wireless distribution system) е всушност тоа што ти треба за да направиш безжичен мост. Мислам дека тука ќе треба да ја впишеш и MAC адресата на безжичната мрежа од првиот рутер.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5101 на: 08 Март 2014, 23:35:01 pm »
WDS ќе биде многу покомплицирано решение и ќе загуби на bandwidth.
WDS служи за проширување на поврзаноста со wifi и непрекината променана бежичниот уред од едниот на другиот AP.
Него му треба едноставен wifi bridge или Client mode. Башка спидпортот не сум сигурен дали воопшто поддржува WDS mode.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #5102 на: 08 Март 2014, 23:40:57 pm »
Тоа упатство прво го најдов. Немам многу искуство со безжични рутери. Во секој случај не треба да му биде наместен само во AP мод.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5103 на: 08 Март 2014, 23:50:06 pm »
Вака сега, основна терминологија.
AP мод на рутер ти е исто како мрежен свич. Без NAT, bez firewall, port forward и останато,. Router mode е AP + многу други функции како овие што ги спомнав.
Е сега, во неговиот случај, спидпортот му е ADSL modem i router i wifi. Значи тој мора да остане во router mode за да му работи NAT-от односно да може да го споделува интернетот низ мрежата. Од друга страна, линксисот од router mode треба да се преиначи во client mode или bridge mode, а не во WDS. Кога ќе биде во client mode ќе се поврзе на спидпортот и ќе се претвори во мрежен свич, кабелски и бежичен. Bridge mode е нешто друго. Во bridge mode на спидпортот и на линксисот нема да може да се поврзат други бежични уреди односно ќе може само тие двата. WDS е нешто сосем трето и е прилично напредна функција која не може било кој рутер да ја врши. Со WDS сум го јадел стапот повеќе пати. За WDS да функционира како треба, потребно е сите WDS repeateri да бидат квалитетни рутери и сите да се ист модел иначи тури му пепелот.

Него му треба едноставен склоп, линксисот да го преиначи во client mode и да го врзе на спидпортот. Не гледам тука некоја филозофија, веројатно само има потешкотии да ја најде функцијата.

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1287
« Одговори #5104 на: 09 Март 2014, 00:02:01 am »
dali riknata maticna mozhe da se popravi? i ako mozhe dali e voopshto isplatlivo? se raboti konkretno za G33 socket 775

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #5105 на: 09 Март 2014, 00:21:11 am »
Може дс се поправи ако се отидени кондензаторите, а тоа најлесно можеш сам да провериш дали се подуени. Тоа е најефтина варијанта.

Ако е нешто посериозно не знам дали се исплати да се прави.

Јас имам одлична MSI LGA775 ако се решиш да ја менуваш.

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1287
« Одговори #5106 на: 09 Март 2014, 00:24:01 am »
ja smeniv vishe, kupiv biostar G41, samo ovaa mislam deka ne beshe nekoj golem defekt ama nikoj ne mi se nafati da mi ja pravi samo za da im kupam nova

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #5107 на: 09 Март 2014, 00:28:57 am »
http://www.howtogeek.com/104007/how-to-extend-your-wireless-network-with-tomato-powered-routers/

Рутерот со Томато треба да го наместиш во Access Point + WDS мод. WDS (Wireless distribution system) е всушност тоа што ти треба за да направиш безжичен мост. Мислам дека тука ќе треба да ја впишеш и MAC адресата на безжичната мрежа од првиот рутер.

Истово го имам направено буквално.
На крај ставам кабел во било која од LAN-от на линксисот и не доделува адреса а обично треба speedportot да даде некоја бидејќи на него имам DHCP.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #5108 на: 09 Март 2014, 00:35:06 am »
Фаланга, не дека имам потешкотии туку ти изгледа највеќе ме разбираш :)
првична работа е таа како што ти објасни, линксисот го ставам како
Wireless client. Го ставам на ист канал на исто SSID со иста енкрипција. Работава е
дали треба да ми даде опција на барање мрежа откако ќе го ставам во Wireless Client mode?
бидејќи не ми дава ништо освен параметрите што ги ставив погоре.

Пробано е и AP+wds (така барем ми дава да упишам мак адреса од speedportot)

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #5109 на: 09 Март 2014, 00:37:41 am »
Фаланга вика дека не треба така. Он ти предложи ова да го направиш http://www.wi-fiplanet.com/tutorials/article.php/3810281/How-to-Set-Tomato-Firmware-for-Wireless-Client-Modes.htm. Според првиот пасус што го прочитав, ми изгледа дека ова е баш тоа што го бараш

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #5110 на: 09 Март 2014, 00:47:50 am »
значи грешам што ги ставам во ист range со адресите според ова...
на различен subnet
ако speedportot e 192.168.1.1
линксисов да го ставам 192.168.0.1

хмммммм

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5111 на: 09 Март 2014, 01:21:54 am »
Фаланга, не дека имам потешкотии туку ти изгледа највеќе ме разбираш :)
првична работа е таа како што ти објасни, линксисот го ставам како
Wireless client. Го ставам на ист канал на исто SSID со иста енкрипција. Работава е
дали треба да ми даде опција на барање мрежа откако ќе го ставам во Wireless Client mode?
бидејќи не ми дава ништо освен параметрите што ги ставив погоре.

Пробано е и AP+wds (така барем ми дава да упишам мак адреса од speedportot)

Значи не треба да го ставаш на ист канал и исто SSID и иста енкрипција. Тебе тие податоци не ти се важни.
Ти треба да најдеш список со SSID-a на кој ќе го закачиш линксисот. Кога ќе ја најдеш SSID која ја зрачи спидпортот тогаш го закачуваш линксисот на неја, и ти бара само WEP/WPA key. Му го пишуваш и толку е. Никакви канали, никакви енкрипции. Исто како кога закачуваш компјутер на таа SSID мрежа.

Фаланга вика дека не треба така. Он ти предложи ова да го направиш http://www.wi-fiplanet.com/tutorials/article.php/3810281/How-to-Set-Tomato-Firmware-for-Wireless-Client-Modes.htm. Според првиот пасус што го прочитав, ми изгледа дека ова е баш тоа што го бараш

Па тоа е тоа што го бара ако добро сфатив. Сака дримбоксот да го закачи на интернет а притоа да не му се мотаат кабли, туку линксисот да го употреби како wifi адаптер пошто најверојатно нема таков на дримбоксот.
Не знам зошто си му ставал томато воопшто... немало потреба.

IP адресите мора да ти се во ист ранг, бидејќи кога е во client mode, на линксисот не му работи NAT сервисот. Значи ако спидпортот ти е 192.168.1.1, тогаш линксисот намести го 192.168.1.2. На DHCP-to кажи му да дава IP адреси од 192.168.1.10 па нагоре на пример.

Или на крај краева закачи компјутер на спидпортот, и дај Teamviewer да видам ја ти што праиш таму циркузи :)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #5112 на: 09 Март 2014, 02:04:05 am »
Go naogam spisokot so ssid a sto zracat i tamo go gledav speedportot ama nikade ne mi dade opcuha za da se zakacam na mrezata. Inaku ne sum tamo momentalno.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5113 на: 09 Март 2014, 02:25:34 am »
Хмм... мора да е таму...
Ајде тогаш утре барај ме да видиме..

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #5114 на: 09 Март 2014, 02:47:15 am »
еве го списокот буквално изгледа како тука, значи тука ја гледам мрежата на speedportot

ама нема за да направам join.