Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1354205 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #4830 на: 24 Јануари 2014, 10:47:05 am »
http://www.biznisvesti.mk/lenovo-gi-kupuva-serverite-na-ibm-za-2-3-milijardi-dolari/

Цитат
Најголемиот производител на персонални компјутери во светот – кинеската Lenovo, се согласи да го купи кинескиот бизнис на IBM со сервери од пониска класа.

Вкупната вредност на долгоочекуваниот договор од 2,3 милијарди долари го прави најсериозното технолошко стекнување, извршено до моментов од кинеска компанија, соопштува ” Ројтерс “.

Според одредбите од договорот Lenovo ќе плати 2,07 милијарди долари во готово, а преостанатиот износ ќе биде во акции на седиште во Пекинг производител.

Аналитичарите, исто така се на мислење дека потегот на Lenovo е безпогрешен и со оглед на фактот дека x86 серверите на IBM би се продавале полесно на кинескиот пазар, ако се сопственост на локална компанија.

Денес бизнисот со сервери на IBM е втор по големина во светот со удел од 22,9 отсто за третиот квартал на 2013 година кога во светот се продале сервери во вкупна вредност од 12,3 милијарди евра.

На првата позиција е Hewlett- Packard, а Lenovo отсуствува од челната петорка, покажуваат последните податоци на Gartner.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #4831 на: 24 Јануари 2014, 10:52:04 am »
Ides start, run i vo run kucas msconfig, strakas tamo i imas opcija za procesori i za ram, klikni go ramot i na strelkata kaci ja do max, da go koristi cel...iako oskudno obijasneto se nadevam deka me svati :-)  ako ne you tube i kucas ms config how to ;-)

Више пробано, ама џабе пак несака..
New blood of old school

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #4832 на: 24 Јануари 2014, 13:35:57 pm »
@Deni - Исто господата од Леново (мак. Леуново) ја купија и iOmega од EMC. Односно делот за Network Storage.

Баш вчера гледам ми стигнал update и се ребрендираше во Lenovo EMC.

Кинезите се во офанзива...
« Последно менување: 24 Јануари 2014, 13:46:36 pm AUUU »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4833 на: 24 Јануари 2014, 14:49:36 pm »
@Deni - Исто господата од Леново (мак. Леуново) ја купија и iOmega од EMC. Односно делот за Network Storage.

Баш вчера гледам ми стигнал update и се ребрендираше во Lenovo EMC.

Кинезите се во офанзива...
Oхоооо верувај од блиску сум запознаен со оваа дејност која се изврши пред некои 6 месеци. :) Какви заебанции со софтвер имаа.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #4834 на: 25 Јануари 2014, 22:24:52 pm »
Any thoughts on this?

Znaci imav PQi 2GB ddr3 1333mhz plocka i so nea rabotev. Dokupiv nova Patriot 4gb 1333mhz plocka i so nea ne saka da startuva. Ni vo kombinacija so PQi ni  samostalno.
Bev denes od kaj so ja zemav mi dadoa isto Patriot 2gb plocka e nea ja cita, i sama i zaedno so PQi-to( 4gb installed - 3,25 available :/ ) i ova vrska nemam zoso se desava. Ovaa 4gb ne saka da cue...

Spustiv programcevo CPUZ za da vidam BIOS-to ( da ne e nesto do nego) na nego pise American Megatrends ver. 0501 09/04/2009

Na stranava od maticnava update ima

Description   P5P43TD PRO BIOS 0710
Enhance system stability.
File Size   704 KBytes    2010.11.16  update

E sea kazujte care, da pravam update na bios...drugo neso go maci...

P.S Inace Pqi ima od 2te strani cipovi, a Patriotov od edna i 2te plocki..

Ја побара тука твојата меморија?

http://support.asus.com/QVL.aspx?SLanguage=en&p=1&s=22&m=P5P43TD%20PRO&os=29&hashedid=UJShXz25r89XDhwm

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8946
  • Пичлеме
« Одговори #4835 на: 28 Јануари 2014, 12:55:27 pm »
Љубовницата моја сака лаптоп да си купи, па после претурање по коперациите наоколу изборот мој падна на:

Acer E1 572G

Како форм фактор е ок, тастатурата е ок, не пропаѓа многу (скоро ич), процесорот е ок (Хасвел И5), има плус додаена некоја графичка колку за некое игриче (за тетрис, не дека од процесорот не ја бива за тетрис, ама ај, не било на одмет да ја има... )...

Него шо ме интересираше?

А да, барав рандом по интернет да видам дали по некоја случајност има САТА 3 (ама не најдов). Така ме фате ќеф, за во иднина да му се лупни ССД, па да се види некој благодет од него (брат ми на САТА 2 го вози Самсунг Ево, ама не е то то, кај мене на десктопот, Самсунг 830 на САТА 3 е далеку побрзо).

Значи тоа ме интересираше, дали има шанси да има САТА 3...

Продавачот од Сетек појма немаше...
« Последно менување: 15 Февруари 2014, 17:44:04 pm Ipkisija Meskosa »

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #4836 на: 28 Јануари 2014, 13:51:48 pm »
Симни го ова и стартај го... кај дисковите ке ти ги даде интерфејсите и брзината

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #4837 на: 28 Јануари 2014, 14:01:52 pm »
Уф, нејасно се изразив. Изборот падна на тој лаптоп, ама не е купен сеуште (плата се чека) :)
А да беше купен, ќе знаев дали има сата 3 или не.
Ме интересира, дали има шанса тенџерево да има сата 3 :)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #4838 на: 28 Јануари 2014, 14:16:10 pm »
Тука вика дека има, само провери го точно тоа бројчето на крајот (6870)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4839 на: 28 Јануари 2014, 15:18:43 pm »
Гледај да има Сата 3 и УСБ 3.0. Без тоа не се зима лаптоп допрва. Слушај ме.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #4840 на: 28 Јануари 2014, 16:11:02 pm »
Да да, јасно ми е тоа, затоа ме интересира околу сата 3. Инаку усб 3.0 има. Се надевам дека ќе има и сата 3.0, сепак се работи за понови матични, за Хасвел...
Овај ќе да е...
Вика дека има сата 3.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4841 на: 28 Јануари 2014, 16:16:03 pm »
Ipkisija Meskosa, aко ти значи нешто, моите искуства со ацер лаптопи се само позитивни - од аспект на издржливост, добросклопеност и трајност, т.е. најважните аспекти на еден лаптоп

имам еден целерон стар барем 10 години и уште ферцера гајле нема, секој ден го користам. ништо не се издрнкало, тивок е како кога беше нов (скоро бешумен), а верувај не да е паѓан и газен, тоа е чудо едно (му се познава на изудираната и изгребаната пластика, ко да бил на фронт). Торбица не видел у живот лаптопот, а еве сега од него ти пишувам.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #4842 на: 28 Јануари 2014, 16:27:14 pm »
Ми значи, фала шо споделуваш искуство, а и фала за погоре сугестиите и помошта.
Имам и други примери, позитивни искуства со овој бренд. Но сепак не го изоставам моментот дека се работи за ниска средна класа и плус како што иди се понеквалитетни и понеквалитетни каначиња се произведуваат...

Имам јас Дел Востро, тапа конфигурација, ама еве го години си тера без мака... (баш и јас сега од него пишувам :) )

Не верувам некој од сегашниве од таа класа (најевтин беше кога е купен) ќе издржи толку кантање :)

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4843 на: 28 Јануари 2014, 16:31:40 pm »
Чим е Хасвел тогаш сигурно има SATA3. Чипсетот е таков.

И јас имам позитивни искуства со Ејсер. За мене тој е прв избор заедно со Леново.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #4844 на: 28 Јануари 2014, 16:41:19 pm »
Чим е Хасвел тогаш сигурно има SATA3. Чипсетот е таков.

И јас имам позитивни искуства со Ејсер. За мене тој е прв избор заедно со Леново.
И јас така си мислам, дека Хасвел...

Инаку да, разгледував и Леново.
Арно ама, не само кај Леново, туку и кај други брендови, изгледот кај оние со отепани конфигурации им е многу подобар отколку кај оние што не се баш толку отепани. Лимитот е 26 000. Леново за тие пари (Хасвел И3, ХДД 1ТБ, некоја слаба графичка, 4 гига РАМ) се грди како пес. Пластика најобична, дебели, груби... Не ме бендисваа. А некои Леново од 16-18 000 изгледаат многу пофино.

Заради форм факторот се откажав од Леново.

Вчера налетав на Ејсеров, го видов во живо и ок е, а и не е со тапа конфигурација, за чупе е ракета :)

Intel® Core™ i5-4200U
AMD Radeon(TM) HD 8670M 1GB DDR3
4 GB DDR3-1600MHz RAM
500 GB 5400 rpm HDD
2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, HDMI...