Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1355745 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #4755 на: 10 Јануари 2014, 14:40:30 pm »
А да не случајно некој се сренал со ова CubieTruck. Ми делува како боље и малце поскапа варијанта од Raspberry Pi.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #4756 на: 10 Јануари 2014, 15:54:48 pm »
Нема право и криво, точно е дека адблок те штити од тие работи, ама ти имаш инсталирано кај тебе некоја апликација која ги предизвикува, значи не ти доаѓаат туку така од интернет туку некоја апликација од твоето ПЦ ги повикува и таа сеуште ти е активна и работи, самошто адблокот го блокира нивниот приказ.

Имав и јас таков проблем, ама пред некој ден избришав се непотребно од control panel, потоа и од tools > extensions исто така отстранив некои непотребни екстензии, а ова адблок ми дојде уште подобредојдено, особено кога гледам фудбал на нет, сите оние реклами и адс автоматски ги гаси самото ја да не се мачам.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #4757 на: 10 Јануари 2014, 17:34:47 pm »
А да не случајно некој се сренал со ова CubieTruck. Ми делува како боље и малце поскапа варијанта од Raspberry Pi.

Има многу вакви, но Raspberry Pi има огромна предност во тоа што има многу голема и активна заедница, која изработува софтвер и оперативен систем, кој е проверен дека работи на тој хардвер и лесно се инсталира на него. Теоретски истото може да се направи и на ваков хардвер, но ти треба многу познавање и искуство со вакви системи. Не дека за Raspberry не ти треба, но сепак многу работи се поедноставени.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
« Одговори #4758 на: 10 Јануари 2014, 19:01:07 pm »
Адблок не е заштита од спам, туку од гиф/флеш реклами кои смукаат цпу безвезе. Со адблок ослободуваш многу цпу и се осеќа дека е послободен компјутерот.

Не би рекол дека проблемот ти е решен, сега само имаш адблок кој го блокира ова лањо што претходно си го инсталирал, а тоа значи дека сеуште ти работи во позадина и ти троши ресурси а дополнително адблокот троши за да го блокира и нормално се ти отвара поспоро. Побарај во Програм и Фичрс и остали места и анинсталирај се и сешто што ти делува барем малку сумљиво.

И сега кој е во право ?
Инсталирајте аваст броузер клинер. Алатка од аваст што чисти гакви глупости. Може да ви помогне до некаде. Или пак, крајно нешто, ресетирајте ја мозилата на дифолт се, ке избрише се од нејзе. Исто како чиста инсталација.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #4759 на: 11 Јануари 2014, 00:46:48 am »
Моментално имам i3-540 @3.07ghz 1156...  не сум во тек со процесорчињава и сокетите, стари нови сендибрич ова она што ти не знам :D

Кој е најдобриот процесор кој може да го ставам наместо погоре наведениов ? Сега за сега си брка работа без проблем, пцто го користам за канцелариска работа и ретко по некоја игрица, многу ретко.  :)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #4760 на: 11 Јануари 2014, 00:52:07 am »
https://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1156

i7-ххх. Само 3 цифри смее да има во името на процесорот после тоа i7. Sandy и Ivy Bridge се на LGA 1155.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4761 на: 11 Јануари 2014, 01:04:52 am »
Само рачунај и кулер ќе треба соодветен.

http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=986315

Ако најдеш некаде и7 860 или 870 или 880

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-880-vs-Intel-Core-i3-540

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #4762 на: 11 Јануари 2014, 01:32:23 am »
Фала на инфо дечки, ќе си го терам ова процесорче. Ако ми притреба, малку ќе го клокнам :D Мислам дека не ми се исплати да фрлам пари за оваа платформа :)

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #4763 на: 11 Јануари 2014, 09:19:15 am »
Па гутен морген бе брат... 1156 е мртва платформа, кој купил се заебал јбг...... :S

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4764 на: 11 Јануари 2014, 12:03:23 pm »
Фала на инфо дечки, ќе си го терам ова процесорче. Ако ми притреба, малку ќе го клокнам :D Мислам дека не ми се исплати да фрлам пари за оваа платформа :)

Одлична ти е платформата и не е мртва. Ако земеш најнова i3 гадно ќе се заебеш оти не се оверклокуваат. Таа и3 качи ја само на 3.8 гигахерци и ќе победи било која понова и3

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4765 на: 11 Јануари 2014, 12:18:46 pm »
Јас воопшто не би размислувал да го дигнам на 4.0GHz со некоја тивка ноктуа или кулермастерче на старо. Ако имаш можност одма ич не се мисли за ремапче. Само да не надмине 70 степени при оптеретување.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4766 на: 11 Јануари 2014, 13:04:25 pm »
Моментално имам i3-540 @3.07ghz 1156...  не сум во тек со процесорчињава и сокетите, стари нови сендибрич ова она што ти не знам :D

Кој е најдобриот процесор кој може да го ставам наместо погоре наведениов ? Сега за сега си брка работа без проблем, пцто го користам за канцелариска работа и ретко по некоја игрица, многу ретко.  :)

Имам еден нов, мислам дека беше i5-760. Деновиве ќе иде на продажба по дампинг цена па ако ти одговара може да го земеш..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4767 на: 11 Јануари 2014, 13:10:02 pm »
Пасува на P67?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #4768 на: 11 Јануари 2014, 13:23:59 pm »

;D ;D ;D

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #4769 на: 11 Јануари 2014, 13:26:45 pm »
Колку само не ја разбирам потребата од вакви светлечки ствари...