Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1542150 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #2415 на: 01 Март 2013, 20:13:08 pm »
Ok, извини, ама веќе ти одговорил, затоа и ти го цитирав...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2416 на: 01 Март 2013, 23:03:16 pm »
гОЈДЕ, конкретно кој модели на Asus и Gigabayte ги препорачуваш како подобри од MPower ?
За множина се употребува кои, а не кој. Кој е за еднина.
Кои модели? Па тие двата модели кои ги пишав погоре. Додуша не се само тие два, повеќе се, ко на пример Asrock Z77 Extreme4-M и други.
Само кај нас нема каде да се купат па препораките ми се сведени на тие кои ги пишав, а посебно на таа од Asus кoja e најдобраta mATX z77 оверклокерска матична плоча и општо без конкуренција до цена колку нејзината + 80 евра.

Цитат
The Empire Strikes Back  8)
http://www.anandtech.com/show/6363/ocz-vector-review-256gb

5 year warranty
Касниш со новиниве по неколку месеци. Излезен е во Ноември 2012, а јас пред месец дена имав 256-ка за играње. Во просек е безобразно брз колку 840 Pro, но не е побрз, а посебно не во 4K некомпресирани податоци што за мене се главен репер за реалните перформанси. Како и да е има неоправдано висока цена, т.е. нешто повисока од онаа на Samsung. А ако треба да бирам помеѓу Samsung и OCZ, миљарда пати да ме разбудат од најдлабок сон и да треба да бирам, ќе го одберам Samsung без размислување. Во секој случај Vector е одлично SSD и ми се допаѓа насоката во која продолжи да се движи OCZ, а тоа е далеку од срањето SandForce.

BTW, пиши на ПП дилерски цени за Вектор ако веќе сте со ниет да ги носите.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2417 на: 02 Март 2013, 02:34:32 am »
Gaming Benchmark Testing

3DMark 11

FutureMark Corporation’s 3DMark 11 is a reliable test for determining a system’s performance in DirectX 11 type games. The benchmark measures both graphics-based and PhysX-based system capabilities. The benchmark tests were run three times with the highest reproducible 3DMark scores recorded.

In most cases, the Z77 MPOWER seemed to have a slight advantage over the other Z77-based board with it slightly lagging during the CPU-intensive PhysX tests.

Batman: Arkham City Benchmark

The in-game benchmark utility in Batman: Arkham City gives a real-world approximation of how well a system will perform in a DirectX 11-based game. The benchmark test was run at a 1920x1080 resolution with all graphics settings set to High or On with the following exceptions: FXAA High, DX11 enabled, PhysX disabled. The benchmark tests were run three times with the highest reproducible FPS scores recorded.

The Z77 MPOWER performs flawlessly here, illustrating its ability to perform well in a real-world gaming scenario.

Hard Reset Benchmark

The in-game benchmark utility in Hard Reset gives a real-world approximation of how well a system will perform in a DirectX 9c-based game. The game engine was heavily modified by Flying Wild Hog studios to give DirectX 11-like graphical and PhysX abilities. The benchmark test was run at a 1920x1080 resolution with all graphics settings set to High or On with the following exceptions: FSAA 4x, Anisotropic Filtering 8x, PhysX at Default. The benchmark tests were run three times with the highest reproducible FPS scores recorded.

http://www.pcper.com/reviews/Motherboards/MSI-Z77-MPower-Big-Bang-Motherboard-Review/Gaming-Benchmark-Testing

MSI Z77 MPOWER  199$
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813130660

ASUS P8Z77 WS    339$
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813131822

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #2418 на: 02 Март 2013, 03:44:21 am »
^ и?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2419 на: 02 Март 2013, 19:08:39 pm »
Јебале те усб порти и лан картица...

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #2420 на: 03 Март 2013, 08:25:09 am »
Јебале те усб порти и лан картица...
Абе за тебе доволно е само да има вклучен еден копач во кутијата, друго ништо повеќе не ти треба за на нива. Гарант ќе го фалиш и промовираш како најдобриот копач произведен од човештвото од кога постои земјата до сега.

И заклучок:
Цитат
The MSI Z77 MPower is a jack of all trades, yet master of none. But for a home system there is plenty of competition at the $210 price point, and extreme overclockers who want the best will only consider the MSI based on brand loyalty
http://www.anandtech.com/show/6694/msi-z77-mpower-review-the-xpowers-little-brother/9

Цитат
“OC Certified” seal should have guaranteed the board’s ability to overclock, but in reality nothing has changed. The mainboard still doesn’t support Vcore adjustment in Offset mode, which forces us to put up with lower overclocking results, in order to have an optimal and balanced overclocked system with all power-saving technologies up and running.
Цитат
The root of the problem is completely different. The boards are of excellent quality, but they do not work well. Any impeccable mainboard is simply a well-balanced and organized cocktail of silicon, plastic and metal, and only software support from the BIOS can turn it into a quality product, which is exactly where MSI need to concentrate their efforts. Maybe what it takes is a new MSI Click BIOS III or maybe even IV, where they address all the reoccurring concerns and issues…
http://www.xbitlabs.com/articles/mainboards/display/msi-z77-mpower_10.html
Цитат
Benchmarks

CPU rendering performance
Cinebench R11.5: Index score: Higher is better
MSI Z77 MPOWER: 7.69
ASUS P8Z77-V PRO: 7.90

Video encoding performance
X264: FPS: Higher is better
MSI Z77 MPOWER: 43.01
ASUS P8Z77-V PRO: 43.76

CPU gaming performance
Shogun 2: FPS: Higher is better
MSI Z77 MPOWER: 36
ASUS P8Z77-V PRO: 38

Unfortunately though, it's still lagging a little behind the Asus-shaped P8Z77-V Pro, an equivalently-specced and priced board. The Asus just about has the edge in both raw CPU performance and memory terms too.
http://www.techradar.com/reviews/pc-mac/pc-components/motherboards/msi-z77-mpower-1131897/review

« Последно менување: 03 Март 2013, 10:06:40 am gOJDO »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2421 на: 03 Март 2013, 08:39:56 am »
Никад не сум оверклокувал ништо у живот и дрво сум.

Имам c2q q9550 на 2.83 GHz. На колку највише можам да го оверклокувам? Од што зависи?

Читам на интернет, ама не можам да најдам дефинитивен одговор. Едни викаат можеш до 4 (!) GHz, други викаат највише до 3-и-нешто..., трети викаат трето и на крај појма неам.

Битно е каква ми е плочата? рамот?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2422 на: 03 Март 2013, 09:14:55 am »
Море Асрок напреднал, секоја чест.

Најголемо разочарување Sabertooth Z77
« Последно менување: 03 Март 2013, 09:29:12 am Cuore Sportivo »

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #2423 на: 03 Март 2013, 09:26:05 am »
Имам c2q q9550 на 2.83 GHz. На колку највише можам да го оверклокувам? Од што зависи?
Зависи од:
1) Каков примерок на процесор ти се погодил
2) Каков модел на матична плоча имаш и каков приемрок од истата ти се погодил
3) Колку квалитетно напајање имаш
4) Какво ладење имаш
5) Колку брзи мемории имаш

Во принцип со средно-класна матична плоча со оверклокерски можности која е способна нативно да вози FSB 400MHz(P45 матична плоча од Asus или Gigabyte) , просечен aftermarket кулер како Hyper 212, напајање од 50 евра и најобични мемории кои работат на 800MHz, доколку имаш просечен примерок ќе постигнеш 4+GHz оверклок, стабилен 24/7.

Кај најновите генерации на матични USB 2.0 се користи за поврзување маус и ништо друго.
Над 95% од уредеите кои се користат се сеуште на USB 2.0 интерфејс: тастатури, мауси, камери, монитори, звучници, УСБ мемории, екстерни хард-дискови, WiFi/Bluetooth стикови, екстерни звучни, тјунери и т.н.
Секако дека се многу битни перформансите на USB 2.0 и денес се многу побитни од оние на USB 3.0.

Море Асрок напреднал, секоја чест.
Асрок е сопственост на Асус и е направен да биде ефтин бренд кој ќе го земе приматот на останатите ефтини брендови.

Цитат
Најголемо разочарување Sabertooth Z77
Направена е единствено за да биде издржлива, а не за да има врвни перформанси или оверклок. Ако тестираа издржливост тогаш Sabertooth Z77 ќе ги изгазеше сите на листата.
« Последно менување: 03 Март 2013, 10:02:34 am gOJDO »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #2424 на: 03 Март 2013, 10:06:20 am »
Никад не сум оверклокувал ништо у живот и дрво сум.

Читам на интернет, ама не можам да најдам дефинитивен одговор. Едни викаат можеш до 4 (!) GHz, други викаат највише до 3-и-нешто..., трети викаат трето и на крај појма неам.

Битно е каква ми е плочата? рамот?

Јас го имам иститот процесор.
Според упатството на гојдо, најмногу што го имам кренато е 3.33.
За погоре, треба изгледа некоја виша сила, што јас не успеав да ја испорачам.

Иначе круциално е добро ладење, ДОБАР рам и напојување.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #2425 на: 03 Март 2013, 10:19:27 am »
Воопшто не е потребен незнам колку добар РАМ! Сите матични/чипсети за Core2 процесорите имаат мемориски делители кои можат да возат на многу ниски фрекфенции, па дури и со екстеремен оверклок тие фрекфенции ќе бидат доволно ниски за да не се товар на меморијата.
На пример со медокритетна нискобуџетна DDR2-800 CL6 меморија, процесорот на filipv може да се вози на 4GHz, а притоа меморијата да биде растеретена на 700MHz или ако е кадарна да се оптерети на 932MHz.

Круцијално е солидна матична, добро ладење и добар примерок на процесор.
Во принцип P45 чипсетот се покажа како многу солиден оверклокер, а матичните плочи со тој чипсет беа реалтивно ефтини.

Ти асмица, шо машина возиш?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #2426 на: 03 Март 2013, 10:38:30 am »
Ја знајш мојата машина. 100 пати ти имам пратено спекс.
Еве ја пак:
q9550
gigabyte p45-ds3
6GB Kingston Hyper X 1066mhz
cpu cooler: Cooler Master TX3

И рамот не можам да го проработам на 1066 и не можам повеќе од 3.33 да го клокнам.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #2427 на: 03 Март 2013, 13:49:12 pm »
Кажи ми какви модули на RAM имаш.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #2428 на: 03 Март 2013, 14:26:56 pm »
PC2 8500 CL5

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #2429 на: 03 Март 2013, 15:07:43 pm »
Те прашувам колку модули имаш и по која големина секој од нив.