Клабери,
Размислувам за некој апдејт на ПЦ кое е декада старо. Планот е да може нормално да се работи во офис програми и чат пат некоја игрица лесна ко COD односно 1st person. Мониторот е 1440х900 така да не е потребна јака снага. Си имав одлична 8800ГТ на времето ама стајле сингл слот кулер и то е то, претпоставувам замина порано ради греењето.
Матичната ми е на добро застарениот P35 чипсет, али верувам дека има уште потенцијал во неа.
https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-P35-DS3R-rev-10#ovПроцесор E6550 Интел клокнат на 2.8
РАМ 2х2ГБ
Графичка има некоја другар што ми ја даде, не ни има драјвери за неа.
Што е планот?
Да се земе процесор Core2 Quad Q9550 глеам на ибеј идат и по 20 долари. Кулер имам мн добар Cooler Master.
Графичка половна Nvidia 1050 или Radeon RX 960 (стандардни верзии)
Ќе видиме дали ќе се земе и уште 2х2ГБ РАМ
Дали знаете некој да продава некоји од деловиве, првенствено ми се битни процесорот и графичката?
На нашиве сајтови најдов процесор ама дечкото малку претерал со 2600 ден за тој процесор. Графичка сеа за сеа не најдов а и ризик е со копачиве, па дури и со фирмиве пошо знам дека графички користени како за мајнинг ги продавале како нови откако пропадна целава копачка економија.
По мене ценам дека процесорот би вредел околу 25 евра а графичките 50-60 евра, зборам за половни.