Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1354134 пати)

Отсутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 655
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9735 на: 15 Декември 2017, 16:41:24 pm »
Цитат
ако оди некој па да ги пуштам
или по пошта во плико не знам дали ќе поминат

или ако не ти се брза, после нова година ваљда накај ОХ ќе идам, па ќе ти ги оставам на трафика :)

За брзање не ми се брза, ако имаш можност по Карго да ги пратиш најдобро, ако не ко ќе одиш накај Охрид може и тогаш.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #9736 на: 22 Декември 2017, 20:24:12 pm »

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14719
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9737 на: 29 Декември 2017, 21:51:20 pm »
Еден вапрос ако можи?Малиот ми истури чаша сок на лаптопот,на дел од тастатурата,го избришав го издував и еве работи се без проблем,е сега дали е можно да откажи покасно или не?Шо ви зборува искуството?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #9738 на: 29 Декември 2017, 21:53:25 pm »
Мојот лаптоп пролетта пиеше чај, после еден месец ми откажа тачпадот, ем одма го отворив, (откако завршив партијата дота)  ги извадив сите делови ги бришав ги сушев само тачпадот не можев да го извадам, цел тој месец додека работеше скрцкаше од шеќерот.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8946
  • Пичлеме
« Одговори #9739 на: 29 Декември 2017, 21:54:37 pm »
Јас еднаш истурив ракија, еднаш вино црвено...
И во двата случаеви, вадење батеријата по брза постапка, бришење, сушење...
Со ракијата 1 ден беше пореметен, малку не ги фаќаше некои букви. Со виното почнаа да ми лепат дугмињата некое време, после се по старо.
Од моево искусво, нема гајле пошто и лаптопо ми е пијаничиште :)

П.С. На обична тастатура ми се има истурено пиво (и на мобилен) и не проработиле поќе... пивото само за на жнијање и пред коперација, за дома јок :)

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14719
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9740 на: 29 Декември 2017, 21:55:56 pm »
Абе дека сок е затоа прашувам,да беше алкохол се знај дека нема гајле. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8946
  • Пичлеме
« Одговори #9741 на: 29 Декември 2017, 21:57:17 pm »
Ете пишав погоре дека сум имал случка и со пиво и полошо било... со сок, скраја да е, не ;D

На мој другар му се истуре кафе на лаптопот, како се истуре, така не проработе поќе...

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
« Одговори #9742 на: 30 Декември 2017, 01:06:04 am »
Може да лепат копчињата и ако се напика сокче меѓу фолиите да престанат некои копчиња да работат понатаму ама у суштина неможеш превише да напраиш. Ако знаеш да ја откачиш тастатурата извади ја и набрцај ја во многу ориз и стави ја блиску до некој извор на топлина. Клима, греалка само немој да ја напикаш во релна. Треба да е на топличко ама не превише и да стои така едно недела дена за влагата да се пребаци во оризот.
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9743 на: 31 Декември 2017, 00:15:28 am »

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #9744 на: 01 Јануари 2018, 18:25:45 pm »
Сакам да земам солидно мониторче кое во главно ќе се користи за програмирање и обработка на фотки. Со тоа што ќе се користи да речам пар саати месечно, значи нема да е секојдневно. Се мислам меѓу два монитора од Dell, ultrasharp u2414h и u2417h. Неможам да најдам што е разликава меѓу двата....
Ако некој има искуство со било кој од овие 2 нека сподели. Фала.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9745 на: 01 Јануари 2018, 18:50:49 pm »
2417 e малку понов модел иначе нема разлика

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #9746 на: 01 Јануари 2018, 21:32:15 pm »
2417 e малку понов модел иначе нема разлика

Разликата е 3 години. Последните две цифри ја означуваат годината на моделот. 14=2014, 17=2017. Разлика секако има, постарите се со ЛГ панел АХ-ИПС, поновиот е со Самсунг ПЛС панел. Општо околу разликите ИПС / ПЛС:
Цитат
PLS (Plane to Line Switching) are quite similar to IPS panels, so much so that they have the same advantages and disadvantages, with a couple extra minor advantages. PLS is produced by Samsung, who claims that compared to IPS panels, PLS panels have better viewing angles, a 10% increase in brightness, 15% decrease in production costs, increased image quality, and allow for flexible panels. Samsung’s PLS panels have been known to overclock well in monitors such as the QNIX 2710 in particular. Overall, PLS is basically Samsung’s version of IPS, as it is very similar in functionality (and even name). AHVA is also very similar to IPS and PLS, and differentiation between them is rare, although it should not be confused with the next panel type.

Јас би одел на поновиот модел.

Edit: Еве ти линк од тфтцентрал со детален тест на мониторот како и секогаш. Long story short, закључокот е:
Цитат
If we compare it to the old U2414H there isn't a huge amount that's changed. The design, stand and connectivity options are basically identical. On this HJ model they have at least added the wireless charging function which is welcome. Underneath all that the panel characteristics are very comparable in many places, and both offer excellent all round performance. The pixel response times and lag are basically the same, flicker free backlights are used on both and of course things like the resolution remain unchanged. There is a little difference between the two though. We felt the U2417HJ had the edge in terms of the out-of-the-box setup, with a more accurate factory calibration and certainly a decent contrast ratio improvement. On the flip side, the viewing angles were a little more restrictive, it didn't use a low-glow panel like its predecessor and the uniformity wasn't as good (on our sample). There's not really much to separate the two unless you specifically want the wireless charging function, or if the U2414H is no longer available to buy.
« Последно менување: 01 Јануари 2018, 21:46:07 pm Dodo »

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #9747 на: 01 Јануари 2018, 21:54:34 pm »
Ги читав и јас на странава и не гледам зашто да акнам 15% повеќе во цената кога горе доле тестовите кажуваат исти резултати.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #9748 на: 02 Јануари 2018, 15:50:45 pm »
Клабери имам стар пц- 2гб рам со хп виндоус. Кажете некој антивирус, го преинсталирав денес и шубе ми е сега?
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #9749 на: 02 Јануари 2018, 15:56:12 pm »
Авирата со години ми е на домашното Икспе.
Мојот е со 4 ГБ РАМ, али супер си врши работа и за 2 ГБ.

http://www.oldapps.com/antivir.php?system=Windows_XP