Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1667143 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9930 на: 11 Февруари 2018, 22:50:50 pm »
Веле, јас имам два со по 2ТБ ST2000DX002 SSHD. Кога завртуваат малце се бучни и вибрираат. Но, се неверојатно брзи и имаат пет години гаранција. Двата ги земав за 190 евра пред десетина месеци.

Одлични се и за примарен диск, иако јас ги користам за складирање и бази со податоци. Кога се во елемент (вртат), речиси и не се чувствува недостаток на моќ во споредба со САТА ССД (особено во трансакции со бази со податоци).

@Luki Junior хибрид драјв е ова така? Цирка 95 евра по драјв (или околу 65 евра за 1 ТБ), некако многу ми се глеа, особено ако има ВД Блу за околу 40ина. Се исплати разликата т.е. доплатата за Сигејтот?
Колку години гаранција (по дифолт) имаат производите на Mindfactory? Пошо глеам можности за продолжување гаранција, ама не можам да најдам по дифолт колку е.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9931 на: 11 Февруари 2018, 23:22:41 pm »
SSHD е бајаги утка. Купете си HDD и SSD

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #9932 на: 12 Февруари 2018, 07:29:02 am »
Да, Веле, хибрид драјв е. Па да, малце се поскапи овие оти се професионална серија. Не знам дали се исплаќа доплатата, ама досега два екстерни буџет дискови ми умираат и тоа без да се нешто посебно користени, и решив да купам нешто поскапо и наменето за бизнис средина. За гаранцијата не знам како иде, мислам дека требаше да се регистрираат на една веб страница (мислам).

Миле, не знам дали е, или не е утка, ама добро се снаоѓа кај мене кога работам.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #9933 на: 12 Февруари 2018, 07:43:07 am »
Raid hdd?  Ako e za biznis? Em brzo em bezbedno em skapo :D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #9934 на: 12 Февруари 2018, 08:26:31 am »
Ни у Биос не го јавува хардот, па претпоставувам дека отишол у вечните ловишта.

Нови компоненти сеа за сеа нема да зимам, ама гледам за нов хард и евентуално ссд да турам на лаптопот.

Провери убаво дали е рикнат.
Други кабли, други конектори. Види дали имаш друго на сата и дали тоа работи. Смени му места.
Види на друг комп.

Два хард диска ти рикаат во кратко време.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9935 на: 12 Февруари 2018, 10:18:38 am »
Да, Веле, хибрид драјв е. Па да, малце се поскапи овие оти се професионална серија. Не знам дали се исплаќа доплатата, ама досега два екстерни буџет дискови ми умираат и тоа без да се нешто посебно користени, и решив да купам нешто поскапо и наменето за бизнис средина. За гаранцијата не знам како иде, мислам дека требаше да се регистрираат на една веб страница (мислам).

Миле, не знам дали е, или не е утка, ама добро се снаоѓа кај мене кога работам.

€ 67,86*

€ 63,27*

€ 38,86*

Ете ја „трилемата“ :)
Сигејт на времето беа одлични, појма неам како стојат сега, со квалитет, поузданост и слично.

Ни у Биос не го јавува хардот, па претпоставувам дека отишол у вечните ловишта.

Нови компоненти сеа за сеа нема да зимам, ама гледам за нов хард и евентуално ссд да турам на лаптопот.

Провери убаво дали е рикнат.
Други кабли, други конектори. Види дали имаш друго на сата и дали тоа работи. Смени му места.
Види на друг комп.

Два хард диска ти рикаат во кратко време.

Прошлиот пат сменив кабли и исчезнаа проблемите. Секако планирам да пробам (тенок сум со време, а и малце ми се прешалтани приоритетите) и како екстерен (во куќиште) да го уштекам на лаптоп, да видам дали ќе каже нешто. Завртува и свети сијаличката дека има активност, арно ама, си има некоја мака.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1461
« Одговори #9936 на: 12 Февруари 2018, 12:27:08 pm »
Малце различни поими се, но ако ти е од некоја помош, скоро три години на лаптопот ми врти WD Blue 500GB, пред тоа за само година и нешо ми рикна тошиба.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #9937 на: 12 Февруари 2018, 12:42:45 pm »
Зошто хибрид драјв ако веќе се инсталирани стварите на ССД?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9938 на: 13 Февруари 2018, 16:05:17 pm »
Некој да не знае дали ги бива EVO microSD картиците на Самсунг?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30813
    • CARclub.mk
« Одговори #9939 на: 13 Февруари 2018, 16:07:49 pm »
Немаа некоја боли глава гаранција Evo картиците?

Ја имав една MicroSD, 32 гига. Брзичка беше, али не е најбрза. Треба да ја најдам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9940 на: 13 Февруари 2018, 16:19:38 pm »
Имаат 10 години гаранција.

Финтата е што најдов Самсунг 64 ГБ за 23 Евра, и СанДиск Екстрим 32 ГБ за 26 Евра. Сакам да турам на ГоПрото, па според ГоПро, СанДискот е докажана дека работи како што треба, а Самсунгот не (не дека не работи, туку не е докажано).

https://gopro.com/help/articles/Block/microSD-Card-Considerations

Некако ми се чини дека 64 ГБ се многу, ама па цената е некако примамлива...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30813
    • CARclub.mk
« Одговори #9941 на: 13 Февруари 2018, 16:22:54 pm »
Сандиск Екстрим се многу побрзи. Ако снимаш 4K, 64 гб не е воопшто многу :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #9942 на: 13 Февруари 2018, 16:28:35 pm »
Јас имам во телефонов 64 ево. Топ си е. Меѓу најбољите затоа и ја земав. И пак би ја земал ако треба.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2830
« Одговори #9943 на: 14 Февруари 2018, 10:06:09 am »
За гопро, земи сандиск екстрим про и земи поголема, т.е. 64ГБ, фајловите се огромни посебно ако целиш на 4К а и да не целиш на 4К 1080п @120 исто така се големки. Неспоредливо е со употребата на картичка во телефон. Ова ти кажувам од искуство, да не се заебаваш за џабе.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9944 на: 14 Февруари 2018, 10:38:53 am »
Веќе нарачав SanDisk Extreme Plus 32 GB. Изузетно ретко снимам на 4К, најчесто ми е на 1080р @ 60.

Огромна разлика има во брзината на пишување на СанДиск Екстрим и Самсунг ЕВО, додека брзината на читање е малтене иста.