Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1355869 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9585 на: 23 Октомври 2017, 13:46:58 pm »
Јадам трици. Рајзенот можеби е подобар во суви бенчмарк тестови. Откако ќе му купиш соодветен рам. Соодветна матична плоча. Соодветно напојување. Соодветно ладење.

Мојот е одличен, и е веќе речиси шест месеци стар. Јас сум задоволен. Во комбинација со Самсунг 960 и 32ГБ рам на 3000МХз е ракета.

Па нормално.
Почна нешто да гејмаш?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #9586 на: 23 Октомври 2017, 14:15:35 pm »
Па нормално.
Почна нешто да гејмаш?

Крастајци гејмам. Џабе тупнав 300 евра за Сафир 580ЕрЕкс. Пет дена по ред пуштав Фолаут 4 и толку беше.
Ама битно прави пресметки... Доста стабилен процесор на 100% диск и процесор јусиџ. Дури е подобар од Зионот на серверчето што го имам.  И чат пат е како преплатена машина за куцање.  ;D ;D

Абе после неколку апдејти на биосот на рајзенот, па со правилните плочи и мемориски тајминзи, одличен е. Би го фурал и јас. На работа имам АМД ЕфИкс Октакор и е ок како целина.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #9587 на: 26 Октомври 2017, 08:22:38 am »
Да прашам за совет...

Имам некојси план да го апгрејдам писито дома. У моментов е:
- Анхоч Голиат ATX куќиште
- Intel Core2Quad 2.4 GHz
- 8 GB RAM
- Intel P35A Mb
- ATi RadeOn 3870 GPU 512 MB RAM
- SSD Samsung Evo 250
- 1TB WD Caviar Black
- 2x ODD - NEC/Optiarc
- 550W GlacialTech Power Supply

Она што би апгрејдал, се матичната, РАМот, процесорот и графичката, пошто другите ствари си се во ред.
Сакам да прашам, дали може нови компоненти да се убацат во истото куќиште и дали ќе ми треба ново напојување?
На која комбинација да одам, за нешто до кај 500 евра?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #9588 на: 26 Октомври 2017, 08:33:53 am »
Не треба ново. Новите компоненти се каде, каде поефикасни од старите и трошат помалку генерално.

Сега е тапа момент за интел како што зборевме погоре, така да останува истото како гореспоменатото. Рајзен 1600 3.6Ghz (200e), АБ350 плоча (100e), Рам 3200MHz CL15 (200e). Графика се менува кога сакаш, најефтина ти е 1050Ti која вреди да се зема ама може и понатака тоа.

Интел 7ххх е сега веќе надминат а уште скап. Интел 8ххх ќе е добар, ама ај што го нема туку и сигурно ќе е прескап, а матична воопшто незнам дали може да се најде, за цена несакам ни да помислам. Ама можда таму ќе најдеш нешто 8600K процесор, со Z370 плоча и рам. Не е толку захтевен за рам овој така да и со 2666Mhz ќе е ок, ама сепак гледај CL15 или да е што пониско CL.

P.S. Гледам сега дека твоето ПСУ, ако го трефнав изгледа нема 6 пински конектор. А ни 8 пински. Така да изгледа со него испаѓа дека си ограничен на 1 конектор ако користиш адаптер. Значи 1050Ti може да ја тера нативно, 1060 ќе треба со адаптер од молекс во 6 пински, и 1070 ќе треба со адаптер од два молекса во еден 8 пински. За радеоните RX570 е минимум и таа би одела со 2 молекса во еден 8 пински зависно која верзија би ја земал. Значи 1050ти ти е ем минимум што би требало да земеш, ем максимум што можеш да земеш без адаптери (2 molex to 6+2pin PCIE и се ти е поддржано до 1070). Sweet spot.
« Последно менување: 26 Октомври 2017, 08:48:21 am Deni »

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #9589 на: 26 Октомври 2017, 08:51:00 am »

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #9590 на: 26 Октомври 2017, 09:02:37 am »
Јас секогаш препорачувам ново напојување, старо неколку години, работено, не подржува спец. на новите плочи и така натаму. Ефтино е сразмерно а држи најбитни елементи во живот.Смени и куќиште, нели ти се смачи да ја гледаш истата тенекија 10години?
« Последно менување: 26 Октомври 2017, 09:13:08 am ARMEX »

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #9591 на: 26 Октомври 2017, 09:10:48 am »
Чекај, полека полека влегува чивијата. Не може тоа наеднаш.  ;D ;D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #9592 на: 26 Октомври 2017, 09:53:00 am »
Јас слично размислувам како velestrumf. Само што јас имам убаво напојување модуларно и убаво куќиште.
:)

Мојата дилема е Ryzen 1700x vs i7 7700k или 8 серија....

Која ќе има повеќе подршка во иднина... ?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #9593 на: 26 Октомври 2017, 12:51:09 pm »
Каква подршка?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #9594 на: 26 Октомври 2017, 13:18:17 pm »
Јас секогаш препорачувам ново напојување, старо неколку години, работено, не подржува спец. на новите плочи и така натаму. Ефтино е сразмерно а држи најбитни елементи во живот.Смени и куќиште, нели ти се смачи да ја гледаш истата тенекија 10години?

Не ми прави разлика како изгледа тенекијата, битно ми е да функционира. Ако можам да уклопам и куќиште во буџетот, би уклопил.
Напојување, какво? Која моќност?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #9595 на: 26 Октомври 2017, 13:22:48 pm »

Не ми прави разлика како изгледа тенекијата, битно ми е да функционира. Ако можам да уклопам и куќиште во буџетот, би уклопил.
Напојување, какво? Која моќност?
Зависи каква графичка планираш да ставиш. Само таа менува заради 12V линијата. Другото се ќе работи на 220W напојување со 50% опретеретување.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #9596 на: 26 Октомври 2017, 13:28:33 pm »
Пех, кога ќе уштекаш на старото куќиште без усб 3.0 екстерен диск и ќе видиш два дена трансфер на филм од 2,3ГБ. Исто така ладењето не е исто дали влече од внатре или од надвор. Напојување зависи што графика и процесор ќе земеш, препорачувам за почеток CM GM450М(во МКД е нецели 70евра) или уште подобро V450. Испод тоа не препорачувам. Ако е за шпарање ептен, занемари ми ги предлозите.
« Последно менување: 26 Октомври 2017, 14:20:11 pm ARMEX »

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #9597 на: 26 Октомври 2017, 13:32:14 pm »
Барем 600вати. beQuiet, Corsair, EVGA, Cooler Master. Некое модуларно. За во иднина да можеш со понови кабли/приклучоци да го закачуваш на компоненти. 

А за кучевиштето комплетно се сложувам со Армекс. Земи некое од тие тихите/изолираните со вградени дополнителни вентилатори. Ќе се преродиш. Ај ако се видиме на продолжениот викенд, може да продискутираме што како.

Edit. 
Дојчланд е 48 евра.
https://www.mindfactory.de/product_info.php/450-Watt-Cooler-Master-G450M-Modular_937511.html

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #9598 на: 26 Октомври 2017, 13:43:56 pm »
како бе продолжен викенд кога се работи во понеделник, вторник е неработен

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #9599 на: 26 Октомври 2017, 13:44:50 pm »
како бе продолжен викенд кога се работи во понеделник, вторник е неработен
За кој како. Во Северна Рајна и Вестфалија и среда е неработен.  ;D ;D