Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1667915 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #8790 на: 05 Јули 2016, 10:55:42 am »
Накратко,

Јас работам на една апликација за Data Mining and Analysis, кадешто дневно влегуваат во просек од три-четири милиони најразлични редови информации. Па да си работам на мали проектчиња и идеи во слободно време.

Тој работи за компанија која прават финансиски софтвер за менаџирање портфолија од инвестиции и берза. И кај него се слеваат најразлични информации на дневна база. Па да покопаме малце низ нив.

Е сега, пошто сме далеку, идејата е секој да има пристап до машината на другиот, било за работење, за чепкање, анализа, користење мали програмки, апликации, своерачно напишани сервиси, итн.
 Од друга страна, јас и он имаме распрчкано на најразлични дискови, слики, домашни видеа, најразлични документи, поранешна работа... абе дигитални отпечатоци и спомени од последните 12-3 години на најразлични носачи на податоци. Е целото тоа треба да се стави во т.н “домашен облак“ достапен на двете страни. Пошто кај мене има повеќе место, најверојатно кај мене ќе биде централниот hub.  

Малце е overkill, ама во наредните четири-пет години најверојатно нема да се инвестира во техника.  :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #8791 на: 05 Јули 2016, 11:04:05 am »
Накратко,

Јас работам на една апликација за Data Mining and Analysis, кадешто дневно влегуваат во просек од три-четири милиони најразлични редови информации. Па да си работам на мали проектчиња и идеи во слободно време.

Тој работи за компанија која прават финансиски софтвер за менаџирање портфолија од инвестиции и берза. И кај него се слеваат најразлични информации на дневна база. Па да покопаме малце низ нив.

Е сега, пошто сме далеку, идејата е секој да има пристап до машината на другиот, било за работење, за чепкање, анализа, користење мали програмки, апликации, своерачно напишани сервиси, итн.
 Од друга страна, јас и он имаме распрчкано на најразлични дискови, слики, домашни видеа, најразлични документи, поранешна работа... абе дигитални отпечатоци и спомени од последните 12-3 години на најразлични носачи на податоци. Е целото тоа треба да се стави во т.н “домашен облак“ достапен на двете страни. Пошто кај мене има повеќе место, најверојатно кај мене ќе биде централниот hub. 

Малце е overkill, ама во наредните четири-пет години најверојатно нема да се инвестира во техника.  :D

TeamViewer Луки.. ;D :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #8792 на: 05 Јули 2016, 11:12:03 am »
TeamViewer Луки.. ;D :D

TeamViewer не ми врши работа. Не ми треба да му го гледам десктопот или да ми го гледа десктоп-от.  Фината е да се изгради канал во позадина за размена на податоци, информации, фајлови и сервиси. За податоците и како фајлови е релативно лесно со OwnCloud instance. Иако, пред некоја година разработивме до пола сопствена апликација за размена на фајлови. Ќе треба да го извадиме и тоа нешто од нафталин.  ;D

Другото, ќе мора да се испрограмира некако.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8793 на: 05 Јули 2016, 11:19:13 am »
Шо не дигнеш еден NAS па направиш клауд од него?
Машинава ти е оверкил за дата мајнинг. Шоќети nVidia Quadro за тоа?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #8794 на: 05 Јули 2016, 11:31:59 am »

nVidia Quadro доаѓа како единствена опција со овие две машини. Од друга страна, брат ми е ентузијаст за Machine Learning па најверојатно ќе проба да експериментира со статистики, knowledge management, шотизнам курципалци. Кога доаѓа тоа на маса, графичката дава многу повеќе опции за паралелни пресметки, отколку самиот процесор. Додатен плус, човекот пак се запиша да оди на школо, па лаптопот му дава екстра мобилност.

Ако се оди по план, кај мене треба да е облакот, а тој сеуште не сум го димензионирал и измислил. Можеби и ќе идеме на NAS. Сега за сега не знам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8795 на: 05 Јули 2016, 11:47:10 am »
Добро, во секој случај оди со Thinkpad. Тоа ти е the ultimate professional machine.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #8796 на: 05 Јули 2016, 11:47:50 am »
Веќе голем дел идат со вграден клауд аксес и интерфејс.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #8797 на: 05 Јули 2016, 13:22:07 pm »

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
« Одговори #8798 на: 05 Јули 2016, 14:18:08 pm »
Luki, видете во долг план кој би ви бил cost/benefitot на користење на AWS инстанци за вакви работи.. Језда потполно сфаќам исто од каде е желбата за локален хардвер, чисто да спомнам.

Cogito ergo zoom

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #8799 на: 06 Јули 2016, 07:58:32 am »
Luki, видете во долг план кој би ви бил cost/benefitot на користење на AWS инстанци за вакви работи.. Језда потполно сфаќам исто од каде е желбата за локален хардвер, чисто да спомнам.

Ја размислувавме и таа опција... Сепак, локален хардвер си е локален хардвер. Иако амазон можеби ќе биде и малку поевтин на подолг рок.

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
« Одговори #8800 на: 06 Јули 2016, 21:04:40 pm »
A epten nemate mesto za nekoja mini/micro itx konfiguracija shto najverovatno bi izvadila podbri performansi za istite pari? Ili vi treba da go sobira u ranec :D
Cogito ergo zoom

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8801 на: 07 Јули 2016, 09:12:12 am »

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
« Одговори #8802 на: 07 Јули 2016, 16:05:01 pm »
Ако си градите NAS само Supermicro со ECC.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #8803 на: 08 Јули 2016, 21:03:01 pm »
Да не знае некој од кај да го симнам софтверов? spss text analytics

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8804 на: 08 Јули 2016, 21:14:11 pm »
На рутрацкер точка орг некое од овие да не е