Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1245391 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8789
  • Пичлеме
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #8130 на: 05 Ноември 2015, 19:53:36 pm »
За таква намена јас би земал All-in-One PC. Ем поробусно од лаптоп, ем доволно компактно за да не зафаќа повеќе простор од лаптоп, ем изгледа милион бакс!

На пример:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Потполно се сложувам.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6558
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8131 на: 06 Ноември 2015, 12:14:05 pm »
Koristeni se ovie?

Kolku e star ovoj procesor primer? http://ddstore.mk/products/Dell-E6420-Core-i5-2520M-4GB-250GB-DVDRW-Win7Pro-MAR-pre-installed/pid/877462#.VjulK5akrCQ
Овој од 2011 е најверојатно, мала работа, само 4+ години стара технологија.  :)

Мој совет и лично мислење, што било, само ново и од ~20,000 па нагоре, и не ти треба некоја јака машинерија, пошто претпоставувам луѓе ќе се лечат место игри да се играат.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #8132 на: 06 Ноември 2015, 13:26:14 pm »
Да само да не заглавува по време, нема секоја год да менувам хардвер, затоа.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8133 на: 06 Ноември 2015, 13:34:16 pm »
Менувањето на хардверот зависи од квалитетот на истиот и од состојбата на истиот а не од перформансите.
Лаптопот што го постираше има процесор помоќен од пола процесори кои денес се продаваат во лаптопите за македонски услови.

Ако немаш пари за ново тогаш купи го половниот ама немој многу да се надеваш дека нема да го смениш за година или две. Сепак е стар и немаш поима дали има скриена мана која ќе те остави  и без пари и без лаптоп. Ако ти треба лаптопот за комерцијални цени тогаш иди во продавница и купи нов. Фирма што нема пари и мудрост да купи нов и квалитетен хардвер, не треба ни да постои како фирма.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #8134 на: 06 Ноември 2015, 13:58:10 pm »
Момци ми отиде рамот на писито,е сеа стариов беше ддр3 2гб 1333мхз цл9,во анхоч имаа само ддр3 4гб 1600мхз цл11 и сеа неможе да ми го покене ниту биосот свири три пати и се рестартира,ја извадив батеријата ама нејќе пак,чаре некое има или да му удрам чекичот,од друг пц извадив иста таква како старата меморија и со него си функционира све а и новата ја ставив во тој таму ја покажува и си работи,на дотичниов пц има P45c51 матична од мси.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43942
  • Il Moderatore
« Одговори #8135 на: 06 Ноември 2015, 14:08:09 pm »
Момци ми отиде рамот на писито,е сеа стариов беше ддр3 2гб 1333мхз цл9,во анхоч имаа само ддр3 4гб 1600мхз цл11 и сеа неможе да ми го покене ниту биосот свири три пати и се рестартира,ја извадив батеријата ама нејќе пак,чаре некое има или да му удрам чекичот,од друг пц извадив иста таква како старата меморија и со него си функционира све а и новата ја ставив во тој таму ја покажува и си работи,на дотичниов пц има P45c51 матична од мси.

Стави од тој рамот што ти работи,  (од другото пц), пробај направи Bios upgrade (види на сајтот на MSI за твојата плоча кој е последен биос). Тоа ти е једина шанса да ти проработи со рамот што си го купил веќе.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20145
« Одговори #8136 на: 06 Ноември 2015, 14:11:46 pm »
Влези во биос и смени му рам-от да работи на 1333, пробај така.

• Сениор
« Одговори #8137 на: 06 Ноември 2015, 14:12:24 pm »
Направив апдејт со најновиот биос ама нејќит,ќе мора да го вратам/сменам изглеа рамов
џизус-не го подига ич биосот само со новиот рам,сеа пробав вака го ставив стариот рам го подигнав биосот и го ставив и новиот рам,потоа на новиот рам ги местам сетинзите истите како и кај стариот ама па нејќит

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #8138 на: 06 Ноември 2015, 14:15:03 pm »
Тајминзи му местиш на рамот или на ауто ти е оставен?

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #8139 на: 06 Ноември 2015, 14:15:41 pm »
Да само да не заглавува по време, нема секоја год да менувам хардвер, затоа.
За лаптоп јас би одел на нов. Ако се одлучам за десктоп за фирма би земал брендиран користен компјутер со ѕверски перформанси за 17000 денари.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43942
  • Il Moderatore
« Одговори #8140 на: 06 Ноември 2015, 14:21:30 pm »
Направив апдејт со најновиот биос ама нејќит,ќе мора да го вратам/сменам изглеа рамов
џизус-не го подига ич биосот само со новиот рам,сеа пробав вака го ставив стариот рам го подигнав биосот и го ставив и новиот рам,потоа на новиот рам ги местам сетинзите истите како и кај стариот ама па нејќит
Тајминзи му местиш на рамот или на ауто ти е оставен?
Можно е и да е проблем со волтажата на рамот. DDR3 работи на 1.5V, DDR3L работи на 1.35V, DDR3U работи на 1.25V...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #8141 на: 06 Ноември 2015, 14:26:32 pm »
Мојот стар ДДР3 рам работеше на 1.7 или 1.8...овој сега што го користам е 1.5.

• Сениор
« Одговори #8142 на: 06 Ноември 2015, 14:29:28 pm »
Горната е новата,оваа под неа е старата

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #8143 на: 06 Ноември 2015, 14:43:32 pm »
Биoсoт ресетирaј гo сo вaдење нa бaтеријaтa.

• Сениор
« Одговори #8144 на: 06 Ноември 2015, 15:09:38 pm »
Уште при монтажа го ресетирав тоа под дифалт ми е,ќе пробам да го вратам овој да земам друг бренд,маката е што немаат 1333ки во анхоч