Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1245495 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #7515 на: 30 Јули 2015, 18:53:13 pm »
^^
Eте гледаш ипак излезе дека е едно од тројката рам-напојување-плоча&проц.

Не кажа со што си тестирал - и сите заклучивме дека ти или тој што тестирал, сте употребиле мемтест и/или прајм95 (кои ќе дадеа точна дијагноза, за разлика од тоа со што ти си тестирал).
Проблеми со лаптопот,се појавува плав екран со букви,беше ставен на некои тестови хардискот и рам-от се покажаа добри,лаптопот е форматиран и пак го прави истото некој несшто повеке да знае....

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5205
  • Пиши лаже
« Одговори #7516 на: 30 Јули 2015, 20:13:14 pm »
Нека е со помин. :D
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5927
« Одговори #7517 на: 30 Јули 2015, 20:23:16 pm »
Значи вака кога почна да зафркава лаптопот мислев дека пага windows-от,прво ми дојде тоа на памет пошо моите го користат 2-3 години и не е форматиран,го однесов да го форматират и после 5-6 саата ми се јавија дека 2 пати се обиделе да го форматират ама не можеле бидејки и се појавувал исто плав екран  ;D,ми кажаа дека ке направеле некои тестови за HDD i Ram кои траеле 8 саати  :D и се покажале како добри ама типот ми напомена дека не се 100% секој пат точни тестовите,и носам дома лаптопо и па зафркава 2 дена така....и викам шо не бива софтверски не бива  ;D мора механички  :) одам у струмица знам 1 тип шо работе со половни делове за компјутери,прво направи и он некои тестови и мислеше дека е до HDD,сменивме HDD и носам дома лаптопо после 2 саата почна зафркава,еее ебати тестовите викам зимам од мојо лаптоп заменувам ги Рам мемориите и тестирам јас како шо сакам,со рачен софтвер  ;D и после почна мојот лаптоп да зафркава и така знааех дека е до Рам меморијата  ;D и одам па кај него го заменувам ХДД за РАМ 4ГБ а и го исчисти лаптопот пошо грееше малку и нова терминална паста му стави и од вчера лаптопт си пичи без проблем  8)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6558
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7518 на: 31 Јули 2015, 07:40:34 am »
Наравоучение?
Џабе тестови шо траат со сати ако не и денови.

Доколку се има можност се става дел од друг компјутер и се гледа дали ќе го јави истиот проблем или не. :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7519 на: 31 Јули 2015, 07:48:42 am »
Иљаду годинни ви го кажувам тоа у темава.
Ама you are a bunch of cowboys и не слушате.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7520 на: 31 Јули 2015, 11:26:12 am »
Наравоучение?
Џабе тестови шо траат со сати ако не и денови.

Доколку се има можност се става дел од друг компјутер и се гледа дали ќе го јави истиот проблем или не. :)

Вториот дел од постот си е сосема коректен, ама првиот дел е неточен. Освен за момци како Рики, кои не ја познаваат доволно работата за да направат соодветна дијагноза/тестирање. За лаици, советот веднаш пробај компоненти на друг РС/лаптоп, е најлесното нешто што тие можат да го направат (иако притоа можат и физички да оштетат нешто).
Нејсе. Проблеми со хардверот, посебно такви што за кратко време го „заглавуваат„ оперативниот систем - такви проблеми нема шанси да не се покажат на соодветни тестови.

Последнава реченица ја тврдам со опклада во пиво по избор. ;)

• Сениор
« Одговори #7521 на: 31 Јули 2015, 12:13:56 pm »
Не можам да се обложувам за нешто што си во право.  :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43943
  • Il Moderatore
« Одговори #7522 на: 31 Јули 2015, 12:17:13 pm »
Јас би избегнал во широк круг бутање исправни делови во неисправен компјутер и обратно, со цел да тестирам до што е проблемот. Ризикот да цркнал делот поради некој надворешен фактор, а не сам од себе е многу голем. Ако не го отклониш факторот, тогаш многу веројатно ќе го заебеш и здравиот дел.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7523 на: 31 Јули 2015, 12:27:19 pm »
Зависи. Теоретски е така, практично - единствено неисправно напојување би требало да може да заебе други компоненти. Рам, процесор, видео карта, може да се пробаат на исправен РС... (не дека и така не може да се заебе нешто физички, од неправилно утакнување или статички електрицитет, итн)

• Сениор
« Одговори #7524 на: 31 Јули 2015, 12:43:05 pm »
Општо чепкање во компјутерот бара и антистатичка белегзија да се носи пошто кај читав негде колку волти се ослободувале кога ќе фрли електричен лак од прстот кај шо не треба а на мала волтажа пример рамот и другите компоненти работат. х)

едит: еднаш од едно неисправно напојување што ми се случи. бам кабелот да проверам што му фали на компјутерот,..........................................
ко мана уште едно БАМ! небаре со шатганот некој пукнал, клип небаре изби од напојувањето а мене раката на кабел, и сите осигурувачи ги турна, јас WTF.
ново напојување компјутерот алез гуд.

Малку офтопик:
Добро бе, на стоедното така не ми праеше, ама сега кога излегувам од кола, не секогаш, (ама можи да се речи секогаш) ја фаќам рамката од вратата и ја швајцовам со прстот. Да фак, од ум ме вади.
« Последно менување: 31 Јули 2015, 12:54:09 pm Power to the people »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7525 на: 31 Јули 2015, 12:54:16 pm »
Во пракса паметно е да се допре нешто метално, што е уземјено, пред да се вадат компоненти. На пример лим од напојување (додека сеуште е вклучен кабелот за струја). Антистатичка нараквица е уште попаметна пракса (кој ја има, и поважно - кој не го мрзи да ја става на рака).  :)

Нешто актуелно:
(на дното, плацебо ефектот како главна заштита што ја пружа М$oфт А/В :) )

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7440
« Одговори #7526 на: 31 Јули 2015, 13:15:57 pm »
Ама you are a bunch of cowboys и не слушате.

:D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14198
« Одговори #7527 на: 31 Јули 2015, 13:34:46 pm »
Денес треба да си ја земам конфигурацијава :)

- CPU Core i5-4460 Quad 3.2GHz LGA 1150 6MB BOX
- DIMM 8GB DDR3 2400MHz Kingston HyperX XMP Beast CL11
- DIMM 8GB DDR3 2400MHz Kingston HyperX XMP Beast CL11
- HDD 3.5" 2TB Western Digital SATA3 Green WD20EZRX
- Gigabyte PCX GeForce GTX960
- ATX Midi Tower Case Deepcool Kendomen TI w/USB 3.0, 2x USB 2.0, 5x Fans
- Gigabyte Z97X-UD3H (HDMI, DVI)  Intel®Z97, VGA onboard, 3-Way/2-Way AMD CrossFire™and 2-Way NVIDIA® SLI™ Technology, 4xDual Ch.DDR3@1600MHz (3100MHz OC), max 32GB, 1xPCX@16x (3.0 support), 1xPCX@8x, 1xPCX@4x, 3xPCX@1x, 1xPCI,  6xSATAIII, RAID 0,1,5,10, M.2 PCIe connector, SATA Express connector, HDMI, DVI, VGA, DP, 4xUSB 3.0, 4xUSB, Intel® GLAN, 8 Ch. HD Audio Realtek® ALC898 codec  w/5 jacks,  ATX, 2x Copper PCB, Highly efficient MOSFET design,  Durable black solid capacitors, GIGABYTE UEFI DualBIOS™, 5x (15μ) Gold Plated CPU Socket Design
- 24" S24D590PLX Samsung LED PLS, Full HD 1920x1080, 2xHDMI, 5ms

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2792
« Одговори #7528 на: 31 Јули 2015, 13:46:49 pm »
Не ја зимај, фали ССД

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #7529 на: 31 Јули 2015, 13:52:24 pm »
Зошто не зема К процесор?

Не ја зимај, фали ССД
Ќе си рече што постирав, што се заебав... :) :) :) Ај SSD се дотура. :)