Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1355785 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #435 на: 07 Јуни 2012, 08:26:29 am »
Утката кај плочата е што е LGA2011. Она кое проаѓа кај нас се 1155 и тоа не врв, туку ентузијастички матични плочи со добар однос на цена/перформанси. На пример Asus P8Z77-Deluxe. Таа матична е со топ квалитет и топ оверклокерски можности, а ги има сите периферии потребни за една оверклокерска матична, а цената и е мошне прифатлива.

Пиши ми по ПП, која е најниска можна цена(набавна ;) ) за таа матична која ви седи на лагер. Сакам да земам нешто за мене, ако ми се исплати ќе одам на таа варијанта со 2011.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #436 на: 07 Јуни 2012, 10:47:00 am »
за дома нема ни реална потреба за нешто појако од тоа што се нуди на 1155. Една и3/и5-ка е сосем доволна.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #437 на: 07 Јуни 2012, 12:22:05 pm »
Проверен торент од добар Windows 7 ??? 

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #438 на: 07 Јуни 2012, 17:59:46 pm »
Сакам вака реални муабети. А овој не е во тие кои 5-7% се заебани?
Мислиш во тие 5% до 15.5% заебани. Не е во нив. Користи Marvel контролер.

Цитат
А од нашиве марки кој е најстабилен?
Од она кое можеш да го најдеш кај нас Intel-овите SSD-а се најдоверливи. Она кое го нуди Куоре, intel 320-че иако е многу споро и користи антика од хардвер (со контролер од X25) е многу доверлив SSD.
А-дата е интел? Зошто е споро и античко? Кое е поново и подобро, а со слична цена?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #439 на: 07 Јуни 2012, 18:05:09 pm »
Овие имаат екстра цена и перформанси:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820211601

Performance
Max Sequential Read: Up to 550 MB/s
Max Sequential Write: Up to 505 MB/s

70 €

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #440 на: 07 Јуни 2012, 19:23:50 pm »
А-дата е интел? Зошто е споро и античко? Кое е поново и подобро, а со слична цена?
НЕ! Никаде не ги спомнав A-DATA! Реков SSD-а произведени од INTEL! Види една-две страни поназад, Куоре понуди едно SSD Intel 320 80GB за 100 евра. ТОА SSD е доверливо.
Споро и античко е бидејќи користи многу стар и спор контролер кој се користеше пред 3 генерации на SSD-a.
Поново, подобро, побрзо со подобра цена е Crucial M4! Во моментов е BEST BUY! Покрај тоа што се квалитетни и релативно брзи, нема поисплатливо SSD како целокупен производ на пазарот.

Овие имаат екстра цена и перформанси:

Performance
Max Sequential Read: Up to 550 MB/s
Max Sequential Write: Up to 505 MB/s
Бројките кои ги дава куоре се тотално без-значајни за перформансите на SSD-то. Овие бројки му доаѓаат ко онаа теоретската максимална моќност на моторите на автомобилите. Па така фамозните „109КС“ во реална употреба се 40.
Исто е и со овие SSD-ава кои ги продаваат кај Куоре и за кои Куоре шири ерес дека се најдобри во нешто реално, а уствари се само добри на спецификации хартија. Во реалност не се толку добри.
Најбитни од сите перформанси на SSD-ата за да го чувствуваш експресниот одзив на компјутерот (реакција веднаш штом ќе кликнеш) се 4K перформансите и времињата на пристап. A-Data XS900 256GB:
http://thessdreview.com/our-reviews/adata-xpg-sx900-256gb-sata-3-ssd-review-expanded-capacity-and-sandforce-driven-speed/3/

18.5MB читање на 4К == Многу споро!

За илустрација, еве да видиш колку M3 Pro го прегазува самоизвиканиот (и од Куоре разгласениот) најбрз SSD на универзумот:
http://thessdreview.com/our-reviews/plextor-m3p-256gb-sata-3-ssd-review-absolutely-marvell-ous-performance/3/

M3 Pro има дупло подобри 4К перформанси на читање и x1.5 на пишување, дупло помала латенција на читање и 10 пати помала на запишување. Покрај тоа го тепа и во останатите. Не за џабе M3 Pro е скоро дупло поскап од XS900.

Ако беа битни перформансите на секвенцијално читање и запишување НИКОЈ немаше да ги купува SSD-ата бидејќи денешниве Хард-Дискови за тоа имаат многу солидни перфорамсни. Пример 2 диска оWD Black 1T во RAID 0 читаат/пишуваат по 200MB до 250MB  во секунда. Ама имаат време на пристап по 7-10ms, и по 2-3MB максимум 4K перформанси. Токму поради 4K перформансите и ултра кусите времиња на пристап SSD нудат многу по-респонсивна работа на оперативниот систем.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #441 на: 07 Јуни 2012, 19:30:19 pm »
;D ;D ;D

Ај сега види ја цената на Плексторот од 64 гига

http://shop.plextoramericas.com/solid-state-drive-64gb-ssd-plextor-m3-series-px-64m3

Gojde у илузија си, за овие пари се зима 128 гига.

Да не збориме ако се деси нешто со SSD-то, ќе ти гарантира Миле Китиќ и Јужни Ветар. За тие пари ќе му дам OCZ и Плексторот може само да му го попуши ко Брајана Бенкс.  ;)

http://www.xvideos.com/video7714/brianna_banks_sucking_fucking_and_getting_cum_d_all_over_2

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #442 на: 07 Јуни 2012, 19:44:48 pm »
Сосема ми е јасно што и како е поентата со ССД. Само новина ми се маркиве и расипливоста. Изгледа уште е рано да се зема ССД заради цената, и масовниот напредок во перформанси од генерација во генераација.

SSD 2.5" Verbatim 128GB Black
SSD 2.5" Kingston V200+ Series 120GB
2.5" 128GB SATA  A-Data SSD, Read: 260MB/s, Write: 130 MB/s
2.5" 120GB SATA  Pyro Series SSD, SATA 3, Read: 550MB/s, Write: 515 MB/s, asynchronous MLC NAND
2.5" 120GB SATA  Pyro SE Series SSD, SATA 3, Read: 550MB/s, Write: 520 MB/s, synchronous MLC NAND
Corsair Force Series 3 SSD 120GB 2.5"

Oвие се ~128гб и во нашиве дуќани се движат од 7000-8000 денари. Секако тоа е прескапо, но еве да расчистиме. ОЦЗ имам пробано едно постаро и беше супер, а се надевам поновиве се уште подобри. Која е цената на ОЦЗ 128гб кај нас, секако со гаранција? Од Плекстор нема кај нас, иако се добри.

Незнам дали некој воопшто размислува, ама кај Хард дискови најважно нешто е рилајабилити. Значи батали хард-диск кој може да се заебе брзо. А втора работа аксес тајм да има што помал, заради риспонсивнес. ГОре долу сметав дека ССД ова го има одамна надминато...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #444 на: 07 Јуни 2012, 20:08:59 pm »
Фала! Too much watch. А дата и ОЦЗ имате, се нуди интел од 128 нешто?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #445 на: 07 Јуни 2012, 22:07:40 pm »
@Deni

Најтопло ти препорачувам да заборавиш на OCZ. Мислам дека го прочита оној пост каде постирав дека 7% од драјвовите им рикаат при користење од 6 до 12 месеци, во гарантен рок. Тоа е катастрофално огромна бројка. Во споредба Intel 320 <0.2%, Crucial М4 <0.3%, Plextor М3 Pro <0.1%.

Од она кое се нуди кај нас, ако бараш ријалибилити и перформанси побарај да ти донесат Intel 520. Брз е и доверлив, само е малку солен.
Ако идеш на понудата која ја наборја, што јас лично би ја прескокнал, тогаш бирај помеѓу А-Data SP900/SX900 и Pyro/Pyro SE.

А ако мене ме слушаш, порачај си Crucial M4. Закон устав и преамбула е за сите тие горе кои што си ги спомнал и има помала шанса да рикне од сите нив. А дури и да се деси такво нешто, поштарината нема да те кошта повеќе од 500 денари, пари кои секако ќе ги заштедиш уште при самото купување на SSD-то.

Ај сега види ја цената на Плексторот
M3 Pro 256GB $375
SX900 256GB $240
Многу јасно дека Honda Accord е во секој можен поглед подобра од Fiat Linea, освен во цена. Колку пари толку музика.

Цитат
Да не збориме ако се деси нешто со SSD-то, ќе ти гарантира Миле Китиќ и Јужни Ветар. За тие пари ќе му дам OCZ и Плексторот може само да му го попуши ко Брајана Бенкс.  ;)
Ако се заебе да купи OCZ баш ќе го изнапуши ко Брајана Бенкс и тоа немиен.

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=it&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=fr&tl=en&u=http://www.hardware.fr/articles/862-7/ssd.html&usg=ALkJrhjgzHNE420IRs48asIZW8xHN9xI9A
Цитат
parts sold between April 1 and October 1, 2011, for returns created before April 2012, six months to one year of operation."

The statistics are based on mark by a minimum sample of 500 sales, with those models on a minimum sample of 100 sales, the largest volumes involving tens of thousands of parts by brand and thousands of pieces per model. Each time, we compared the rates obtained by the manufacturers to those of our previous article on the subject published in October 2011 .

- Crucial 0.82% (against 0.8%)
- Intel 1.73% (against 0.1%)
- Corsair 2.93% (against 2.9%)
- OCZ 7.03% (against 4.2%)

Crucial to take the top spot at the Intel for a significant increase in the rate of return for failure in the latter. It should be noted that the sample for this time Intel is just above the minimum required, and some of the return is related to " Bug 8 MB ​​"since resolved. OCZ return rate for failure explodes to 7%, and the manufacturer has exclusive references that exceed 5% failure rate:

- 15.58% 2 OCZ Vertex Series 240GB SSD
- 13.28% 2 OCZ Vertex Series 160GB SSD
- 11.76% 2 OCZ Vertex Series SSD 80GB
- 9.52% 2 OCZ Vertex Series 120GB SSD
- 8.57% 3 OCZ Vertex Series 120GB
- 7.49% 2 OCZ Vertex Series SSD 60GB
- 6.61% 2 OCZ Vertex Series 3.5 "SSD 120GB
- 6.37% 3 OCZ Vertex Series 240GB
- 6.37% March 60 GB OCZ Agility
- 5.89% 2 OCZ Vertex Series 100GB SSD
Што и да земе од OCZ нема утка, се е тешко багосано срање.
« Последно менување: 07 Јуни 2012, 22:28:38 pm gOJDO »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #446 на: 07 Јуни 2012, 22:30:40 pm »
Ме интересираат (како и повеќето) поефтини верзии. Реален муабет значи. 300$ за хард нема да дадам, барем не во моментов. :) И нема потреба. 100 еур ќе дадам.

Вака значи гледам само оние што немаат сенд форс, од очигледни причини. Прочитав дека имале слабости после година некаде.

Интел 320 80гб што го има кај Куоре за 6000 денари е спор, ама со добар контролер? Што значи спор?

Другиве се се сенд форс, значи ги скокам. Пиро, ОЦЗ, Кингстон се се на Сенд форс, колку што гледам.

Има ли кај нас Корсер, Самсунг, Интел, Крушл, Плекстор? На прв поглед нема... Несакам да нарачувам, за да не ми излезе низ нос и царини, и даноци и гаранции и све... Ако има опција да се избегне сево ова- би нарачал некој од асалниве.

П.С. Овој Пиро СЕ, као го фалат дека чинел. А и ценава е океј. Сигурно е сендфорс? Ени тотс?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #447 на: 07 Јуни 2012, 22:38:15 pm »
Дени образован човек си, информирај се! Нема царина за компјутерските делови. Има ДДВ од 5% доколку утврдат дека уредот чини над 45 евра.
http://www.customs.gov.mk/HTML/Vodic_tarifa11.pdf <- Страна 687 од водичот.

За Пајрото, добар фирмвер има и во принцип нема да имаш БСОД(што е класика за гомната на ОЦЗ). Ама како повеќето СендФорс базирани ССД-а, по година дена со „Господ напред“.

За перформансите на Intel 320, чисто компаративно да ги имаш:
http://thessdreview.com/our-reviews/intel-320-series-300gb-sata-ii-ssd-review-as-ssd-and-pc-mark-vantage/

Има релативно големи латенции и бедни 4K перформанси. Згора на тоа е спор и при секвенцијално читање и запишување.
« Последно менување: 07 Јуни 2012, 22:52:02 pm gOJDO »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #448 на: 07 Јуни 2012, 22:53:54 pm »
gojde ти за се нешто гуглаш, ја ти кажуем какво е стање у реалност. ;D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #449 на: 07 Јуни 2012, 23:59:01 pm »
Куоре ти треба да изживееш уште 7 животи, а мене за сето тоа време да ме замрзнат ко во SF филм, па откако ќе ги изживееш 7-те животи мене да ме одмрзнат па дури тогаш ќе можеш да ми кажуваш приказни за хардвер и „реалност“. Колку што мене ми поминало и ми поминува хардвер низ рака толку не ви поминува во фирмата во магацин. А тоа што ти сега го работиш, јас го работев пред 16 години, на 14 годинишна возраст.

Затоа чувај ги приказните за некој кој ептем нема поима зошто тешко ќе ти пројдат кај некој кој не е глуп и има малку од малку познавање.

Да не ме сватиш погрешно, целосно го разбирам твоето застапување на фирмата каде работиш. Тоа е правилно бидејќи од таму си го вадиш лебот. Но овде на форумов не сме дојдени да продаваме приказни за да тераме бизниси. Не е коректно да шириш дезинформации и невистини за некого да доведеш во заблуда и со цел да профитира твојата фирма на сметка на тоа. Овде би требало да си помогнеме и да ги разјаснуваме заблудите.