Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1177919 пати)

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 199
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12105 на: 21 Март 2024, 23:08:34 pm »
Прочитавме и каков купил. Само кога веќе се даваат скапи предлози, пишуваме алтернатива.
А зашто да би земал Crucial а не Kingston или Samsung? Или јас бројките не ги разбирам, ама не видов да некој му препорача диск од 50 евра. Претпоставувам дека си експерт и на ова поле ама ете нека пројде некоја тема да не се умешаш и да дозволиш друг да даде предлог :) :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5713
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12106 на: 22 Март 2024, 01:11:55 am »
Пред сѐ учев електротехничар за компјутерска техника и автоматика и навистина учев и тоа ме интересираше. Во основно (8мо одделение) добив второ место државно по информатика. Приватно склопувам компјутери и работам со електроника, кога немам коли нормално.
Зошто Crucial?
Го имам од 2016та во едниот лаптоп, скоро година дена во персоналниот компјутер кој го склопив за гејминг за брат ми и сум презадоволен, брат ми е доста пребирливо дете, а од перформансите не се пожалил.
Дали некој му препорачал диск од 50€?
https://ddstore.mk/samsung-250gb-2-5-sata-iii-mz-77e250bw-870-evo-series-ssd.html
Со доплата од смешна сума на пари (две кафиња во Скопје) би купил 500гб Crucial:
https://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-870-Evo-250GB-vs-Crucial-MX500-250GB/4094vs3951
https://ssd.userbenchmark.com/Compare/Kingston-A400-240GB-vs-Crucial-MX500-250GB/3953vs3951
https://www.reddit.com/r/buildapc/s/f6BRHyjlH8

Те замолувам ако веќе даваш мислење, барем да го прочиташ коментаров и да влезеш во линкчињата.

Баш Самсунгов пред краток период беше 3100 денари во ДДСторе, сега го намалиле и е 35€, сепак цената е висока.
« Последно менување: 22 Март 2024, 01:18:00 am nestor04 »

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8606
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #12107 на: 22 Март 2024, 01:20:30 am »
Ја иам општинска победа по Англиски у Свети Николе у пето деление.
До ден денес звучам како Гру, за инат.
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
« Одговори #12108 на: 22 Март 2024, 08:19:19 am »
Пред сѐ учев електротехничар за компјутерска техника и автоматика и навистина учев и тоа ме интересираше. Во основно (8мо одделение) добив второ место државно по информатика. Приватно склопувам компјутери и работам со електроника, кога немам коли нормално.
Зошто Crucial?
Го имам од 2016та во едниот лаптоп, скоро година дена во персоналниот компјутер кој го склопив за гејминг за брат ми и сум презадоволен, брат ми е доста пребирливо дете, а од перформансите не се пожалил.
Дали некој му препорачал диск од 50€?
https://ddstore.mk/samsung-250gb-2-5-sata-iii-mz-77e250bw-870-evo-series-ssd.html
Со доплата од смешна сума на пари (две кафиња во Скопје) би купил 500гб Crucial:
https://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-870-Evo-250GB-vs-Crucial-MX500-250GB/4094vs3951
https://ssd.userbenchmark.com/Compare/Kingston-A400-240GB-vs-Crucial-MX500-250GB/3953vs3951
https://www.reddit.com/r/buildapc/s/f6BRHyjlH8

Те замолувам ако веќе даваш мислење, барем да го прочиташ коментаров и да влезеш во линкчињата.

Баш Самсунгов пред краток период беше 3100 денари во ДДСторе, сега го намалиле и е 35€, сепак цената е висока.
Абе и политичариве се доктори на науки на папир ама..... Како што веќе напомена @vladic3110 лаптопот е поприлично стар па по тоа што и да му стави нема да му направи разлика. Секоја чест ако ти успееш да осетиш разлика при секојдневно користење во брзината на ПЦ то помеѓу Kingston A400 и фамозниот Crucial MX500. Фамозниот диск што го препорачуваш ти барем кај нас го најдов во JVS по неверојатна цена од само 3218 денари 250 гигабајти. Ако си имал на ум он да го нарачува од странство па да го чека и незз уште што не заборавај дека немаме сите блиски роднини, пријатели, тетки и братучеди во сите можни области :) Ти си еден редок исклучок :)   @Boshe му укажа да направи промена поради reliability на дискот а не дека ќе има разлика во перформанси.  Гледајќи ги овие синtетички бенчмаркови што ги прати ме ставаш на мисла да ги продадам сите ссд што ги имам и во пц и во конзолите и да одам во Грција да купам Crucial MX500 :)

Најбитното што го заборавив али најверојатно јас грешам. Ти си го имал дискот во 2016 а release date му е во 2018. Сигурно бил прототип од некој близок роднина што работел во Crucial. Повели линк од тоа што успеав јас да најдам за release date. https://www.techpowerup.com/ssd-specs/crucial-mx500-500-gb.d948

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #12109 на: 22 Март 2024, 08:31:24 am »
Прочитавме и каков купил. Само кога веќе се даваат скапи предлози, пишуваме алтернатива.
А зашто да би земал Crucial а не Kingston или Samsung? Или јас бројките не ги разбирам, ама не видов да некој му препорача диск од 50 евра. Претпоставувам дека си експерт и на ова поле ама ете нека пројде некоја тема да не се умешаш и да дозволиш друг да даде предлог :) :)
Не зборуваме за Самсунг или Кингстон, или Крушл. Затоа што и од нив си има бобинки кои се основњаци. Затоа конкретно посочив КОЈ модел од самсунг 870evo. Исто и за кингстон кој е премногу ниска класа на дискови, но имаат и добри ултра серии. Крушл се страшно добра марка која би ја ставил над Кингстон. Секако основните не чинат, а 870ево според мене е тоа кое нуди најдобри перформанси/цена и нема логика да се споредува со некои ссд без кеш како а400 или што знам кави модели. А кингстон како бренд воопшто не е нешто за фалење во рангот на долната половина од дискови што ги нудат.

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
« Одговори #12110 на: 22 Март 2024, 09:11:00 am »
Не зборуваме за Самсунг или Кингстон, или Крушл. Затоа што и од нив си има бобинки кои се основњаци. Затоа конкретно посочив КОЈ модел од самсунг 870evo. Исто и за кингстон кој е премногу ниска класа на дискови, но имаат и добри ултра серии. Крушл се страшно добра марка која би ја ставил над Кингстон. Секако основните не чинат, а 870ево според мене е тоа кое нуди најдобри перформанси/цена и нема логика да се споредува со некои ссд без кеш како а400 или што знам кави модели. А кингстон како бренд воопшто не е нешто за фалење во рангот на долната половина од дискови што ги нудат.
Нормално дека 870Evo е подобар од А400, никој не го оспорува тоа ниту се во иста класа. Можеш и сам да прочиташ дека напишав дека Boshe му препорача друг диск поради reliability, работиме во иста фирма. @vladic3110 самиот напиша дека бара најефтино ссд што би го нашол во дадениот момент и дека не сакал да чека. :)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5468
Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12111 на: 22 Март 2024, 11:59:28 am »
@Boshe  @st08 Фала ви, го наместив на местото од стариот хард се работи како шо треба. Земја воздух разликата, претходно се чекаше околу  3-4 мин да се уклучи, сега е неколку секунди, истото беше и за отварање работи, по барем пола минута се чекаше, сеа скоро и да нема лаг.
Земав и паста, го расклопив,  да менам, прво отварање од 2011та одкога е купен, пастата е залепена и напраена пластика, счистив на хитсинкот со стугало пластично и алкохол едвај, на процесорот излезе со алкохол, е тоа околу процесорот истеченото нема шанси да излези не ми се ни ризикува гарант ќе споебам нешто, го оставив, намазив вратив назад.
 Претходно фучеше, и работеше над 90 цело време, сега максимум што крева е 75/77.
 Едно негативно е шо ми намали собната температура за степен и пол, Ќе треба да трошам за греење сега :D
 Еве како беше стврднато:
https://www.youtube.com/shorts/O_tnGNwIEkc
Еве и некој слики.

« Последно менување: 22 Март 2024, 12:06:04 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2160
« Одговори #12112 на: 22 Март 2024, 12:26:43 pm »
Welcome to 2024! Си го реновирал. Воскреснат е сега.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3725
« Одговори #12113 на: 22 Март 2024, 12:52:02 pm »
Иха нов овај, i5 има. Имам еден стар но потполно функционален и многу зачуван Sony VAIO со Core2Duo T8100 CPU.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
« Одговори #12114 на: 22 Март 2024, 14:13:48 pm »
si aceton izlaga pastata. ili nitro

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12115 на: 22 Март 2024, 14:15:33 pm »
Ацетонот е safe за електроника.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
« Одговори #12116 на: 22 Март 2024, 14:15:46 pm »
Иха нов овај, i5 има. Имам еден стар но потполно функционален и многу зачуван Sony VAIO со Core2Duo T8100 CPU.
И на тој вреди ссд да се стави.
Имам и јас Vaio FW170J, со 4gb DDR2 рам, и 32bit Windows 7.
Си играм игри на него, Red Alert 2 на пример слики, можеш на интернет, не можеш 20 таба на Chrome, ама на Firefox комотно си тера 3-4 таба во позадина.
Office 2010 работи супер,
HD Видео 720p тера супер.
Јас и батерија му купив, и трае над саат време.
« Последно менување: 22 Март 2024, 18:03:03 pm draganamon »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #12117 на: 22 Март 2024, 15:36:03 pm »
И на тој вреди ссд да се стави.
Имам и јас Vaio, со 4гб ддр2 рам, и 32bit Windows 7.
Си играм игри на него, Red Alert 2 на пример слики, можеш на интернет, не можеш 20 таба на Chroeme, ама на Firefox комотно си тера 3-4 таба во позадина.
Office 2010 работи супер,
HD Видео 720p тера супер.
Јас и батерија му купив, и трае над саат време.
Апсолутно! Јас имам некои службени антиквитети што сум ги препородил со ссд. Разликата е немерлива 1:200 е брзината, и на подигање, и заради виртуелната меморија, и за апликации, едноставно летаат.
А и дискот утре пак ти останува, ако менуваш, нема да го фрлиш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
« Одговори #12118 на: 22 Март 2024, 15:46:05 pm »
toa da, ama ko kje vida kolku trosit stuja i3 10ta gen kolku nekoj lga775....
deneska mn brzo se odviva tehnoloshkiot ravoj, sony vaio pred 15 god beshe ludilo, sega duri bi se navredil nekoj ako mu go poklonish.
a na primer od 1200-ta do 1700-ta god nishto interesnoi ne se deshavalo. blisku sme do tehnoloski singularitet. Kupuesh pc, za 1 god za istite pari imash pc so duplo podobri performansi za istite pari, i toa shto vestacki go zadrzuvaat razbojot. Porano za arhitektura na procesot bea potrebi 9-10 meseci, sega 3 meseci so tendencija AI da nauci kaj gresi i sekoj 3 dena da crta sve podobar procesor. Kako i da e, i jas sum na q9650 :)
Novite MB nemaat IDE, ANHCI, site uredi i NVME2 se povrzani direks na registrite t.e. nema povekje istocen i zapaden most, komunikacijata odi direks.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12119 на: 22 Март 2024, 15:46:50 pm »
Денес инсталирано SSD Crucial BX500 480GB и 8гб рам на постар лаптоп HP Elitebook 8470p, ново играче за брат ми.  ;D
Разлика огромна од 4гб рам и стар HDD, најверојатно со 5400 rpm.

Јебига, не ме дослушнал кога му реков нарачај си MX500, тој купил BX500, ама тера и има стварно разлика.