Автор Тема: Иселеничка виза  (Прочитано 73492 пати)

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
Иселеничка виза
« на: 29 Јануари 2012, 19:53:38 pm »
Планирам да аплицирам за иселеничка виза, во комбинација се: Канада, Австралија и Нов Зеланд. Ме интересира од ваши искуства во која од овие држави најлесно се добива виза и каде би имал најдобра перспектива, од тоа што читав најлесно би требало да биде за Нов Зеланд. Планот е да аплицираме заедно со невестата и заедно да заминеме како фамилија.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
Одг: Иселеничка виза
« Одговори #1 на: 29 Јануари 2012, 19:58:17 pm »
Најди на Google Migration Expert Australia, работат и со нов зеланд. За 300 долари ќе ти завршат работа комплет. Јас успеав да се квалификувам за Very Skilled Immigrant на тој нивниот Skill Eligibility Assessment со не знам колку бодови таму уште пред 2 години.

EDIT zeroSignal: Значи, стварно нема потреба од цитирање одма после постот.
« Последно менување: 29 Јануари 2012, 20:02:46 pm zeroSignal »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9100
« Одговори #2 на: 29 Јануари 2012, 20:02:33 pm »
и јас мислам дека е Нов Зеланд добра варијанта, иако и Канада не е лошо,

Што си по професија?

Јас еднаш се јавиви на едно место за Канада што даваа чисто информативно му реков дека сум маш.инж. тој ми вика ако се решиш за озбилно кажи ми демек за тој профил не е проблем воопшто.

а да пробаш и green card lottery?

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #3 на: 29 Јануари 2012, 20:04:19 pm »
Деан, имав некаде визитка од еден таков овластен за Австралија, само да ја најдам, ќе ти пишам пп.

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #4 на: 29 Јануари 2012, 20:14:08 pm »
Иронијата е што пред 3 години бев кај посредник за добивање визи, човекот години го работи тоа и скоро сите добиле што им посредувал, ми кажа дека без проблем ќе ми одобрат за Канада ама требало да чекам 2 години. Тогаш 2 години ми се гледаа многу и баталив, а еве поминаа 3 :). Ќе наминам кај истиот човек посредува и за Нов Зеланд, ќе видам што ќе каже. Мислам дека е паметно во меѓувреме да го положам ИЕЛТС, само не знам дали да го полагам и јас и невестата или доволно ќе биде само јас како носител на апликацијата

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5 на: 29 Јануари 2012, 20:16:50 pm »
Ако не сте во брак мислам дека нема да биде доволно, ќе мора и двајцата.... ако добро ме служи памтењето

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #6 на: 29 Јануари 2012, 21:05:47 pm »
Иначе...300 евра е за Австралија знам кај нас агентите (официјалните) си бараат процент (многу нормално!). За оние што им е матна целата ситуација за иселување јас навлегов во проблематикава и некако доаѓа вака

- Лични документи преведени на Англиски од овластен судски преведувач. Државјанство, диплома за последно завршено образование, CV и ако имате работно исксутво со меморандум од работа (кај што работите) да имате ДЕТАЛЕН опис за тоа се што го работите на работа и зезнатиот дел - потпис од директорот. Запознаени се во Австралија дека можеш да изгубиш работа за тоа ама не ги интересира, па останува на тебе да се снајдеш како ќе се извадиш пред шефот зошто ти треба таква изјава што работиш. Најубаво е за некаква обука, семинар или сл. Во тоа писмо треба да има години, машини, програмски јазици (пример), проекти, трудови, ...се. (Не се надевајте многу ако немате барем 3 години пријавено работно искуство)

Поднесувањето е до службата за евалвација ако можам така да ја наречам која дава мислење до Immigration service до одредена држава (во случај AUS). Пример сте програмер и се упатува таков Skill Assessment до Australian IT Society (тропам за имево ама слично е) и тие даваат мислење. Е сеа тие ако речат ОК си...тогаш голема шанса имаш да добиеш иселеничка виза. Оваа „проценка“ е 300 евра + агентски трошоци. Во Македонија има 2 (ДВЕ!). Едната е во Скопје, другата е во Битола. Во Скопје е кај Бисер (некој дечко бил), а во Битола - Билјана Ѕалева.

А колку време трае е тоа не знам. Јас мислам од 6-12 месеци преку сила. 2 години дека траело... не сум слушнал до сеа освен ако има некакви проблеми исл.

А за IELTS морате да одите кај овој агентот да види каков тест ќе треба да полагате : General или Academic.
Најчесто поминувате со Generаl, ама одредени струки бараат Academic знаење.

Јас полагав IELTS пред 10 дена (Academic) и ако сериозно не знаете Англиски јазик, џабе ви е :) Не сакам демотивациски да делувам, ама и искусен слушател, зборувач и пишувач :) на Англиски јазик може да направи пропусти. Тоа го пишуваат и луѓето од Cambridge. Самите Англичани неможат да извадат максимални бодови иако на лик тестот е едноставен. Правилата се строги и (според мене) глупави.

Слушањето ви се дозволува само еднаш да ја слушнете целата снимка и да успеете да пополнете.
Читањето е лесно ама прашањата се зезнати (пример слични  решенија кога треба да бирате)
Разговорот е лесен и е ОК (Интервјуто) само што јбг не е така едноставно како што мислите. Јас солидно го познавам јазикот (прв во генерација по Англиски и сл.) ама дур да го скршите јазикот е мачно. Ако имате со некого да разговарате неколку дена претходно ќе ви биде полесно.
Пишувањето е лесно, според мене најлесно. Еден текст 150 зборови, вториот 250 зборови :)

Резултати уште чекам :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14380
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7 на: 29 Јануари 2012, 21:19:37 pm »
Тој едниот тест мислам дека се плаќа 150 евра,кој иако положиш иако не положиш ти пропаѓаат,се полага во Англиска амбасада во Скопје...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #8 на: 29 Јануари 2012, 21:34:00 pm »
Тој едниот тест мислам дека се плаќа 150 евра,кој иако положиш иако не положиш ти пропаѓаат,се полага во Англиска амбасада во Скопје...

Не се полага во англиска амбасада се полага во British Council, а физички се полага или во ФОН или во БАС. Се полага и во Битола во БАС.

А да за цената си во право. 150 еур и ако го положиш ти важи само 2 години. Ама го бараат.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #9 на: 29 Јануари 2012, 21:37:23 pm »
Иначе...300 евра е за Австралија знам кај нас агентите (официјалните) си бараат процент (многу нормално!). За оние што им е матна целата ситуација за иселување јас навлегов во проблематикава и некако доаѓа вака

- Лични документи преведени на Англиски од овластен судски преведувач. Државјанство, диплома за последно завршено образование, CV и ако имате работно исксутво со меморандум од работа (кај што работите) да имате ДЕТАЛЕН опис за тоа се што го работите на работа и зезнатиот дел - потпис од директорот. Запознаени се во Австралија дека можеш да изгубиш работа за тоа ама не ги интересира, па останува на тебе да се снајдеш како ќе се извадиш пред шефот зошто ти треба таква изјава што работиш. Најубаво е за некаква обука, семинар или сл. Во тоа писмо треба да има години, машини, програмски јазици (пример), проекти, трудови, ...се. (Не се надевајте многу ако немате барем 3 години пријавено работно искуство)

Поднесувањето е до службата за евалвација ако можам така да ја наречам која дава мислење до Immigration service до одредена држава (во случај AUS). Пример сте програмер и се упатува таков Skill Assessment до Australian IT Society (тропам за имево ама слично е) и тие даваат мислење. Е сеа тие ако речат ОК си...тогаш голема шанса имаш да добиеш иселеничка виза. Оваа „проценка“ е 300 евра + агентски трошоци. Во Македонија има 2 (ДВЕ!). Едната е во Скопје, другата е во Битола. Во Скопје е кај Бисер (некој дечко бил), а во Битола - Билјана Ѕалева.

А колку време трае е тоа не знам. Јас мислам од 6-12 месеци преку сила. 2 години дека траело... не сум слушнал до сеа освен ако има некакви проблеми исл.

А за IELTS морате да одите кај овој агентот да види каков тест ќе треба да полагате : General или Academic.
Најчесто поминувате со Generаl, ама одредени струки бараат Academic знаење.

Јас полагав IELTS пред 10 дена (Academic) и ако сериозно не знаете Англиски јазик, џабе ви е :) Не сакам демотивациски да делувам, ама и искусен слушател, зборувач и пишувач :) на Англиски јазик може да направи пропусти. Тоа го пишуваат и луѓето од Cambridge. Самите Англичани неможат да извадат максимални бодови иако на лик тестот е едноставен. Правилата се строги и (според мене) глупави.

Слушањето ви се дозволува само еднаш да ја слушнете целата снимка и да успеете да пополнете.
Читањето е лесно ама прашањата се зезнати (пример слични  решенија кога треба да бирате)
Разговорот е лесен и е ОК (Интервјуто) само што јбг не е така едноставно како што мислите. Јас солидно го познавам јазикот (прв во генерација по Англиски и сл.) ама дур да го скршите јазикот е мачно. Ако имате со некого да разговарате неколку дена претходно ќе ви биде полесно.
Пишувањето е лесно, според мене најлесно. Еден текст 150 зборови, вториот 250 зборови :)

Резултати уште чекам :)

мислам дека ако активно користиш англиски немаш проблем со IELTS немој да ме сватиш погрешно ама кога ке прашам некој сите викаат дека зборуваат англиски ама оди пушти ги со странец и кутук се...(не зборувам за тебе)

секако кој планира да го полага обавезно да си оди на подготовка, не е таа измислена за џабе ги гледаш вежбите ти даваат стари тестови и така, ако одиш директно стварно можеш да се заебеш иако си го имаш знаењето, мислам за македонски да ни дадат тест па да видите какви ке бидат резултатите ...

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #10 на: 29 Јануари 2012, 21:43:17 pm »

секако кој планира да го полага обавезно да си оди на подготовка, не е таа измислена за џабе ги гледаш вежбите ти даваат стари тестови и така, ако одиш директно стварно можеш да се заебеш иако си го имаш знаењето, мислам за македонски да ни дадат тест па да видите какви ке бидат резултатите ...

Немаш потреба. На Интернет имаш еден тон материјали, плус тоа ти следува и акаунт со флеш анимации со сите видови тестови. Те припремаат самите од IELTS да знаеш со што ќе се соочиш ;)

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5574
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #11 на: 29 Јануари 2012, 21:58:17 pm »
Za visa neznam, ali za zivot mozam da ti preporacam nest zasto sum bil na site tri mesta.

Canada, premnogu danoci i neefikasno zdrastvo ali besplatno.
Nekoj del od drzavata zivotot e preskap (Vancouver, Toronto, Alberta itn)

Avstralija e zemjata vo koja jas bi se odselil, Melbourne i Sydney se fantasticni gradovi, evropski nacin na zivot so mnogu dobra kultutra na ziveenje i rasna tolerancija.

Nov Zeland sum bil vo vkupno 6 gradovi, Velington, Christchurch, od pogolemite i slicno e na Avstralija no pomalo se razbira, i ponerazvieno.

Za rabota, zivot, i sl. samo Avstralija bato.

So sreka.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #12 на: 30 Јануари 2012, 00:32:26 am »
Dende me interesira od kaj ti e infoto za danocite i zdravatvoto na Canada, bidejki do sega ne sum cul bas na taa tema nisto

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5574
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #13 на: 30 Јануари 2012, 00:47:01 am »
Info od prva raka, zasto mislis vo Canada zdravstvoto, obrazovanieto e besplatno?

Danoci imaat na apsolutno se.

Imam million kolegi sto se od Canada, se sto zborat (zalat) e danok na ova , danok na ona itn.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3912
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #14 на: 30 Јануари 2012, 00:54:22 am »
Info od prva raka, zasto mislis vo Canada zdravstvoto, obrazovanieto e besplatno?

Danoci imaat na apsolutno se.

Imam million kolegi sto se od Canada, se sto zborat (zalat) e danok na ova , danok na ona itn.
братучед ми е во канада веќе околу 5 години. никогаш не се пожалил од вакво нешто. он е презадоволен. не знам, не сум у тек.