Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1016644 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #3750 на: 26 Јануари 2021, 12:54:15 pm »
na kolku prajte promena na ulje na automatic ?

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1035
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #3751 на: 26 Јануари 2021, 13:10:34 pm »

мењач како што напиша погоре еден член не се чепка по дефаулт на пр. бмв користат автоматици од ЦФ каде ЕКСТРА со големи букви е напишано на филтерот Лајфлонг, значи маслото е доживотно. Што значи доживотно од аспектна бмв? тоа значи книговодствен живот на колата по пат на амортизација,  7г. 150.000км, така да бмв дава гаранција дека во тие 7г и 150.000 менувачот ќе функционира и нема да трба да менуваш масло.

Иначе по логика на нештата масло на менувач не се чепка ако самиот не појави знаци и не се јави, на пр. брзините влегуваат потешко, се осеќа сецкање, менува на поголеми обртаи итн... ако нема никакви знаци и се е во ред, секое менување на масло поготово флуш носи свој ризик со себе, колку ќе ти стаи, како ќе ти стаи, отварање, затварање ... иначе во ЦФ менувачите ги тестираат на 1.000.000 км, мора да ја издржат таа километража пред да одат во серија, нормлани тие услови во тестлабор и на стаза не се исти како градски сообраќај во ск на пр., али да ти рикен автоматски менувач од ведро небо е многу неверојатно, плус менувач не може преку ноќ да се расипе, не може маслото е денес ок утре губиу својство.

според мене подобро е проемна на масло два пати со еден филтер на пр. него флуш, има поголема веројатност да се направи каша у електрониката ако веќе има нечистотии внатре, со флуш ќе стигнат насекаде.

имаш софтверски тест на менувач преку обд, ти ги проверува параметрите ако е се ок, нема што да менуваш масло според мене.

сеа за ДСГ менувачите која е процедурата не знам, но правило златнокај автоматици:
поише брзини, поише главоболки  ;D
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3752 на: 26 Јануари 2021, 13:22:26 pm »
поише брзини, поише главоболки И за мануал е така... и за цилиндри...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6438
« Одговори #3753 на: 26 Јануари 2021, 14:29:21 pm »

60к но све зависи од самиот тип на менувач. Кај некои се менува на многу подолг интервал.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3754 на: 26 Јануари 2021, 15:05:34 pm »

60к но све зависи од самиот тип на менувач. Кај некои се менува на многу подолг интервал.
za automatici prajme muabet ili ? t.e. ja mislev za automatik, ama ne naglasiv :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #3755 на: 26 Јануари 2021, 15:07:50 pm »
@MarceCvarce  Shto auto e tvoto ?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8871
« Одговори #3756 на: 26 Јануари 2021, 15:12:22 pm »
Grand C4 Spacetourer

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2318
« Одговори #3757 на: 27 Јануари 2021, 08:32:06 am »
Grand C4 Spacetourer
@MarceCvarce Ако не ти е проблем да направиш споредба на Елантрата и Ц4, во однос на вожња, простор во кабина и багажник, тазе направи смена од седан на МПВ
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3758 на: 27 Јануари 2021, 09:36:12 am »
Pa vaka:

1. Vozenje, Elantrata ima stvarno udobno vozenje, taka da vo sporedba so Citronot nemozam neshto osetno da kazam koj e podobar. Vo Citronot se sedi mnogu povisoko skoro kako SUV i prv pat koga vlegov se osekav kako vo brod koga vozev poshto prostorot od sedenje do najdalecnata tocna na sofersajbna e mnogu pogolem. Preglednosta na Citroenot e podobra i nekako ima mnogu pomal Turning Circle. Nekogash se cudam kako uspevam da zavrtam krug so pomalce manevri.

2. Prostor vo kabina i bagaznik e nesporedlivo. Elantrata ne e mala ama ova e sepak malo kombence. Bagaznikot e ogromen mislam skoro 700l i golem otvor. Elantrata ima dovolen bagaznik ama toa shto ne e kako 5ta vrata si ima mana.
Za sedenje pozadi isto bidejki ima 3 isti posebni sedishta koi se dvizat napred nazad, se navaluvaat taka da poshiroko e.
Vo Elantrata so 2 transporteri pozadi nemashe veke korisen prostor a vo C4 3 edno do drugo gi redam bez problem.

Sum go koristel i 3tiot red i lugevo pozadi ne deka uzivaat ama ne se nabutani a i pristapot e lesen Za razlika od SUV so 3ti red.

Vo nedelata se vozev bash vo Elantrata posle dolgo vreme i prvo so mi padna vo oko e sofersajbnata. Citronot ima ogromna koja ti pominuva duri nad glava. Ama se e toa navika

Se na se mi fali Automatik samo :)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2318
« Одговори #3759 на: 27 Јануари 2021, 10:55:21 am »
Баш убаво опиша и даде одговор на тоа што највеќе ме интересира
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13844
« Одговори #3760 на: 27 Јануари 2021, 11:00:23 am »
Pa vaka:

1. Vozenje, Elantrata ima stvarno udobno vozenje, taka da vo sporedba so Citronot nemozam neshto osetno da kazam koj e podobar. Vo Citronot se sedi mnogu povisoko skoro kako SUV i prv pat koga vlegov se osekav kako vo brod koga vozev poshto prostorot od sedenje do najdalecnata tocna na sofersajbna e mnogu pogolem. Preglednosta na Citroenot e podobra i nekako ima mnogu pomal Turning Circle. Nekogash se cudam kako uspevam da zavrtam krug so pomalce manevri.

2. Prostor vo kabina i bagaznik e nesporedlivo. Elantrata ne e mala ama ova e sepak malo kombence. Bagaznikot e ogromen mislam skoro 700l i golem otvor. Elantrata ima dovolen bagaznik ama toa shto ne e kako 5ta vrata si ima mana.
Za sedenje pozadi isto bidejki ima 3 isti posebni sedishta koi se dvizat napred nazad, se navaluvaat taka da poshiroko e.
Vo Elantrata so 2 transporteri pozadi nemashe veke korisen prostor a vo C4 3 edno do drugo gi redam bez problem.

Sum go koristel i 3tiot red i lugevo pozadi ne deka uzivaat ama ne se nabutani a i pristapot e lesen Za razlika od SUV so 3ti red.

Vo nedelata se vozev bash vo Elantrata posle dolgo vreme i prvo so mi padna vo oko e sofersajbnata. Citronot ima ogromna koja ti pominuva duri nad glava. Ama se e toa navika

Se na se mi fali Automatik samo :)

Автоматик имав, ама што знам мислев повеќе ќе ми легни.

Кога возев автоматик, возев Австралија автоматик и таму некако ми имаше логика.

Македонијава и автоматик, што знам, не е некоја предност. Ама секој си знае што му лежи :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #3761 на: 27 Јануари 2021, 11:15:38 am »
So znam, jas imav prilika 2019 da povozam avtomatik na 3, 4 meseci i epten nekako mi legna. Posebno so ACC vozev na Passat meraci i vo grad i na otvoreno

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14236
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3762 на: 27 Јануари 2021, 12:19:10 pm »
Za sreka Mercedes od godinava ili narednata godina prekinuva so vgraduvanje na manuel menuvaci,pa taka vo idnina ke nema prostor za greska koga ke se kupuva polovno.  ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13844
« Одговори #3763 на: 27 Јануари 2021, 18:28:33 pm »
Купува некој Mercedes рачен мењач? 😁 Добро освен некоја постара А класа или Б.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3801
« Одговори #3764 на: 27 Јануари 2021, 19:15:32 pm »
Za sreka Mercedes od godinava ili narednata godina prekinuva so vgraduvanje na manuel menuvaci,pa taka vo idnina ke nema prostor za greska koga ke se kupuva polovno.  ;D

Голема вистина :) Искрено незнам зошто сеуште нудат нови коли со мануелни менувачи, секако станаа прескапи коливе а само тоа беше предноста на мануелниот менувач во однос на автоматскиот. Некоја логика можам да најдам само во најмаливе градски возилца и тоа заради цената повторно, не дека и таму нема предности, како и во спортски возила кој што не се возат секој ден.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA