Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
71 (27.3%)
TRW
37 (14.2%)
LPR
15 (5.8%)
Textar
19 (7.3%)
Woking
2 (0.8%)
Remsa
10 (3.8%)
Valeo
27 (10.4%)
Ate
48 (18.5%)
Mintex
2 (0.8%)
Pagid
18 (6.9%)
Tomax
6 (2.3%)
Wagner® Brake
5 (1.9%)

Вкупно гласови: 260

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 379716 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6437
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #1590 на: 05 Ноември 2019, 07:23:14 am »
Дебелината на нови дискови е 24 мм а минималната треба да е 21,8, а по она што поминувам со прстот на дискот мислам дека се околу 2 мм отидени (ќе измерам).

Aко имаш бразда од 2мм, тогаш се отидени 3мм по страна, или вкупно 6мм. Ќе ги сликам новите и на работ имаат 1мм bevel мислам, па најверојатно кога ќе стигнат до тој степен тогаш се 21.8мм?
Кај мене имаат од 1-2мм раб, зависи која плочка позапечено работeла.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #1591 на: 11 Ноември 2019, 09:37:52 am »
Здраво, дали има голема разлика во квалитет помеѓу кочиони плочки LPR и Roadhouse, и дали некој слушнал за плочки Motaquip и каде би ги позиционирале?
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #1592 на: 11 Ноември 2019, 09:43:51 am »
LPR спаѓа во средна класа на плочки додека за овие вториве лично немам слушнато.

Отсутен goki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 170
« Одговори #1593 на: 11 Ноември 2019, 20:27:01 pm »
Roadhouse ти се подобри од ЛПР, ценовно златна средина.Јас имам ставено на една кола, ок се.
"Every time I press one of these black controls, labelled in black on a black background, a little black light lights up black to let me know I've done it."

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #1594 на: 12 Ноември 2019, 08:08:59 am »
Дебелината на нови дискови е 24 мм а минималната треба да е 21,8, а по она што поминувам со прстот на дискот мислам дека се околу 2 мм отидени (ќе измерам).

Aко имаш бразда од 2мм, тогаш се отидени 3мм по страна, или вкупно 6мм. Ќе ги сликам новите и на работ имаат 1мм bevel мислам, па најверојатно кога ќе стигнат до тој степен тогаш се 21.8мм?
Кај мене имаат од 1-2мм раб, зависи која плочка позапечено работeла.
Кога ги менував гумите за викендот (летни-зимски), ги проверив/измерив дисковите и излезе дека имаат малку помалку од 1 мм раб (а не како што мислев првично 2мм), така да се решив за опција на рамнење на дисковите (татко ми е дреер ќе ги среди) а јас вчера купив Motaquip плочки од Мега ауто партс (на тел 1680, таму ми ги дадоа за 1500), ми кажаа дека им е релативно нов бренд ама дека немаат поплаки до сега, а и се за нијанса подобри од Roadhouse. До крајот на неделата би требало да е готово се, па ќе видиме

Отсутен spamalot

• Почетник
  • *
  • Пораки: 13
« Одговори #1595 на: 12 Ноември 2019, 11:02:03 am »
Zdravo,

Bidejki gledam deka preporacuvate plocki Ferodo, dali nekoj znae kade mozam da gi kupam vo mk ?
Ili ako niv gi nema, koi se naredni so najdobar price/performance ?

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #1596 на: 12 Ноември 2019, 11:36:46 am »
Ги имаш Феродо и во Мега ауто партс, вчера им пишав на вибер, им пратив слика од сообраќајна и ми дадоа понуда по бренд и цена, повели број ако ти врши работа 072/304-261

Отсутен spamalot

• Почетник
  • *
  • Пораки: 13
« Одговори #1597 на: 12 Ноември 2019, 12:14:10 pm »
Ги имаш Феродо и во Мега ауто партс, вчера им пишав на вибер, им пратив слика од сообраќајна и ми дадоа понуда по бренд и цена, повели број ако ти врши работа 072/304-261

Blagodaram :)

Отсутен Ineedmoney

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 71
« Одговори #1598 на: 19 Ноември 2019, 13:29:40 pm »
Дечки да ве замолам за мислење. Треба да менувам предни дискови, предни плочки, како и задни плочки. До сега беа возени Bosch предни дискови, АТЕ предни плочки и Metelli задни плочки. Од наведениве сум задоволен само од АТЕ плочките. Би сакал да направам комбо од TRW предни дискови со ATE предни и задни плочки.

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #1599 на: 19 Ноември 2019, 13:38:18 pm »
@Ineedmoney А зошто се да не биде АТЕ? Знам дека и TRW е на врвот, има некоја посебна причина за таква комбинација?

Отсутен Ineedmoney

• Јуниор
  • **
« Одговори #1600 на: 19 Ноември 2019, 13:56:51 pm »
@Ineedmoney А зошто се да не биде АТЕ? Знам дека и TRW е на врвот, има некоја посебна причина за таква комбинација?

На претходна кола имав монтирано АТЕ дискови кои се искривија во рекордно време.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #1601 на: 19 Ноември 2019, 16:11:31 pm »
ATE e vrv vo aftermarket diskovi.

Od kade ti bea kupeni?
Na samata kutija mozes da skeniras kod dali se originalni.

Ima poveke faktori sto vlijaat da se iskrivat diskovite.
Jas sum zadovolen od ATE i pak ke kupam ATE. Tie sto gi imam se Made in Germany od megaautiparts.

Edino bi se razmislil za Zimerman diskovi, gi ima vo Matrix pa mozes da proveris sto se nudi.

Отсутен Ineedmoney

• Јуниор
  • **
« Одговори #1602 на: 19 Ноември 2019, 17:30:24 pm »

Od kade ti bea kupeni?

Jas sum zadovolen od ATE i pak ke kupam ATE. Tie sto gi imam se Made in Germany od megaautiparts.

Edino bi se razmislil za Zimerman diskovi, gi ima vo Matrix pa mozes da proveris sto se nudi.

Оригинални беа, со жиг, ги проверив и на нет. Како што кажав од дисковите не сум задоволен затоа и барам алтернатива.

Во Матрикс ми понудија Comline, Delphi, Brembo, Textar i TRW.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8689
  • Пичлеме
« Одговори #1603 на: 19 Ноември 2019, 17:59:13 pm »
Во јуни 2013 сум ставил Ате дискови, на пролет ќе менувам само плочки, ги проверив, во солидна состојба се. Се погодиле кај мене, не се жалам :)

Кога би ставал други, би ставил или Brembo ili TRW.

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 244
« Одговори #1604 на: 19 Ноември 2019, 18:59:31 pm »

Od kade ti bea kupeni?

Оригинални беа, со жиг, ги проверив и на нет. Како што кажав од дисковите не сум задоволен затоа и барам алтернатива.

Во Матрикс ми понудија Comline, Delphi, Brembo, Textar i TRW.

Јас користам TRW дискови со Comline плочки и сум задоволен и од дисковите и од плочките. 
Би ги тестирал плочките кои ги препорача @Simo - Carrier159 , EBC Ultimax.

Дали си сигурен дека проблемот е во дисковите т.е. дали пред монтажа беа контролирани главините за искривеност со компаратор?

ВО секој случај, доколку би комбинирал делови што се достапни тука, би зел TRW+TRW.
Made in Japan ☮