Автор Тема: МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ  (Прочитано 878831 пати)

Присутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1032
Одг: МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ
« Одговори #3270 на: 24 Април 2021, 18:02:45 pm »
Ako moze sovet, od vashe iskustvo i slicno...

Imeno, minatata nedela poradi subvencii i dopolnitelna uplata, imav dobra ponuda i zedov iphone 11 64gb od A1.

Uste utredenta, primetiv deka vo pozadinskiot del na ekranot # kako transparentno, se pravi se shto e prethodno vklucuvano na telefonot, tastatura, apple logo posle restart, ikoni, web strana nekoja sto sum gledal....i se ova kako vo bleda pozadina od ona sto realno gledas na telefonot.

Na primer, posle restartiranje, neli logoto apple e vo sredina, i koga kje se vkluci kamera po vklucuvanje na tel, vo sredina kako bledo i transparentno se gleda logoto.

Reagirav utre denta vo a1 i me pratija vo ovlasteniot servis Promotel ili kako se vika, na bul. Boris Trajkovski pred lukoil e sedisteto. Istovremeno od A1 naglasija deka ne moze da mi dadat nov, zamenski telefon, zosto apple si ima svoi proceduri. Odnosno, odi na sken telefonot i ako utvrdat deka e problemot vo telefonot, a plus e nov, eden den e koristen, istiot go prakjaat mislam deka vo holandija i od tamu prakjaat nov.

Vo servisot, mu napravi ja sken na telefonot i mi ja potvrdija postapkata od pogore, odnosno deka telefonot ne e vo red i deka go prakjaat mojot i dobivaat nazad nov.

No sega, toj "nov" telefon shto bi go dobil...od muabetot vo servisot, nema da bide vo kutija najverojatno i slicno i takvi raboti. Prasanjeto mi e, od kaj da znam jas deka sega ovoj sto kke go dobijam e stvarno nov telefon? Kolku moze da bidam siguren vo toa, a ne e refurbished.....Imajkji vo predvid deka kako musterija, sum platil za nov telefon a dobivam vakvi nekoj zameni i slicno, cekam telefon itn itn.

Vo ponedelnik treba da odam, mi pratija poraka deka e stignat.

Pa spodelete iskustvo, kako da postapam.

P.s merakot e skrshen sekako...a maltretiranjeto da ne zboram. Plakjas tolkavi pari i cekam telefon, proverki i ne znam shto kje dobijam na kraj, kako finalen produkt.
Fala vi.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ти изгледа првиот телефон што си го добил во кутија не бил нов. Тоа што опиша ми звучи на OLED Burn in а тоа се прави од долго користење.

Инаку вака се проверува:

https://appletoolbox.com/how-to-tell-if-your-iphone-is-new-or-refurbished/#:~:text=If%20the%20model%20number%20of,is%20an%20Apple%20Replacement%20device.

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #3271 на: 24 Април 2021, 19:18:04 pm »
Ako moze sovet, od vashe iskustvo i slicno...

Imeno, minatata nedela poradi subvencii i dopolnitelna uplata, imav dobra ponuda i zedov iphone 11 64gb od A1.

Uste utredenta, primetiv deka vo pozadinskiot del na ekranot # kako transparentno, se pravi se shto e prethodno vklucuvano na telefonot, tastatura, apple logo posle restart, ikoni, web strana nekoja sto sum gledal....i se ova kako vo bleda pozadina od ona sto realno gledas na telefonot.

Na primer, posle restartiranje, neli logoto apple e vo sredina, i koga kje se vkluci kamera po vklucuvanje na tel, vo sredina kako bledo i transparentno se gleda logoto.

Reagirav utre denta vo a1 i me pratija vo ovlasteniot servis Promotel ili kako se vika, na bul. Boris Trajkovski pred lukoil e sedisteto. Istovremeno od A1 naglasija deka ne moze da mi dadat nov, zamenski telefon, zosto apple si ima svoi proceduri. Odnosno, odi na sken telefonot i ako utvrdat deka e problemot vo telefonot, a plus e nov, eden den e koristen, istiot go prakjaat mislam deka vo holandija i od tamu prakjaat nov.

Vo servisot, mu napravi ja sken na telefonot i mi ja potvrdija postapkata od pogore, odnosno deka telefonot ne e vo red i deka go prakjaat mojot i dobivaat nazad nov.

No sega, toj "nov" telefon shto bi go dobil...od muabetot vo servisot, nema da bide vo kutija najverojatno i slicno i takvi raboti. Prasanjeto mi e, od kaj da znam jas deka sega ovoj sto kke go dobijam e stvarno nov telefon? Kolku moze da bidam siguren vo toa, a ne e refurbished.....Imajkji vo predvid deka kako musterija, sum platil za nov telefon a dobivam vakvi nekoj zameni i slicno, cekam telefon itn itn.

Vo ponedelnik treba da odam, mi pratija poraka deka e stignat.

Pa spodelete iskustvo, kako da postapam.

P.s merakot e skrshen sekako...a maltretiranjeto da ne zboram. Plakjas tolkavi pari i cekam telefon, proverki i ne znam shto kje dobijam na kraj, kako finalen produkt.
Fala vi.

Ти изгледа првиот телефон што си го добил во кутија не бил нов. Тоа што опиша ми звучи на OLED Burn in а тоа се прави од долго користење.

Инаку вака се проверува:

https://appletoolbox.com/how-to-tell-if-your-iphone-is-new-or-refurbished/#:~:text=If%20the%20model%20number%20of,is%20an%20Apple%20Replacement%20device.
Ocigledno ima nesto. Inaku noviot telefon shto go imav, shto ne cinese ekranot, zapocnuva so bukvata M, vo delot na model number, sto znaci deka bil nov.....no koj zmae sto e rabotata.

Na apple web stranata koga kje go vnesam seriskiot broj od telefonot sto go vrativ pisuva deka e replaced, prepoznava data bazata deka e vraten telefonot.

Sega toj zamenskiot shto kje go dobijam...kako kje go zemam, kako so oznaka na zamenski ili? Takov telefon ne bil zel, osobeno koga sum platil za nov.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3237
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #3272 на: 24 Април 2021, 23:18:07 pm »
@Mikroos daj mi go mene 😂 i taka mi treba tel so dobra kamera

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #3273 на: 25 Април 2021, 10:37:29 am »
@Mikroos

Те разбирам, иако повеќето би биле "абе не се замарај, терај" реалноста е дека си платил за нешто што не си го добил. Кеифот што е скршен, башка, нема цена за тоа.
Не за џабе на Запад, строго е наведено дека секој производ кој е вратен од сервис мора да е посебно означен.

Јас лично би си ги барал парите назад и раскинување на договорот или би инсистирал на нов несервисиран телефон.
Оваа работа нема со убаво да ја истераш,е мораш со меилови до А1, каде ќе бараш дека согласно Законот за заштита на потрошувачи имаш право да бараш одма замена со друг телефон кој е НОВ а не фабрички сервисиран, бидејќи таков и ти дале. Ова е случено во рок од 8 дена од приемот, ако добро те сфатив.
Секако случајот со сите писмени коресподенции би ги препратил до ДПИ, имаш опција де тоа онлајн да го направиш.

Ако имаш нерви и си решен до крај, документите ги имаш, терај.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #3274 на: 25 Април 2021, 11:39:00 am »
Јас со Телеком имав случај пред 5год за Galaxy S6, фабрички беше дефектен скроз, не добиваше воопшто слика, ме маткаа 8 дена дали може да се сервисира и слично, не сакаа нов телефон да дадат, се дур не му пишав на генералниот директор мејл со целосно објаснување. Следниот ден се јавија, не мораше ова вака и слични муабети, само ги прашав каде и кога да дојдам да подигнам нов телефон, си дадоа ко попчиња, зошто така треба, а не да ми сервисира стар телефон. Да напоменам дека ИМЕИто си го запишав пред да им го вратам, па немаше да можат да ме мафтаат.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #3275 на: 25 Април 2021, 13:18:28 pm »
iPhone 11 PRO - 64GB Neverlock
Купен од кај Крале iButik
Користен со заштитно стакло и маска, телефонот е како нов, Full pack.
Цена: 600 EUR
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Замена за бандажи?

Отсутен gug1

• Почетник
  • *
  • Пораки: 46
« Одговори #3276 на: 25 Април 2021, 23:20:11 pm »

Продавам с10 плус 325 евра купен од телеком помината гаранција, фулл пакување.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #3277 на: 03 Мај 2021, 23:30:43 pm »
Eden sovet okoli xiaomi telefonive. Na niet sum za nevestava da zemam telefon pa vo potesen izbor stavivme
Xiaomi redmi 9  9s   9T
Xiaomi note 9
Xiaomi note 9 plus
Xiaomi note 10
Ova sve cenovno se dvizi nekade od 10 do 12500 denari znaci grubo okolu 200 eura.
Izborot e na ovie modeli bidejki baterijata e skoro na site 5000mah znaci prilicno dobro i za taa cena se dobiva prilicno dobri performansi. Pa nekoj ako ima od gore navedenite neka kaze sto da se kupi.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3237
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #3278 на: 05 Мај 2021, 07:30:49 am »
Eden sovet okoli xiaomi telefonive. Na niet sum za nevestava da zemam telefon pa vo potesen izbor stavivme
Xiaomi redmi 9  9s   9T
Xiaomi note 9
Xiaomi note 9 plus
Xiaomi note 10
Ova sve cenovno se dvizi nekade od 10 do 12500 denari znaci grubo okolu 200 eura.
Izborot e na ovie modeli bidejki baterijata e skoro na site 5000mah znaci prilicno dobro i za taa cena se dobiva prilicno dobri performansi. Pa nekoj ako ima od gore navedenite neka kaze sto da se kupi.
jas mislam deka @KaZaN  moze da ti pomogne

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #3279 на: 05 Мај 2021, 08:12:52 am »
Xiaomi redmi 9  9s   9T
Xiaomi note 9
Xiaomi note 9 plus
Xiaomi note 10

Ако не си стрикно за Шаоми, кко предлог би го дал и Нокиа 5.3 бидејќи и јас бев во тој ценовен ранг.
Вчера го земавме за мајка ми во конкуренција со Шаоми 9, Хонор 20с или 20 лајт, Хуавеи
Најмногу се одлучив заради оперативниот систем кој е 10 и као демек 2 години поддршка за ОС и 5 за безбедносни закрпи.
Втора причина беше тоа што доаѓаше со 4/64,за разлика од Шаоми Редми 9 кој беше во А1 со 3/32 или 64.
Трета, доаѓа со снапдрагон.
Хонлр, Хуавеи се под бан и телеф се или со А9 или којзнае што ќе биде.
Бидејќи е Нокиа од Кина, ефтини се екраните во сличај за замена, збориме за оргинал.
Околу негативни страни, има ХД+ екран не е ФХД, Белата боја малку е бледа :) не знам дли е заради заштитата од сина светлина, некое подесување мене секако не ми беше битно, бидејќи се користи темниот режим.
За камерите се сосема ок, ништо про и спектакуларно,

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4029
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #3280 на: 05 Мај 2021, 10:15:28 am »
@Vlatce-Vectra

можам од лично искуство да кажам за Redmi Note 9s и Redmi Note 9 Pro.

99% се исти, разликата е само RAM меморијата,главниот модул за камерата и полначот.

процесор солиден (комотно можеш да играш и позахтевни игри), камерата одлична за цената, доволно брз, одлична батерија...

ако си по-ligth корисник и Redmi Note 9s ќе ти врши работа. ако имаш повеќе апликации у позадина, игри и што уште не, се осеќа недостатокот на рам меморија... Ќе почне да затвара апликации, малце да успорува, да сецка... (4GB RAM).

од друга страна, Redmi Note 9 PRO има 6GB RAM, нема таков проблем. работи одлично и исто цело време. да ти работат facebook, messenger, instagram и viber у позадина, у секое време ќе имаш околу 2.5GB слободни и нема никакво успорување и кочење. камерата иако е 64МП наместо 48МП кај Redmi Note 9s, не е драстично подобра, разликите се минимални. како и да е, солидна за парите у секој случај. полначот е 30w, ја пуни батеријата за грубо околу саат - саат и пол MAX.

ако можеш да одвоиш уште некој денар плус, јас би го препорачал (исто така од лично искуство) Poco X3 NFC. појак процесор, 120Hz екран, 6GB RAM, 64MP камера, голема батерија. Убави слики, брз процесор, доволно рам, брз екран (работи глатко у секое време), стерео звук (два звучници), батерија ден и пол - два, полнење за околу саат време. Жена ми го има околу 4-5 месеци, одличен телефон. Го цеди со разговори по 8 саата на ден (службено), врти и социјални мрежи, игра некои игри и на крај на денот пак и останува батерија...

« Последно менување: 05 Мај 2021, 10:21:53 am KaZaN »

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #3281 на: 05 Мај 2021, 10:45:07 am »
Telefonot 99% bi se koristel za socijalnive mrezi i cita nevestava nekoj online knigi. Eventualno you tube. Igri neigra na nego taka da bitna mi e baterijata i ekranot.
Oko mu frliv na redmi note 10 so 4/128 vo mi store za nepuni 12000denari. Najvekje radi ekranot a baterijata gledam na site e okolu 5000mah i polnacot e 33w.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2073
« Одговори #3282 на: 05 Мај 2021, 11:20:14 am »
Telefonot 99% bi se koristel za socijalnive mrezi i cita nevestava nekoj online knigi. Eventualno you tube. Igri neigra na nego taka da bitna mi e baterijata i ekranot.
Oko mu frliv na redmi note 10 so 4/128 vo mi store za nepuni 12000denari. Najvekje radi ekranot a baterijata gledam na site e okolu 5000mah i polnacot e 33w.
Земај note 10, амолед екран има, супер работа ќе брка за намената.

D-r Ordevski

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #3283 на: 05 Мај 2021, 23:35:20 pm »
Zemen popladnevo Xiaomi redmi note 10 od Mi-store vo GTC 11800 denari 4gb so 128gb.
Imase i poevtin toj so 4gb i 64gb ama sitno nesto.
Telefonot malce go protaraskav e odlicen vaka displejot e super. Baska na 2 saata maltretiranje u stilu podesuvanja dodeka go stokmis kako treba pa apdejti sto pravese pa cepkanje levo desno baterijata padna samo 10%.
Neka tera zdravje 2g ima garancija pa sto dade gospod.

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
« Одговори #3284 на: 06 Мај 2021, 08:08:03 am »
Zemen popladnevo Xiaomi redmi note 10 od Mi-store vo GTC 11800 denari 4gb so 128gb.
Imase i poevtin toj so 4gb i 64gb ama sitno nesto.
Telefonot malce go protaraskav e odlicen vaka displejot e super. Baska na 2 saata maltretiranje u stilu podesuvanja dodeka go stokmis kako treba pa apdejti sto pravese pa cepkanje levo desno baterijata padna samo 10%.
Neka tera zdravje 2g ima garancija pa sto dade gospod.

Одлично си е телефончето за парите, со здравје да се користи.  :)