Автор Тема: бензин на дизел кола  (Прочитано 10762 пати)

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
Одг: бензин на дизел кола
« Одговори #15 на: 14 Јануари 2012, 23:42:35 pm »
Пробајте вие што сте на бензин.. Ставете некое литро нафта можда ке ви се намали потрошњата :D

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 731
    • http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=601060
« Одговори #16 на: 16 Јануари 2012, 22:31:04 pm »
во пракса се користи вака од 5-10%бензинче во однос на нафта а дека бензинот создава сиво содорување се додава малце двотактол Пр.на 10л нафра+1л бензин + едно или две капачина двортактол . Двотактолот се довава за Пимпите да се подмачкуваат и да на штракаат дизни(инјектори) . Ова е успешно. ;D

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 731
    • http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=601060
« Одговори #17 на: 16 Јануари 2012, 22:32:31 pm »
Пробајте вие што сте на бензин.. Ставете некое литро нафта можда ке ви се намали потрошњата :D

Ида еден рецепт за Тркачко гориво во домашно произвоство каде се срава нафта или нафталин. Зборам за бензинци :P

Отсутен creator4e92

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 123
« Одговори #18 на: 23 Јануари 2012, 19:50:37 pm »
дали е можно на кола бензинец да се стави дизел и од охрид до скопје да стигне типот без да има некакви проблеми па дури и да го гази ...?се работи за сеат толедо од новите ...?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #19 на: 23 Јануари 2012, 19:57:54 pm »
Ако немал последици, кажи му да си точи и понатака, и онака ТДИ помалку троши а и нафтата е поефтина :D :D :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #20 на: 23 Јануари 2012, 20:00:58 pm »
дали е можно на кола бензинец да се стави дизел и од охрид до скопје да стигне типот без да има некакви проблеми па дури и да го гази ...?се работи за сеат толедо од новите ...?

Ако ставил мал процент нафта во бензинот можно е а инаку со голем процент нафта не е множно тоа некој филмови си праел

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #21 на: 23 Јануари 2012, 20:28:49 pm »

Ако ставил мал процент нафта во бензинот можно е а инаку со голем процент нафта не е множно тоа некој филмови си праел
Ако е FSI, ја мислам дека ќе му се расвети ко` новогодишна елка на шалт табла, и со релативно мал процент дизел. Ќе му се стори ќумур катализаторот, согорувањето ќе биде мизерно, ламбда сондите ќе се „збеснат“ итн... ако е обичен бензинец ќе помине со мал процент дизел..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен creator4e92

• Јуниор
  • **
« Одговори #22 на: 25 Јануари 2012, 17:13:09 pm »
обична 1.4 машина...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #23 на: 25 Јануари 2012, 17:14:41 pm »
Другиот проблем е што дизел точилницата на пумпите е со доста поголем дијаметар, треба ептен да си се намерачил да стаиш дизел за да ти успее.

Отсутен creator4e92

• Јуниор
  • **
« Одговори #24 на: 28 Јануари 2012, 18:27:59 pm »
нз што како било само ми спомна другарчево и викам да си прашам дали е можно.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34065
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #25 на: 28 Јануари 2012, 19:09:38 pm »
Да, ми се намали потрошњата.... со Кадетот го влечев Спаркот до Олимпија моторс на испирање :D

Другиот проблем е што дизел точилницата на пумпите е со доста поголем дијаметар, треба ептен да си се намерачил да стаиш дизел за да ти успее.
Eeee Симо пријателе мој. Кажи им го тоа на ретардите од Макпетрол, изгледа они ја немаат таа информација,.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #26 на: 28 Јануари 2012, 22:36:41 pm »
Да, ми се намали потрошњата.... со Кадетот го влечев Спаркот до Олимпија моторс на испирање :D

Eeee Симо пријателе мој. Кажи им го тоа на ретардите од Макпетрол, изгледа они ја немаат таа информација,.
Само ако мењале црева - идијотз  ..... да има држава, па една пазарна инспекција, па да им се мајќе наје*еш......

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #27 на: 30 Јануари 2012, 00:07:04 am »
малку бензин у нафта, ништо страшно, ама малку нафта во бензин е тоа може да биде страшно. бензинските мотори не се предевидени да издржат толкава експлозија... да се потсетиме дека бензинските мотори се баре 2,5 пати со помала компресија одошто дизелите...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #28 на: 30 Јануари 2012, 00:12:38 am »
малку бензин у нафта, ништо страшно, ама малку нафта во бензин е тоа може да биде страшно. бензинските мотори не се предевидени да издржат толкава експлозија... да се потсетиме дека бензинските мотори се баре 2,5 пати со помала компресија одошто дизелите...

Компресијата е тука за да се создаде самозапалување на дизел смешата. Не е експлозијата на дизел+кислород многу поголема. Дизелот поспоро гори од бензинот. Можеби е покалорично горивото, но тоа не значи дека ќе има поголема експозија.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #29 на: 31 Јануари 2012, 16:02:31 pm »

Дизелот во бензинскиот мотор нема воопшто да се запали. Дизелот не се пали на искра.