Автор Тема: Проблем со графичка (веројатно :))  (Прочитано 23919 пати)

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1914
Одг: Проблем со графичка (веројатно :))
« Одговори #15 на: 06 Јануари 2012, 01:43:17 am »
Пробај извај ги сите плочки освен тие што си ги ставил од кога ти го прави проблемот. Чим јавува BSOD можно е да е до RAM меморијата да има лоши сектори или во краен случај да е неквалитетно напојувањето.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #16 на: 06 Јануари 2012, 13:44:59 pm »
@Falanga:

Ова е од целата страна за Мemory Configuration во BIOS:

Memory Speed: 800 MHz
Memory Setting: 5-6-6-18
Total Memory: 8192 MB
Dual Channel

Channel A:
  Slot 0: 6-6-6-18
  Slot 1: 5-5-5-18
Channel B:

Чаре? :-\
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #17 на: 06 Јануари 2012, 14:24:19 pm »
@Falanga:

Ова е од целата страна за Мemory Configuration во BIOS:

Memory Speed: 800 MHz
Memory Setting: 5-6-6-18
Total Memory: 8192 MB
Dual Channel

Channel A:
Channel B:

Чаре? :-\
Ете видиш? Различни ти се тајминзите. Тебе плочата практично ти ги оверклокува тие 6-6-6-18 и затоа попуштаат. Најдобар случај е да ги замениш 6-6-6-18 за 5-5-5-18 ако сакаат Анхоч да ти излезат во пресрет (тоа се вика CL5 ili CAS Latency 5, oni ti dale CL6). Ако не помине тоа треба рачно да ги фикцираш и тоа 5-5-5-18 да ги ставиш 6-6-6-18 ама ПАЗИ! Вака како што ти е распоредот не смееш да го нарушиш иначе нема да работи. затоа обележи ги, напиши им бројчиња, за да ги вртиш под истиот редослед ако ги вадиш. Можеш и да ми се јавиш на телефон за детални инструкции, пошто заебана е малце таа работа 070-220-973

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #18 на: 06 Јануари 2012, 16:46:54 pm »
На форумов не барај колата да ти ја направи некој :D  Компјутерот сите ке ти го поправат :D

Пола форум информатичари, малку механичари  ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #19 на: 06 Јануари 2012, 17:08:00 pm »
На форумов не барај колата да ти ја направи некој :D  Компјутерот сите ке ти го поправат :D

Пола форум информатичари, малку механичари  ;D
Сите денес станаа информатичари :D

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 672
« Одговори #20 на: 06 Јануари 2012, 17:35:49 pm »
 Фаланга уште си во ССБ???

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #21 на: 06 Јануари 2012, 17:52:18 pm »
Фаланга уште си во ССБ???
Не сум веќе долго време таму. Се познаваме од некаде?

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
« Одговори #22 на: 06 Јануари 2012, 17:56:55 pm »
Го користиме нивниот програм во фирма( ЏС Актуел) и од таму те препознав на некој од сликите по форумов.  ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #23 на: 06 Јануари 2012, 18:00:22 pm »
Го користиме нивниот програм во фирма( ЏС Актуел) и од таму те препознав на некој од сликите по форумов.  ;)
Аааааа во ЏС Актуел работиш? Чек, кој си сега ти? :D Да не си Горан?

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
« Одговори #24 на: 06 Јануари 2012, 18:06:05 pm »
Горан е ИТ-Администраторот, јас сум еден од фактурантите-ке се запознаеме здравје на некоја средба

Извинете за ОТ!!!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #25 на: 06 Јануари 2012, 18:13:03 pm »
Горан е ИТ-Администраторот, јас сум еден од фактурантите-ке се запознаеме здравје на некоја средба

Извинете за ОТ!!!
Аааа супер. Да ми го поздравиш Горан многу. И тебе те знам само те имам изумено. Да сте ми живи и здрави сите. Поздрав натаму и извинете за ОТ.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #26 на: 06 Јануари 2012, 18:16:58 pm »
Falanga, пробав у БИОС рачно да ги подесам тие да бидат сите 6-6-6-18, ама после ресетисање, почна да рика машинава, нејќеше да се пушти итн итн...

Па пробав у БИОС да го вратам ориЃиналниот сетинг, ама не ме пушташе да напраам save and exit. После ги извадив новите плочки (ги знам кои се, имаат екстра лепенки), и разглеав по налепниците, нигде не пишува тоа CL5 или CL6, па го остаив само старите плочки. Прво нејќеше да се пушти, па бучеше малце, па го остаив некоја минута на раат и го пуштив пак... Влегов у БИОС, го вратив тоа у оригинален сетинг, напраив save and exit, и сеа работи ко шо треба (ваљда) :) Ќе го пробам после со игра, да видам дали пак ќе се глупира... Ако пак напраи глупост, не гарантирам за безбедноста на конфјукторскиот систем шо ми е по дома :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #27 на: 06 Јануари 2012, 18:32:37 pm »
Си го проверил Пауер Саплајот да не е слаб? :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #28 на: 06 Јануари 2012, 18:47:11 pm »
Falanga, пробав у БИОС рачно да ги подесам тие да бидат сите 6-6-6-18, ама после ресетисање, почна да рика машинава, нејќеше да се пушти итн итн...

Па пробав у БИОС да го вратам ориЃиналниот сетинг, ама не ме пушташе да напраам save and exit. После ги извадив новите плочки (ги знам кои се, имаат екстра лепенки), и разглеав по налепниците, нигде не пишува тоа CL5 или CL6, па го остаив само старите плочки. Прво нејќеше да се пушти, па бучеше малце, па го остаив некоја минута на раат и го пуштив пак... Влегов у БИОС, го вратив тоа у оригинален сетинг, напраив save and exit, и сеа работи ко шо треба (ваљда) :) Ќе го пробам после со игра, да видам дали пак ќе се глупира... Ако пак напраи глупост, не гарантирам за безбедноста на конфјукторскиот систем шо ми е по дома :)
Кажи ми новите ти се 5-5-5-18 или старите? На мемориите во принцип и не пишува какви се ама затоа може да се види по модел намберот. Исто така и не постои опцијата за рачно менување на тајминзите на мемориите на сите матични плочи а не особено на P35 бидејќи меморискиот контролер и не беше баш за фалење, после тоа го поправија со P45. како и да е пробај да ги замениш новите со соодветни. Ако си во состојба можеш деновиве да го донесеш докај мене или јас да поминам да ѕирнам што се случува. Сум имал повеќе успешни случлаи слични на твојот. Ова по правило помага што ти го кажувам. Бирај.

Си го проверил Пауер Саплајот да не е слаб? :)

Не е до тоа. Или работи или не работи или во сред работа окинува напојувањето ако е слабо ама и тоа многу ретко може да се случи од други причини да не должам премогу. Тоа е пропишано со ATX 2.0 стандардот. Не е проблемот ни со графичката. Него графичкиот драјвер му паѓа затоа што меморискиот и PCI_Express контролерот користат pipelines со исто ниво на приоритет. и кога него меморијата му заебава, тогаш реагира и графичкиот драјвер кој или успева да се оправи (и јавува Display driver has recovered bla bla bla) или мава BSOD.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #29 на: 06 Јануари 2012, 22:02:55 pm »
Фаланга...Добро си поткован овака теоретски, а и практично...Само заеби го стандардот АТХ2. Овде не важи теорија и пракса...
онекат и искуство поише пропишува од стандарди...Веруј :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.