Автор Тема: како да направам OBD II konektor на 2.0 16v vw  (Прочитано 6893 пати)

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
Одг: како да направам OBD II konektor на 2.0 16v vw
« Одговори #15 на: 07 Јануари 2012, 13:37:52 pm »
Најверојатно штом ти отчитува колку волти имаш со тестерот имаш маса на 4 и 5, и на 16 имаш +12v, од ЕЦУ-то треба да ги донесеш жиците 22 и 1 да ги споиш.
22 од ецу на 15-ти пин на обд
1 од ецу на 7-ми пин на обд

Се надевам дека сваќаш што ти кажуваме.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #16 на: 07 Јануари 2012, 13:38:56 pm »
На конекторот од компјутерот ќе ги побараш жиците кои одат на пиновите 22 и 1.На 22 е приклучена жица со жолта боја, а на 1 со сиво-бела боја.
Жицата која иде на 1 со сиво-бела боја ќе ја споиш на 7 пин од ОБД конекторот од твојата кола, а жолтата жица од 22 пин на компјутерот ќе ја споиш со 15 пин на ОБД конекторот.
Треба да провериш на ОБД конекторот дали на 4 и 5 имаш маса а исто така 12V на 16 пин.Доколку постојат ок, доколку не , ќе треба да донесеш до нив маса и + -стален напон не од контакт.
доколку работиш со VAGCOM би требало да направиш комуникација.
Доколку не се снајдеш, повели, ќе завршиме работа.
marsher znaci sakas da kazes dreka treba samo promena na mesto polozbata na zicite zada se otcita toa e celiot problem ustvari sega kaj mene stojat na nekoj dr broj pin a jas treba da gi premestam na navedenite mesta so mi gi kaza ti taka?

Taka

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 560
« Одговори #17 на: 07 Јануари 2012, 15:19:49 pm »
Сака да каже дека на OBDII треба да имаш:

4;5 - маса
7 - K-line
15 - L-line
16 - +12 V

znaci taka i ustvari stojat zicite na samiot postojan OBD konektor kako so si gi navel gore e sega zada mozam da go otcitam ovoj kompijuter od 2.0 16v 9a k-jet treba da pustam struja od terminalite na ecu toa se sivo belata 1 i zolta zica 22 terminal takali tie vleguvaat vo obd konektorot i mislis deka namesto DLC konektor ke se otcita poreku obd konektorot od stariot motor toa momentalkno sega go mestam i ke probam preku vagkom ako nesaka da se otcita togas ke te baram pak :D
:D :D :D

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #18 на: 07 Јануари 2012, 18:15:46 pm »
Мора да се отчита, ако се споиш како што треба. ;)

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
« Одговори #19 на: 08 Јануари 2012, 16:09:52 pm »
da napraiv taka se e kako so mi rekovte izgleda na orginalniot motor mu doagase od eden golem dzek sivo belata i zoltata a sega deka ja smeniv instalacijata i izgleda veke nema tamu struja jas mislam deka nema vrska so e K-jet i bi trebalo da oticita se ima struja donesov zici ona ustvari sivobelata kako so mi rekovte samo taa e takva i stoese na prviot pin od dzekot vo ecu so vleguva a zolti imase poveke no jas bvroef od sivobelata 22-ra bese zolta i taa ja namestiv se nadevam deka ke go otcita sega komp :) fala mnopgu momci od DLC stana OBD II odam u pomoderno hihihi pozz do site

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #20 на: 08 Јануари 2012, 23:56:25 pm »
И отчита ли , дај гукни нешто... ;D

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
« Одговори #21 на: 18 Јануари 2012, 11:50:54 am »
abe mi e straf  da go stavam ednas se rasipa toa so odcituva blututot :D jas se namestiv od kompijuterot pustiv novi zici do OBD ama ne go ukluciv zoso toj drugarmi ako go iscurime pak koj ke go slusa ama utre ke go uklucam so saka neka bide sea toj pogore so ima pisano me predomisluva deka ako bil DLC konektor nemozel da se naravi OBD da bide??????? i aj sea da probam ili ??? kako so mi kaza marsher ti??? :DDDD

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
« Одговори #22 на: 18 Јануари 2012, 11:52:43 am »
abe mi e straf  da go stavam ednas se rasipa toa so odcituva blututot :D jas se namestiv od kompijuterot pustiv novi zici do OBD ama ne go ukluciv zoso toj drugarmi ako go iscurime pak koj ke go slusa ama utre ke go uklucam so saka neka bide sea toj pogore so ima pisano me predomisluva deka ako bil DLC konektor nemozel da se naravi OBD da bide??????? i aj sea da probam ili ??? kako so mi kaza marsher ti??? :DDDD

ili marsher da ja donesam kaj tebe ako ne bide niso a ke mi ja sredis ti?

Отсутен marsher

• Сениор
    • smchiptuning
« Одговори #23 на: 18 Јануари 2012, 11:59:07 am »
Донеси ја , јас ќе ја прикључам на мојот тестер.. ;)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #24 на: 18 Јануари 2012, 15:42:34 pm »
Сложни браќа, конектор прават :D ;D :)