Автор Тема: Влез со дозвола за престој и странско регистрирано возило  (Прочитано 315 пати)

Отсутен Pawel

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
Јас сум странец со дозвола за престој во Северна Македонија. Дојдов во државата со моето возило регистрирано во друга држава со цел да ја започнам постапката за добивање престој. Во меѓувреме ја добив дозволата за престој во Северна Македонија и во август со возилото заминав за Грција, откако престојот на возилото во Македонија достигна околу 5 месеци и 3 недели.

Знам дека во Северна Македонија не е дозволено странско регистрирано возило да престојува повеќе од 6 месеци во една година, но ме интересира дали ова правило навистина се спроведува во пракса. Што може да се случи ако сега повторно влезам во државата преку граничниот премин Евзони – Богородица?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15282
Јас сум странец со дозвола за престој во Северна Македонија. Дојдов во државата со моето возило регистрирано во друга држава со цел да ја започнам постапката за добивање престој. Во меѓувреме ја добив дозволата за престој во Северна Македонија и во август со возилото заминав за Грција, откако престојот на возилото во Македонија достигна околу 5 месеци и 3 недели.

Знам дека во Северна Македонија не е дозволено странско регистрирано возило да престојува повеќе од 6 месеци во една година, но ме интересира дали ова правило навистина се спроведува во пракса. Што може да се случи ако сега повторно влезам во државата преку граничниот премин Евзони – Богородица?

Се почитува правилото, само не секогаш.

Може подоцна во Македонија да имаш проблем, ако те застане полиција притоа полицијата е придружена со царинарник (не се случува често ова ама знае да има таква патрола).
Ако сакаш да бидеш спокоен имаш опција 6 месеци ја возиш тука, 6 месеци е надвор од државата.

После имаш опција за привремен увоз, ќе ти дадат таблици од типот на SK 1234 C9 со тоа што претпоставувам тоа е врзано со работна дозвола или слично.
Тогаш не плаќаш увозни давачки од типот на ДДВ и слично, ама плаќаш осигурување на возило, технички преглед ...

Така што зависи во каква ситуација си.

Има доста што возат со A9/B9/C9 таблици.

Отсутен Pawel

• Почетник
  • *
Ви благодарам! Дали знаете каде може да се најде постапката за привремен увоз? Не можам да ја пронајдам на веб-страницата на Царинската управа.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7513
  • French diamond
Север да те однеси  ;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15282
Ви благодарам! Дали знаете каде може да се најде постапката за привремен увоз? Не можам да ја пронајдам на веб-страницата на Царинската управа.

https://www.customs.gov.mk/

Со тоа што претпоставувам (тргнувам по некоја логика) дека сепак ќе ти бараат ДДВ, царина и се останато, чим ти е возилото на A9/B9/C9. Единствено дипломатските возила се ослободени од давачки.

Север да те однеси  ;D

Те однесол тебе. На Север си сега :D

Отсутен Pawel

• Почетник
  • *
Да, увозните давачки мора да се платат и нема ослободување од царински давачки за привремен увоз на патнички возила. Го знам овој закон – делот каде што пишува „Привремен увоз на возила“ всушност само ја опишува стандардната постапка (се плаќа ДДВ, царина и слично).

Во некои држави постојат посебни режими за привремен увоз, каде што не се плаќаат царина и ДДВ, но престојот е ограничен на 1–3 години, возилото не смее да се продава и има други ограничувања – токму таква постапка јас ја барав, односно сакав да знам каде може да се најде.

Изгледа дека кај нас, во Македонија, таква посебна постапка не постои.