Автор Тема: AdBlue исклучување, искуства?  (Прочитано 3436 пати)

Отсутен candrax

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
AdBlue исклучување, искуства?
« на: 12 Јануари 2026, 11:16:08 am »
Здраво на сите и среќна нова! Мала историја :)

Peugeot 3008 BlueHDI, 2020. Имам постојано проблеми со AdBlue системот. Прво почна со одбројување (имате уште 100км и нема да можете да го стартирате). Го однесов во Еуроимпекс ми рекоа се е во ред, само требало да се исклучи грешката. Ок, возам некои 700-1000км и се појавува повторно, меѓутоа сега без одбројување туку нема повеќе стартирање. И вистина не можев повеќе да го стартирам кога го исклучив. Во меѓувреме, читајќи по форуми набавив AutoCom дијагностика и успеав да направам "Reinitialization of DeNOX Faults" или нешто слично и ги избришав грешките и колата стартираше.
Преку глава ми беше од сето тоа и ја возев така некое време, со исклучување на секои 500-700км се додека заради некоја глупа причина DPF-от се блокирал и ми цркна турбината. Повторно во Еуроимпекс замена турбина, чистење DPF и др. тракатанци. Едем куп пари. И им реков уште еднаш да го проверат цел AdBlue систем. Ми рекоа се е проверено, моторот е сега топ и „преде“ и дека нема да имам повеќе AdBlue проблеми. Ок тоа беше пред месец дена. Возам некои 200км и истото срање се појави. Повторно бришење грешки итн.

Не знам дали има веќе смисла повеќе да го носам во Еуроимпекс, очигледно или не сакаат да го поправат или не знаат. Иако Stellantis (чии застапници за МК се Еуроимпекс) дава доброволна замена на цел резервоарhttps://www.stellantis.com/en/contacts/urea-tank-compensation-platform па дури и работна рака пошто има фабричка мана. Им го кажав тоа минатиот пат телефонски и се направија дека не знаат што им кажувам.

Сега си викам, дали е подобро да го исклучам тоа говно и да не се мачам повеќе? Има ли некој што го направил тоа и кое е искуството? Не би сакал да чепкам друго (DPF и EGR) само оваа AdBlue глупост. Би влијаело ли тоа исклучување на нешто друго во моторот или не? Благодарам за секој одговор.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17947
Одг: AdBlue исклучување, искуства?
« Одговори #1 на: 12 Јануари 2026, 11:51:57 am »
Ти си еден од ретките што решил да фрла пари по проблемот и да го реши изворот, наместо да го исклучи софтверски.

Расчитај и сам или со некоја AI алатка во кој дел од издувниот систем се вбризгува Адблу, и лесно ќе ја донесеш одлуката дали да го исклучуваш или да продолжиш да џиткаш пари пробувајќи да го одржиш во живот.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6704
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: AdBlue исклучување, искуства?
« Одговори #2 на: 12 Јануари 2026, 12:04:32 pm »
Имаш модулатори (лажњаци) за Адблу, а најдобро е да се исклучи софтверски (поецтино решение), тоа може да го направиш кај нашиот колега Енко Тјунинг.
Во овластен сервис не се замараат и само ќе ти наплаќаат работни часа во дијагностицирање на проблемот (само за дијагностицирање во Германија во Фиат беше наплатено 2,000€, за Фиат Дукато старо 3 години).
https://www.facebook.com/enkotuning/

Доколку се одлучиш за емулатор еве ти линк:
https://www.canbusemulator.com/en/passenger-cars/peugeot-3008-md1cs003-adblue-emulator