Автор Тема: 2025 Kia Sportage 1.6 T-gdi (150 HP)  (Прочитано 4467 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9510
Одг: 2025 Kia Sportage 1.6 T-gdi (150 HP)
« Одговори #45 на: 08 Март 2026, 13:48:33 pm »
Izvini majstore ama zashtitno staklo i maska zashtitna vs. premaz na telfonot ima golema razlika

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2749
« Одговори #46 на: 08 Март 2026, 13:52:14 pm »
300 глупости за ваш ќеф имате правено на своите коли, ама 90% од овде присутните на темава се криете како пичиња и не пишувате што е правено - баш од страв да не јадете мрчење како на темава.
Да не зборам што некои особи и теми воопшто немаат за својата кола/коли, ама се редовни по другите теми :)
Или имаат тема, ама пишуваат од мал сервис до мал сервис. Па ни тогаш  :) :) :)

Пу бе, да му се смачи на човек што Даме му ја средил естетски колата повеќе од фабрика.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6950
« Одговори #47 на: 08 Март 2026, 13:53:27 pm »
Неверојатно!
Ставаш заштита за лакот и бојата за потоа да и се тресеш на заштитата, односно треба да внимаваш како переш да ја заштитиш заштитата да потрае некој месец.

Уште поневеројатно е да ставиш фолија и заштита врз фолијата. Отприлика ко да ставиш дезинфициенс спреј на кондом за секој случај.
Неверојатно!
Ставаш заштита за лакот и бојата за потоа да и се тресеш на заштитата, односно треба да внимаваш како переш да ја заштитиш заштитата да потрае некој месец.

Znaci generalno izleguva pari frleni za malo zadovolstvo da ti e posjajna kolata, realen benefit nema.

Jas imam primeteno koga ja peram na cetki na najskapata opcija 450 den kolata e posjajna i pomalce preasina sobira, najverojatno vosocna zashtita nekoja ima.

Se mislev za keramika ama ocigledno nema golema dobivka
Изгледа вие и телефоните без маска и заштитно стакло ги користите :)

Секој со своите ставови и постапки , тука нема што да се докажуваме дали вреди или не . Мојата проценка е дека со керамика ќе се овозможи подобра заштита на лакот во однос на останатите заштити ,бар нема да се потресувам одредено време за гребаници дур е нова колава .

А за понатамошно одржување , мене бар не ми е потресување , а и не е некоја голема инвестиција да наместо четки и и виледа се купат ракавици за перење и микрофифер крпа со поголема апсорпција . За шампон , купив Сонакс керамик активен шампон . Пивото се олади и се фаќам за перење за кратко :)

Од гребаници нема да те спаси, да знаеш.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2349
« Одговори #48 на: 08 Март 2026, 14:10:03 pm »
300 глупости за ваш ќеф имате правено на своите коли, ама 90% од овде присутните на темава се криете како пичиња и не пишувате што е правено - баш од страв да не јадете мрчење како на темава.
Да не зборам што некои особи и теми воопшто немаат за својата кола/коли, ама се редовни по другите теми :)

Пу бе, да му се смачи на човек што Даме му ја средил естетски колата повеќе од фабрика.

Нема поголема иронија од на форум наменет за авто ентузијасти да се јаде бурек кога некој направил нешто за автомобилот да му изгледа подобро и да му биде заштитен :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
« Одговори #49 на: 08 Март 2026, 16:28:28 pm »

Нема поголема иронија од на форум наменет за авто ентузијасти да се јаде бурек кога некој направил нешто за автомобилот да му изгледа подобро и да му биде заштитен :)
Пффф, коментаров е...испаѓа дека ако си ентузијаст треба да си ставаш секој месец керамика
Нема поголем идиотизам да ставиш заштита која потоа треба да ја заштитиш.
 Има еден куп средства кои ќе овозможат заштита на лак и боја без да се затскриваш зад ентузијазам.

Отсутен head

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 210
« Одговори #50 на: 08 Март 2026, 16:47:16 pm »

Пффф, коментаров е...испаѓа дека ако си ентузијаст треба да си ставаш секој месец керамика
 Има еден куп средства кои ќе овозможат заштита на лак и боја без да се затскриваш зад ентузијазам.
Да сумираме ... Во "право" сте сите кои ми рековте дека за џабе ги имам фрлено парите на керамика. Криво ми е што не се консултирав претходно на форумов .

Уште повеќе , криво ми е што не прашав на форумов каква кола да купам , пошто голем дел ќе ми кажеа дека сум се заебал у изборот

« Последно менување: 08 Март 2026, 16:54:00 pm head »

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3399
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #51 на: 08 Март 2026, 18:42:36 pm »
Па реално си се заебал штом не си купил шкода ;D

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #52 на: 08 Март 2026, 18:44:11 pm »

Да сумираме ... Во "право" сте сите кои ми рековте дека за џабе ги имам фрлено парите на керамика. Криво ми е што не се консултирав претходно на форумов .

Уште повеќе , криво ми е што не прашав на форумов каква кола да купам , пошто голем дел ќе ми кажеа дека сум се заебал у изборот

Па се заеба, уште не си се свестил?

Какво Ауди се земаше за тие пари…

Или Шкода.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2509
« Одговори #53 на: 08 Март 2026, 19:56:59 pm »
Sonax Spray and Seal ~ 1000 денари. Сија.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #54 на: 08 Март 2026, 20:05:04 pm »
Добар.

Ама, BSD е подобар.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #55 на: 08 Март 2026, 21:44:33 pm »
Не е толку за парите.
Јас мислев дека фамозната керамика ќе трае барем една година, и тоа со сунгери, четки, води, шампони да ја ебаваш. Ебати таквата заштита која не може да издржи сунгер.
Ова испаѓа како да кога влегуваш во кола да ги собуеш обувките за да не ги испрљаш патосниците.
Е

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #56 на: 08 Март 2026, 21:51:58 pm »
Има и до 8 години што траат, со прописно одржување.

Со негрижа, мислам дека најмалку 3 можат да тераат.

Ама се огин и мора сертифицирани лице во бел мантил во строго контролирани услови да го нанесе.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7621
  • French diamond
« Одговори #57 на: 08 Март 2026, 22:27:15 pm »
Не бара никакво одржува освем најнормално перење со авто шампон, а не со сјај за пајнци или активна пена. Драпате мадиња за џабе.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2349
« Одговори #58 на: 08 Март 2026, 22:37:46 pm »
Не бара никакво одржува освем најнормално перење со авто шампон, а не со сјај за пајнци или активна пена. Драпате мадиња за џабе.

Точно. Керамиката на Алфата моја на 3тата година кога ја дадов тераше уште без проблем и без да ја обновам во меѓувреме. После тоа брат ми 2 години ја чуваше на отворено колата, без било какво пазење и иако ослабена уште имаше некакви бледи хидрофобни својства. Воглавном еднаш на 6 месеци да ја обновиш со CarPro EliXir (што одзема 15 минути после перење), ќе трае без мака. Тоа глупостите дека требало секој месец или не знам како да ја пазиш и не знам што се само непотребни преувеличувања за работа која што е стварно корисна. Штити од УВ, кисел дожд, го*на од птици и сите други хемиски реакции.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #59 на: 08 Март 2026, 23:04:00 pm »
Цитат
препораките што ми ги дадоа за максимално траење на керамиката се да не се користи сунгер,четка,еленска кожа , туку да се пере со ракавица шо е како парталко,да се бршие со микрофибер крпа , и одвреме навреме после перење да се нанесува средство за заштита и "освежување" на керамиката .

Еве што му кажале, и повелете посоветувајте го, попат и јас немаше да бидам забезекнат од ентузијастичните препораки.