Автор Тема: МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ  (Прочитано 754436 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55148
  • Махер
Одг: МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ
« Одговори #4170 на: 24 Ноември 2025, 20:03:08 pm »
Проблем е што Silicon-Carbon батериите немаат долг век на траенје иако имаат голем капацитет векот на траење многу брзо се намалува. Сите телефони што ги имав со Silicon-Carbon батерија после една година паѓа на 81 % капацитет. Онеплус користев во два наврати истото ми се случи. И најлошо е што кај нас немаат батерии за нив
Кога си имал Силикон карбон!?!?!!?!?!?!?

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4135
« Одговори #4171 на: 24 Ноември 2025, 21:03:43 pm »
И мене чудно ми падна. Во Европа скоро и да немаше до сега такви батерии.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11105
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4172 на: 25 Ноември 2025, 09:37:19 am »
по соц. мрежи имаше тестирање на Епл и Андроид уреди во времетрање од неколку месеци, каде дел се полнат брзо, дел стандардно и разликите беа минорни
исто така полнењето до 80% е веројатно најголемата глупост што се однесува до батериите во изминативе 2-3 години (пошто од тогаш почна тоа да значи продолжување на век на батерија)

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
  • The best or nothing.
« Одговори #4173 на: 25 Ноември 2025, 09:53:34 am »
исто така полнењето до 80% е веројатно најголемата глупост што се однесува до батериите во изминативе 2-3 години (пошто од тогаш почна тоа да значи продолжување на век на батерија)

Исто и јас мислам. Можеби не сум во право, ама да му се тресам да не падне батеријата под 15%, па да се полни до 80%.
Јас сум го купил и има мене да ме слуша.  ;D

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7356
  • French diamond
« Одговори #4174 на: 25 Ноември 2025, 09:57:54 am »
Абе не треба да ве надживеат телефоните, 2 години доста му е, секако ќе издржи толку како и да го полниш.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9022
  • Пичлеме
« Одговори #4175 на: 25 Ноември 2025, 10:20:01 am »
Тој совет за 80% полнење на батерија важеше и за лаптопите, имаше преданија за тоа, па ако се користи претежно на полнач да се вади батеријата (на времето кога се вадеа батериите на лаптопите).
Мојот стар Леново (пред некој месец напрае 10 години) го користев без придржување кон "правилата".
Го пензионирав после 10 години, батеријата држеше 2 сати :)
Нов Асус во фамилија, после една ипол година од максимум капацитет на батеријата, рикна, не држеше ни минута.
И на мобилните не внимавам, се полнат до максимум. Секако неам премиум мобилни, обично ги сменвам на 2-3 години, без да приметам некое екстремно намалување на капацитетот.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6610
« Одговори #4176 на: 25 Ноември 2025, 12:36:13 pm »
Мене iOS сам ми предложи да го подеси да се полни до 90% после 5-6 дена користење, така да... Кандисав.

Сигурно не сум попаметен од тие што го направиле тоа, а и 10% не ми мењаат ништо посебно.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7623
« Одговори #4177 на: 25 Ноември 2025, 12:47:51 pm »
Како некој кој користи телефони максимум до 3 години, и тоа батеријата ретко да ми трае повеќе од 16-18 часа од активно користење, увидов разлика кај S23 Ultra со адаптивното полнење, батеријата дефинитивно деградира побавно. Е сега, постои и друга можност, а тоа е да самиот оперативен систем е подобро приспособен спрема трошењето на батеријата. Ама дека увидов разлика, дефинитивно. S25-ката ми е сетиран сега да полни до 90%. 

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11105
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4178 на: 25 Ноември 2025, 13:18:10 pm »
Ако одлучиле да го тераат филмот и да те натераат тебе дека ТИ треба да си „еко френдли“, а не они, зошто не го лимитираат полнењето од старт на 90% и нека пишува горе дека е наполнет 100%?
Едноставно тие 90% искоритеност на батеријата, за тебе се 100% во експлоатација

Ама едноставно последните 3 години статус-кво е состојбата со електрониката од аспект на користење (нови модели секоја година, а исти 3 години по ред), без реален напредок, туку пикање процесорска моќ за да може Чет ЏИПИТИ што е може побрзо да најде чив е Гоце Делчев.
Па ај полнете ги батериите на 90% и ќе ви траат подолго.

Ако е некаква промена, тогаш новите силикон-карбон батерии би требало да донесат некаква промена.
Затоа и се оставени на кинезите прво да имплементираат, да видат дали ќе почнат да експлодираат, па да почнат со помасовна употреба

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9022
  • Пичлеме
« Одговори #4179 на: 25 Ноември 2025, 13:20:13 pm »
Тие да не се батерии во пејџери што ги ставаат? Оние што експлодираат... ;D

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2300
« Одговори #4180 на: 25 Ноември 2025, 13:21:30 pm »
На 20% светнува црвено, а во софтверот ми дава хинтови да пунам до 80% евентуално 90%.

Нема што да му мислам дополнително. Телефонот нека му ја мисли.  Стануваш сабајле, уштекуваш и за 30-40 минути си ready to go за цел ден.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1968
« Одговори #4181 на: 25 Ноември 2025, 16:19:48 pm »
Мене iOS ми полни до 80% преку ноќ, па пред да станам пресметува колку време му треба да дополни до 100% и го пушта тогаш да наполни до крај. Никогаш не ми полнел само до 90%.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20268
« Одговори #4182 на: 25 Ноември 2025, 17:22:13 pm »

Отсутен NightTrain

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #4183 на: 06 Декември 2025, 14:17:45 pm »
Дечки здраво.

Има ли некој да понуди сочувани Самсунг С23 или С24 плус или ултра верзија?