Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 565670 пати)

Отсутен Lone

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #2760 на: 19 Јануари 2026, 00:17:51 am »
Колку што знам по зградите кај нас сите оџаци за вентилација се на ист оџак/вертикала па така кој ќе го има најјакиот аспиратор "ќе победи" во борбата со мирисите. Во превод, ти пушташ аспиратор, ама комшијата под тебе има многу појак аспиратор па пак ти враќа смрдеа од кај него. Или не функционира така? Башка ако немаш клапна или ако не затвора убаво, јакиот аспиратор на комшијата се ќе избутка кај тебе

А мислам дека и вентилацијата од купатилата и кујната некаде се во истиот оџак па затоа купатилата ќе смрдат на кујна и обратно

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9478
« Одговори #2761 на: 19 Јануари 2026, 12:07:55 pm »
Da primer kaj mene od kujna odi miris u wc, ali ne e strashno. Bolje na kobasici nego na gomna da mirisa 😂😂😂

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4233
« Одговори #2762 на: 19 Јануари 2026, 12:13:22 pm »
Не би требало да се иста цевка ама ако се многу блиску краевите на цевките на кровот, може таа од ВЦ да повлечи тоа што излегува од кујна.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15303
« Одговори #2763 на: 19 Јануари 2026, 12:39:31 pm »
Најчесто не се цевки, туку само е „оџак“ т.е вентилација што оди низ исто окно.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 377
« Одговори #2764 на: 19 Јануари 2026, 14:26:57 pm »
Кога се купува аспиратор, треба посебно внимание да се обрне, и мислам дека не треба да се штеди.

Покрај миризбата што ја собира, поважно е колку ќе ти го ремети раатот децибелно.

П. С. Грав не се вари 6 минути.
Обавезно ќе земам со клапна, исто и вентиралорите во вцињата сакам да ги сменам со нешто помоќно и со клапна

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 426
« Одговори #2765 на: 21 Јануари 2026, 00:05:35 am »
Кај новите згради на кров има вентилација што го влече воздухот од окното, па ако е добро изведена не треба да враќа миризби. Најдобро е да се две одвоени окна ( wc vs кујна). Аспиратор мора со клапна. За вентилатори во вц појаките бараат ф150 цевка, а сите цевки се ф100.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3343
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #2766 на: 21 Јануари 2026, 10:06:25 am »
Gree клима откажа и по 4ти пат во рок од 3 години. Веќе не се замарам да ја поправам ќе ја фрлам директно. Ќе ставам сега мулти сплит 5.5 со две единици за подобра дистрибуција на воздух. Хисенсе ги бива? Сакам да е тивка пред се.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5342
« Одговори #2767 на: 21 Јануари 2026, 10:10:33 am »
Gree клима откажа и по 4ти пат во рок од 3 години. Веќе не се замарам да ја поправам ќе ја фрлам директно. Ќе ставам сега мулти сплит 5.5 со две единици за подобра дистрибуција на воздух. Хисенсе ги бива? Сакам да е тивка пред се.
Na tolku jadenje lajna tuka okolu pari, koli itn. Akni edno Japonsko klimice i svirkaj si

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3343
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #2768 на: 21 Јануари 2026, 10:21:01 am »
Na tolku jadenje lajna tuka okolu pari, koli itn. Akni edno Japonsko klimice i svirkaj si

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Ова ми е 3то живеалиште во кое сум многу ретко. Да беше примарно сигурно ќе ставев нешто подобро. Вака ми е колку да брка работа

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6232
« Одговори #2769 на: 28 Јануари 2026, 15:28:28 pm »
Има во државата некаде продавниче кај што може да најдам гума за експресен лонец ?
Имам еден прилично солиден со мн дебело дно скоро некористен ама не чини гумата. Нарачав на Тему и димензијата е грешна ја пратија и дебелината нема благе везе.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44862
  • Il Moderatore
« Одговори #2770 на: 28 Јануари 2026, 21:19:10 pm »
Има во државата некаде продавниче кај што може да најдам гума за експресен лонец ?
Имам еден прилично солиден со мн дебело дно скоро некористен ама не чини гумата. Нарачав на Тему и димензијата е грешна ја пратија и дебелината нема благе везе.

Да беше во Скопје, ќе ти кажев да одиш на зелено пазарче.
https://www.elipso.mk/prodavnica/se-za-domakinstvo/pomagala-za-gotvene/razni-kujnski-pomagala/
https://www.facebook.com/makoz.kavadarci/posts/pfbid02t5vSgzG4tLLrf8Yy2zW35MuBtgDJHUeYN5kFBebW68kAvfePyny88ZGeHVZCptAel
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11868
  • Архитект
« Одговори #2771 на: 28 Јануари 2026, 21:48:03 pm »

Лерин бе ти е на 25 мин.
Оди си таму, ќе најдиш и поефтино од кај нас.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6232
« Одговори #2772 на: 28 Јануари 2026, 21:58:29 pm »
@Simo - Carrier159  Фала, ќе видам со овој вториот линк, ми изгледа дека ќе завршам работа, тој првиот ми личат танки а и само 22цм нудат, овој е 26.
Прееска дури пишев ми текна на еден сервис за машини за алишта, тркнав до таму, копаше копаше низ ѓубре ми изваде еден, навидум нов со лепенка, ама изгледаше како 20+ години да му стоел и ми побара 1200 денари… Некако мн ми се видоа, за состојбата на нештото шо ми го понуди и одбив.
@osmica8 Знаеш дека скроз изумив, а мислам дека и од таму бил земен на времето.
« Последно менување: 28 Јануари 2026, 22:09:57 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html