Автор Тема: Препорака за автомобил до кај 11000€  (Прочитано 11484 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2582
Одг: Препорака за автомобил до кај 11000€
« Одговори #30 на: 24 Јули 2026, 16:15:10 pm »
Ти зошто не зема за себе Октавиа?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18141
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #31 на: 24 Јули 2026, 16:47:47 pm »
Затоа што барањата и потребите од автомобил во моментов ми се драстично поразлични од тоа што Октавија има да го понуди (има RS верзија ама не во буџет што го имам).

Во иднина кога и мене ќе ми дојде време да бирам фамилијарна кола, сигурно нема да биде СУВ (бидејќи и сега пробав СУВ од 2019 година, го купив и возев 2 месеци, и го продадов бидејќи не се поднесував себеси). Ќе биде седан со 5та врата, или обичен седан со (по потреба) кровен куфер.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4399
« Одговори #32 на: 24 Јули 2026, 16:53:51 pm »
Каков СУВ зема кој беше толку одбивен за возење.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #33 на: 24 Јули 2026, 17:15:42 pm »
Ја па неам никаков проблем и скроз ок се поднесуваме.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18141
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #34 на: 24 Јули 2026, 19:31:38 pm »
Твоите потреби и желби се исполнети од возилото што си го купил, и драго ми е за тоа. Среќа не сме сите идентични на тоа поле, па за секој има избор.

SUVчето беше C4 Cactus facelift. Колата не е општо одбивна за возење, напротив на фамилијарните луѓе кои ја возеа и се возеа им беше импресивна - мека, тивка, лесна за возење и навикнување, ама тие тоа си бараат. Јас за себе сфатив дека висока кола со високо тежиште не одговара на мојот стил на возење. Затоа купив постара ниска кола со тврдо подвозје.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2566
« Одговори #35 на: 24 Јули 2026, 19:38:38 pm »
Твоите потреби и желби се исполнети од возилото што си го купил, и драго ми е за тоа. Среќа не сме сите идентични на тоа поле, па за секој има избор.

SUVчето беше C4 Cactus facelift. Колата не е општо одбивна за возење, напротив на фамилијарните луѓе кои ја возеа и се возеа им беше импресивна - мека, тивка, лесна за возење и навикнување, ама тие тоа си бараат. Јас за себе сфатив дека висока кола со високо тежиште не одговара на мојот стил на возење. Затоа купив постара ниска кола со тврдо подвозје.

Не ти е неудобна? А на тротоари како ја качуваш? За по наши ли патишта тврда кола се зема ли бе? Башка, зошто не некое хибридче аутоматик?

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7633
« Одговори #36 на: 24 Јули 2026, 20:20:42 pm »
Ford Kuga и Renault Kadjar се така понови од веков а поголеми и фамилијарни.

Од други типови на возила што не си помислил дека може да ти завршат работа - Шкода Октавија. Другар што гледаше СУВ кога му се роди дете до ден денес ме благословува што го усмерив кон Октавија.

Му најдов од прв газда со 88.000 за 12500 евра, за една година ене ја колата 105.000 има.

Да купел сув пак ќе бил благодарен што не те послушал. Историјата секогаш се пишува од победнициве или преведено во случајов другарот го правда изборот што го направил.

Единствен подобар избор од октавија е суперб. Какви сув мокри и остали "џипови"..

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4399
« Одговори #37 на: 24 Јули 2026, 20:38:47 pm »

Тоа не е СУВ, повеќе е алроад верзија на хеч.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен FreeRoger

• Почетник
  • *
  • Пораки: 34
« Одговори #38 на: 24 Јули 2026, 21:34:02 pm »
Citroen C4 Cactus бешe crossover модел од Ц-сегмент.
https://www.citroenorigins.no/en/cars/c4-cactus

Подоцна го направиле компактен хечбек?
https://www.media.stellantis.com/em-en/citroen/press/new-c4-cactus-the-ultra-comfortable-hatchback-with-a-unique-personality

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #39 на: 24 Јули 2026, 21:34:22 pm »
Ford Kuga и Renault Kadjar се така понови од веков а поголеми и фамилијарни.

Од други типови на возила што не си помислил дека може да ти завршат работа - Шкода Октавија. Другар што гледаше СУВ кога му се роди дете до ден денес ме благословува што го усмерив кон Октавија.

Му најдов од прв газда со 88.000 за 12500 евра, за една година ене ја колата 105.000 има.

Да купел сув пак ќе бил благодарен што не те послушал. Историјата секогаш се пишува од победнициве или преведено во случајов другарот го правда изборот што го направил.

И тој и жена му кажуваат дека им е мило што не се заглавиле во СУВ поради самите карактеристики на колата - смее да биде помека без да биде љуљава по кривини и да им се одмили возењето на патниците.

Гепекот им е прекрасен за користење, со еден поглед од високо гледаш се внатре, и можеш да вадиш ствари од предниот дел без да распакуваш пола гепек.

И секако аеродинамиката што потекнува од формата на колата и овозможува да троши 4.2 литри на резервоар, односно над 1000 километри домет со едно полнење. Притоа, истата аеродинамика ја прави колата релативно тивка, и дефинитивно потивка од било што во тој ценовен ранг.

И јас го делам истото мислење, СУВ има само една предност, полесно качување на тротоар.
Друго ништо екстра бенефит не нуди, колку што е еден СУВ просторен, толку е и Октавија, Суперб, Ауди а6, Артеон и така натаму.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #40 на: 25 Јули 2026, 00:05:23 am »
5та пространа врата, супер лесно влегување и излегување, супер лесно внесување и изнесување деца од кола, супер лесно утоварање и истоварање во/од гепек на сите глупости на овој свет, чувство на пространост и отвореност во кабина поради повисок покрив, супер комфорна задна клупа, без замарање дали ќе ти “фати” итн итн.

Веројатно и следна кола би ми била во таа каросериска изведба.

Секако, да можам да си дозволам ново Камри од салон, ќе земам Камри. Во моментов не можам, ако се промени нешто тогаш ќе размислам повторно за д сегмент.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #41 на: 25 Јули 2026, 09:32:39 am »
Подеднакво лесно се влегува и во наведените коли што ги споменав и подеднакво се ке собере и во наведените коли што ги напоменав.

Да беа толку пространи СУВ-овите, немаше секој втор СУВ низ градов што го гледам да има туле на кровот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55318
  • Махер
« Одговори #42 на: 25 Јули 2026, 09:45:26 am »

Тоа не е СУВ, повеќе е алроад верзија на хеч.
Best of all worlds е allroad. Поготово ако е Ауди.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4110
« Одговори #43 на: 25 Јули 2026, 10:09:50 am »
И јас сум на истата мисла и изгледа ке падне изборот на вакво возило

https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=5428789

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6392
« Одговори #44 на: 25 Јули 2026, 10:54:44 am »
@Busav Шо ќе ти е тој хибридот, барај си верзија без.
Послем 11 години и 200-300 иљади километри на колата  му поминало времето, на тебе ти е останато гајлињата на возилото да му ги бериш. Плус спецификациите на гоогле еј ај викаат  дека ќе возиш 300 до 400 кила плус заради хибридот и багаж од 400л наспрема 530.
 Подвозјето е исто сигурно во полоша состојба од другата верзија оти сите години наместо со 300 кила патници внатре било возено со 700-800 или ако возел сам човек место 80кила  со 480 е возена.
Дури и хардкор хибридашите овде по темите велат да ја повозам 10ина години и х километри после друг нека му го бери гајлето.
Не биди тој другиот :)
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html