Автор Тема: Увоз на возило од Јужна Кореа  (Прочитано 1318 пати)

Отсутен Pecko

• Почетник
  • *
  • Пораки: 10
Увоз на возило од Јужна Кореа
« на: 10 Август 2025, 11:59:32 am »
Доста време слушам муабети за увезени коли кај нас од Јужна Кореа..
Во Албанија и Косово имаат премногу коли увезено од таму но кај нив законот им дозволува, додека кај нас не знам сеуште како е, од еден слушам дека може да се донесе, од друг ми кажува ќе ми ја запленат итн... :'(

Има ли некој искуство да ми каже како оди процесот? Не сакам да порачам кола и на крај да се "заебам"

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862
Одг: Увоз на возило од Јужна Кореа
« Одговори #1 на: 10 Август 2025, 12:11:34 pm »
Доста време слушам муабети за увезени коли кај нас од Јужна Кореа..
Во Албанија и Косово имаат премногу коли увезено од таму но кај нив законот им дозволува, додека кај нас не знам сеуште како е, од еден слушам дека може да се донесе, од друг ми кажува ќе ми ја запленат итн... :'(

Има ли некој искуство да ми каже како оди процесот? Не сакам да порачам кола и на крај да се "заебам"
Го имам запознаено човекот што ги запленува, не си ги фрлај парите за џабе.
Некаде во Скопје за 1500еур давале хомологација, но и таква ако се најде и имате "среќа" да ја купите регистрирана, ќе биде запленета.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3135
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #2 на: 10 Август 2025, 12:25:42 pm »
Печка ајде вака, тоа што си го чул/зачул, напиши го, да видиме што е тоа. Што ти знаеш, па понатаму да ја раздлабиме темата од останатите, и така ќе дојдеме до суштината и вистинските одговори. Пукај

Отсутен Pecko

• Почетник
  • *
« Одговори #3 на: 10 Август 2025, 13:43:22 pm »
Тоа што ми кажуваа е дека со вадењето на таа хомологација преку Тув Суд која е 1500€ ќе може да се регистрира колата кај нас. Имало некој човек/фирма мислам дека која е во Скопје и е претставник на тој Тув Суд кај нас. Се порачува колата си ја земаш од Драч-Албанија (шлеп или како не знам), па се носи колата кај нас прво се вади тој Тув документ (хомологација) и после царина, регистрација итн..
Ова ми го кажуваше човек кој наводно има веќе донесено и повеќе коли од Кореа

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1538
« Одговори #4 на: 10 Август 2025, 22:17:06 pm »
А каква кола би порачал?

Отсутен Pecko

• Почетник
  • *
« Одговори #5 на: 11 Август 2025, 12:07:49 pm »
Ауди А7, ги има по доста поволна цена со многу малку поминато а и како што гледам на autowini сајтот сите се во топ состојба..

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #6 на: 11 Август 2025, 15:08:01 pm »
Ако возилото се регистрира кај нас, сите работи, не сфаќам како понатаму би имал проблем. Ама не се разбирам :)

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #7 на: 11 Август 2025, 16:05:22 pm »
Имаше некоја тема за Порше Кајен од Јапонија, членот ја регистрираше во Холандија оти не можеше да извади хомологација кај нас.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #8 на: 11 Август 2025, 18:07:44 pm »
Да со тоа “e” симболот пред хомологацијата.
Мада имаме дозвола за увоз од Америка кај што стандардите се скрос различни ама кога сме банана држава тоа е

Отсутен semi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #9 на: 17 Август 2025, 22:33:11 pm »
тие во скопје што давале xомологација за 1500 евра ја фалсификувале шасијата и точно е дека им се запленети автомобилите.

јас си вадам хомологација поштено и си ги увезувам автомобилите во мк без проблем. досега имам донесено 5 автомобили преку autowini:

- mercedes c43 coupe 2023
- audi a7 tdi 2020
- audi a7 tdi 2016
- audi a6 tdi 2012
- audi s6 2014

- оригинална километража, неудирани, комплетно сервисирани - како нови - вакви возила не можете ни во европа да најдете!
- имаа важечки документи, без мака поминаа технички и ден-денес се возат на скопски таблички.

- станува збор за недополнет член во законот за увоз на половни возила - има workaround со кој може да се увезат овие возила.
- бев под притисок и закани од познати авто плацеви на половни автомобили - кој ги е*бе! имам во план да носам нова тура.

- внесени се околу 700-800 автомобили од autowini без проблем!

*нека не те лажат дека ќе ти го запленат, ти посакувам да донесеш уште 10 7мици!  8)

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1722
« Одговори #10 на: 17 Август 2025, 22:35:19 pm »
тие во скопје што давале xомологација за 1500 евра ја фалсификувале шасијата и точно е дека им се запленети автомобилите.

јас си вадам хомологација поштено и си ги увезувам автомобилите во мк без проблем. досега имам донесено 5 автомобили преку autowini:

- mercedes c43 coupe 2023
- audi a7 tdi 2020
- audi a7 tdi 2016
- audi a6 tdi 2012
- audi s6 2014

- оригинална километража, неудирани, комплетно сервисирани - како нови - вакви возила не можете ни во европа да најдете!
- имаа важечки документи, без мака поминаа технички и ден-денес се возат на скопски таблички.

- станува збор за недополнет член во законот за увоз на половни возила - има workaround со кој може да се увезат овие возила.
- бев под притисок и закани од познати авто плацеви на половни автомобили - кој ги е*бе! имам во план да носам нова тура.

- внесени се околу 700-800 автомобили од autowini без проблем!

*нека не те лажат дека ќе ти го запленат, ти посакувам да донесеш уште 10 7мици!  8)

Можеш повеќе инфо да споделиш за процесот како точно оди?

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3135
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.

Присутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 221
    • MVP Ring
« Одговори #12 на: 18 Август 2025, 22:40:45 pm »
На аукциите на Autowini се гледа кои возила последно се продале во МК. Најверојатно можат да се увезат и царинат тука, ги имаше баш во приличен број.

Sent from my A001LG using Tapatalk

Отсутен Pecko

• Почетник
  • *
« Одговори #13 на: 25 Август 2025, 17:40:06 pm »
Semi фала ти многу ми падна камен од срце  ::)
Ќе ја донесам, и ќе ве известам каков беше процесот..
Најверојатно како што разбрав од луѓе е дека ќе морам да ја царинам колата прво во Албанија кај нив, па потоа да влезе во МК како албанска увезена кола со нивни документи..
Бидејќи овие од Кореа не давале оригинални сообраќајни туку само копии, а нашиве бараат оригинал.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1722
« Одговори #14 на: 25 Август 2025, 17:51:55 pm »
Semi фала ти многу ми падна камен од срце  ::)
Ќе ја донесам, и ќе ве известам каков беше процесот..
Најверојатно како што разбрав од луѓе е дека ќе морам да ја царинам колата прво во Албанија кај нив, па потоа да влезе во МК како албанска увезена кола со нивни документи..
Бидејќи овие од Кореа не давале оригинални сообраќајни туку само копии, а нашиве бараат оригинал.

Споделувај детални информации тука како што ќе ги добиваш, да знаеме. Има многу интересни модели кои ги сакам за далеку поефтини пари отколку во Европа. :)