Убав круг сврте Киава... Онака, летно. Наместо класичен летен одмор, падна одлука за патување во Париз.
Македонија - Србија - Хрватска - Словенија - Австрија - Германија - Белгија - Франција.
Назад, Франција - Луксембург - Германија - Австрија - Унгарија - Србија - Македонија.

Поминати вкупно 5.613 километри низ 10 различни држави. Натанкани вкупно нешто ситно под 360 литри гориво за 560 евра вкупно. Потрошувачка - 6.2 нагоре, 6.1 надоле. Возено строго по знаци сегде. Клима - фул цело патување. Товарени до трт.

Тргнав со 6.0 вкупна просечна, се вратив со 6.1 за овие речиси 10.000 километри кои ги имаа Киава на саатот.
Негде во Француска, се сретнавме со
@Ipkisija Meskosa ...

...му пукнало филм кај нас, ќе одел со црнците да си го мери... Колку му собира гепекот на Киата со долапите.
Шала на страна, на бураз е Киата. Исто, ама не е исто. Укратко:
- ист мотор, ист мењач, иста коњажа
- уба бојата
- фул лед кај него, и фарови и штопови
- автоматско собирање на ретровизори кај него
- мануелна рачна кај него
- греачи на предни седишта и волан кај него
- различен дезен на седишта плус наслон за рака на задна клупа
- наслонот за рака не се продолжува кај него, ради рачната
- нема auto hold и hill assist кај него
- совозачкото седиште се штелува по висина кај него
- нема отвори за клима позади кај него
- различни фелни
- хром околу џамовите
- нема изолација под хауба кај него
- кожа на тапацирите кај него
- од некој разлог, троши пола литро повеќе неговата. Валјда ради ол-сизн гумите.
Рандом сличиња од патувањето и смештајот во Париз...

И то. Патувањето помина совршено од сите аспекти, без никакви, никакви заебанции. Потрошив еден куп пари, и така...

Иако сметам дека не е тука местото, една мала дигресија. На враќање, кршнав едно 30-тина километри од Ниш, до Сврљиг, ресторан "Камионџије".

Иако не давам некакво посебно значење на храната, не ми е тоа фах, нешто што е за низ г'з, би јадел било што, колку да помине, така полн погодок кафана одамна не сум имал. За сè. Услуга, храна, вкус, количина, однос, цена, амбиент, хигиена. Буквално сè. Девојчињата кои работат се кладам дека минат квалификации прво за лепота, пред работни способности. Лепотици. Ова на масава се пола порции. Пола метро колбас, 600 грама гурманска, пола метро полнета вешалица, 800 грама полнети пиперки со урда и поховани... Од куќата ги јадевме можеби најубавите тулумби кои сум ги пробал некогаш или негде.
Да се навратам на темата. Најлошо гориво полнев во Маџарска, на Шел. Со тоа гориво, по борд, а и практично, 0.8 литри повисока потрошња. Катастрофа. Најдобро - Арал Фракфурт, Шел Пасау и Лукоил кај нас. Отстапки со останатото гориво речиси и да немаше.
10 држави, не ме казнаја нигде, пичку матер. Баго мажо.
Дојче аутобан. Но лимит. Викам чекај, да пробам, где се алфе раџају. Кревам 200 Киата, на 8.3-те километри каде немаше бауштеле. Се враќам, одам да проверам, ааааа, к*рот пораснал, в гаќи не се држи. И на обујам добил.