Автор Тема: Половна кола од Холандија со Евро кука  (Прочитано 1096 пати)

Отсутен Alexandra

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
Во потрага сум по половна кола (веќе неколку месеци) и во потесен избор ми беше Форд Фокус Титаниум увезен од Холандија. Колата има Евро кука која не знам за што е користена, ама според продавачот во Холандија голем дел од колите имале, наводно за влечење на мали приколки низ град (ако го сфатив добро за разнесување ѓубре иако пологично е за пренос на точаци). Колку е ова точно?

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5118
Одг: Половна кола од Холандија со Евро кука
« Одговори #1 на: 05 Јуни 2025, 09:42:13 am »
Nema ni da doznaes, moze e mkneta prikolka na odmor. Moze se noseni tocaci samo, moze nisto ne e vleceno

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Alexandra

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #2 на: 05 Јуни 2025, 09:58:23 am »
Да, ама баш ме интересираше дали навистина дека повеќето коли од Холандија имаат евро кука (бидејќи човекот увезува само од таму и рече дека речиси сите имале)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14517
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3 на: 05 Јуни 2025, 10:04:24 am »
Никој нема да доплати 700-1000е за колата да има кука,а да не ја користи.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4340
« Одговори #4 на: 05 Јуни 2025, 11:25:23 am »
Да, ама баш ме интересираше дали навистина дека повеќето коли од Холандија имаат евро кука (бидејќи човекот увезува само од таму и рече дека речиси сите имале)
Мислам дека му нема врска муабетот, кука ставаат само тие што им треба, како што пиша и Мечето.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5609
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #5 на: 05 Јуни 2025, 11:29:03 am »
Nekoi modeli na avtomobili si doagaat fabricki (najcesto karavani) koj vo zavisnost od modelot se sokrieni pod branik i so pritiskanje na kopce izleguvaat.
Vo toj slucaj ne znaci deka e koristena.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20765
« Одговори #6 на: 05 Јуни 2025, 11:51:13 am »

Не дека е некакво правило, ама да, многу возила имаат евро кука, дали за точаци, дали за мали приколки (за носење отпад, селење и слично), дали за големи приколки (на пример за кампување).

Самите куки имаат различни изведби: фиксна (секогаш е таму, видлива), скриена (зад браникот, се извлекува најчесто на копче) или со можност да се одвои и по потреба да се прицврсти.

Ако возилото е во ред, според мене не би требало куката да ти игра преголема улога во одлуката.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6659
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7 на: 05 Јуни 2025, 12:01:12 pm »
Јас куката ја сметам како бонус.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2228
« Одговори #8 на: 05 Јуни 2025, 13:38:53 pm »
Бонусот ќе го јади тој шо мава одпозади.
:)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14422
« Одговори #9 на: 05 Јуни 2025, 14:41:30 pm »
Со тоа што кај нас (барем така беше на времето) не смее да ти биде цело време ставена и ако некој те закачи од назад, може тој да ти стегне пријава за штетата па да му ја плаќаш ти поправката.

Можда е сменето ова ама знам за вакви муабети во минатото.

Кога го имав Фиатот, цело време го возев со кука. Еден чиче се закачи за куката со Хјундаи Атос кај Зоолошка во Скопје. Јас вртев лево да влезам на паркингот кај Собрание на град Скопје, тој сакал право да оди. Измеша чичето брзини и се здена во мене право в кука.

Излезе од кола. Хјундаито партал во браникот. Се изнасмеа самиот „Извини дечко, сакав право да продолажм оти е слободно за право, па кај најдов во Фиат 1300 да се закуцам“ :))

Фиатот немаше ништо.

После ми го кажаа муабетот дека можел да ме тужи или шо ти јас знам, дали има вистина во тоа не знам :))

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20765
« Одговори #10 на: 05 Јуни 2025, 14:43:31 pm »
А ако е фиксна куката, што би требало да ѝ правиш?

Можда тој муабет држи вода за куки што може да се извадат или сокријат, ама нема поента за фиксни куки.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14422
« Одговори #11 на: 05 Јуни 2025, 14:46:49 pm »
Епа чаршскиот муабет е да се сече :) и да се стави еврокука. Ама на регистрација не ми правеа проблем. Така беше тогаш. Сега не знам како е.

Љепотан беше. Ех шо ми е криво.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 662
  • The best or nothing.
« Одговори #12 на: 05 Јуни 2025, 14:54:16 pm »
Дамски ли е?
Ја памтам, во место да го свртиш воланот од пуна лева до пуна десна, 2кг ќе ослабеш.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3637
« Одговори #13 на: 05 Јуни 2025, 15:05:52 pm »
Епа чаршскиот муабет е да се сече :) и да се стави еврокука. Ама на регистрација не ми правеа проблем. Така беше тогаш. Сега не знам како е.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Љепотан беше. Ех шо ми е криво.

Еееееее матуф еден...

Присутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9181
« Одговори #14 на: 05 Јуни 2025, 15:48:24 pm »
Со тоа што кај нас (барем така беше на времето) не смее да ти биде цело време ставена и ако некој те закачи од назад, може тој да ти стегне пријава за штетата па да му ја плаќаш ти поправката.

Можда е сменето ова ама знам за вакви муабети во минатото.

Кога го имав Фиатот, цело време го возев со кука. Еден чиче се закачи за куката со Хјундаи Атос кај Зоолошка во Скопје. Јас вртев лево да влезам на паркингот кај Собрание на град Скопје, тој сакал право да оди. Измеша чичето брзини и се здена во мене право в кука.

Излезе од кола. Хјундаито партал во браникот. Се изнасмеа самиот „Извини дечко, сакав право да продолажм оти е слободно за право, па кај најдов во Фиат 1300 да се закуцам“ :))

Фиатот немаше ништо.

После ми го кажаа муабетот дека можел да ме тужи или шо ти јас знам, дали има вистина во тоа не знам :))

Kaj da prasam za ova, jas celo vreme ja iam na kola iako ednash ja iskoristiv samo