Автор Тема: Peugeot 206 1.1i  (Прочитано 4597 пати)

Отсутен Trajche

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
Одг: Peugeot 206 1.1i
« Одговори #15 на: 20 Април 2026, 18:51:33 pm »
Сочувано е внатре. Не е од пушач. Само седиштата се нечистени, па мора хемиско...
Сијалички треба да се сменат некои на магленки, позади исто...
Е сега ме интересира ваше мислење, го качив Буково и Ѓавато, пошто е 1.1 нема толку сила ама не е проблем, но надолу после стрелката наеднаш крена 120 степени температура... Затсанав, олади 2, 3 минути и немаше гајле после... Го газиш, 120, 130 на час по право под 70 степени темперстура нема гајле, е ама за назад пак после нагорнините, пред Охрид качи температура... 2, 3 минути пауза и олади на 70 степени...
Мислење?

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3633
« Одговори #16 на: 20 Април 2026, 19:02:33 pm »
Не знам што да ти кажам.Дај боже да те потрефи среќата со пежото инаку не ти гинат нервози и пропушување од нервоза и гледање во мртва тачка.Изборот е твој...
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34459
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #17 на: 20 Април 2026, 19:25:36 pm »
Сочувано е внатре. Не е од пушач. Само седиштата се нечистени, па мора хемиско...
Е сега ме интересира ваше мислење, го качив Буково и Ѓавато, пошто е 1.1 нема толку сила ама не е проблем, но надолу после стрелката наеднаш крена 120 степени температура... Затсанав, олади 2, 3 минути и немаше гајле после... Го газиш, 120, 130 на час по право под 70 степени темперстура нема гајле, е ама за назад пак после нагорнините, пред Охрид качи температура... 2, 3 минути пауза и олади на 70 степени...
Мислење?
Не е океј тоа, термостатот очигледно не е во ред, смени го веднаш. Кај тој мотор не е нормално да качи над 96 степени

Отсутен Trajche

• Почетник
  • *
« Одговори #18 на: 20 Април 2026, 20:03:29 pm »
Не знам што да ти кажам.Дај боже да те потрефи среќата со пежото инаку не ти гинат нервози и пропушување од нервоза и гледање во мртва тачка.Изборот е твој...
Фала на утеха... 😆

Отсутен Trajche

• Почетник
  • *
« Одговори #19 на: 20 Април 2026, 20:06:17 pm »
Мислење?
Не е океј тоа, термостатот очигледно не е во ред, смени го веднаш. Кај тој мотор не е нормално да качи над 96 степени

Ти благодарам на советот многу.
Го консултирав и AI вештачка интелигенција, ми го посочи истиот проблем и слично... Секско морам на мајстор откако ја зедов, па ќе видиме...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15114
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #20 на: 20 Април 2026, 21:46:08 pm »
1.1 i 1.4 maana im se diKtonite na deklata(glavata na motorot)...Zavisi kolku sakas da investiras i da se zamaras.
Smeni prvo samo dihtung i vidi kako ke se ponasa,ako pak pravi isto togas mora proverka (snimanje)i na glavata dali e puknata,dali e ramna ili ke treba ramnenje i sl...
Krevanje na temperwtura do 120 stepeni znaci deka si go "skuval".
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Trajche

• Почетник
  • *
« Одговори #21 на: 20 Април 2026, 21:55:08 pm »
1.1 i 1.4 maana im se diKtonite na deklata(glavata na motorot)...Zavisi kolku sakas da investiras i da se zamaras.
Smeni prvo samo dihtung i vidi kako ke se ponasa,ako pak pravi isto togas mora proverka (snimanje)i na glavata dali e puknata,dali e ramna ili ke treba ramnenje i sl...

Ти благодарам за мислењето. Нелогично ми беше само што нагоре искачи, го одморив малку па кога се спуштав 90 степени и одма летна стрелката на 120... Ќе видиме што ќе каже мајстор...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34459
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #22 на: 20 Април 2026, 22:12:16 pm »

Ти благодарам за мислењето. Нелогично ми беше само што нагоре искачи, го одморив малку па кога се спуштав 90 степени и одма летна стрелката на 120... Ќе видиме што ќе каже мајстор...
Може и да е проблем со електриката на покажувачот за температура, од некаде да му доаѓа напон па да покажува нереална величина. Ама провери го зошто температура на антифриз 120c е многу сериозен проблем, да не речам катастрофално висока температура каде што веќе можат да напукнат или искриват глава, блок и сите други компоненти.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5379
« Одговори #23 на: 20 Април 2026, 22:26:26 pm »
Tipuvam na glafce

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18016
« Одговори #24 на: 20 Април 2026, 23:14:51 pm »
На овие TU серија мотори е многу проблематичен системот за ладење, т.е. електрониката на перката за радијаторот. Секако, не помага ако термостатот е капут.

Често се случува првата брзина на перката да престане да функционира, а втора брзина е програмирана да се пали на 100 и кусур, кога можда е и више касно.

Поради тоа често горат дихтунзи на глава, не зошто дихтунзите се слаби или главите се проблематични.

Иначе да, и јас за жал мислам дека дихтунг е или изгорен, или наскоро ќе попушти, ама ако рамниш глава и менуваш дихтунг, обавезно смени си и реле за перка, или барем некој нека ти ја провери исправноста.