Автор Тема: мазда 2 1.3 или поло 1.4  (Прочитано 1809 пати)

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 201
Одг: мазда 2 1.3 или поло 1.4
« Одговори #15 на: 07 Мај 2025, 18:42:58 pm »
Не сум начекал добат јари и не сум гледал. Сум пробал само ајго 1.0

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6751
« Одговори #16 на: 08 Мај 2025, 10:32:47 am »
Ако ти е во буџет Поло 1.2 тди, колата е измислена за низ град, прегледна, одличен мотор за таа тежина а троши ептен малку, немаш двомасен замаец, 15ка бандаж евтини гуми.

Со Мазда немам искуство само знам човек што растура ако ти требаат делови.

Не знам дали и во поло 1.2 тди е ист менувачот како кај фабија, ама еве стариот мој зема фабија 1.2 тди, ама менувачот е со ужасно долг пренос како за 1.2 мотор.

Во град 4та нема шанса, 60 км/ч е на 1400-1500 вртежи и се тресе цела кола, мора трета на 2000 вртежи да оди 60 за да биде се мазно да нема вибрации.

Ист впечаток добив и јас, мењачот не е за тој мотор. Менувачот добар е за крузање на автопат а не за низ град.
Ич не ми се допадна Полото со 1.2 ТДИ

Да, ама и за мотор од 120 коња па нагоре, не за 1.2 со 75 коња.
Иако има турбо и реално се осеќа дека живнува на 2000 вртежи, сепак предолг е тој менувач, особено 4та и 5та.
Максимална 165 км/ч и е на 3300 вртежи во 5та, така да реално иако е тди, сепак на првиот успон губи душа во 5та.

Скрос промашен пренос.

Отсутен shelby

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 60
« Одговори #17 на: 08 Мај 2025, 10:47:06 am »

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 662
  • The best or nothing.
« Одговори #18 на: 08 Мај 2025, 13:12:07 pm »
Не сум начекал добат јари и не сум гледал. Сум пробал само ајго 1.0

Мене не ме ареса јарис 1.0 (дека 3 цилиндра), ама 1.3 е топ.
Исто разгледај и хонда џез. Супер количе.

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1037
« Одговори #19 на: 09 Мај 2025, 15:25:05 pm »
@deksa колкава е потрошувачката во град?

Онтопик : Си размислил за тојота јарис 1.3 . Братучед го има службено, крвнички го возат двајца, и тера колава, не се дава.
8-9 litri na 100km dizel
najcesto niz guzvi se vozi
tie so C segmentite sto im trosat po 5, ili sami se lazat ili nas ne lazat ili e toa na avtopat :)
Ova ti e realna potorsuvacka, bez prikazni :)
Zena mi nejke da cue za druga kola, e sea malo gepece, tocaci za deca tesko da sobere, toa odi vo outlanderot

Jarisite se super izdrzlivi no mene licno enterierot ne mi se dopagja, I koga go kupuvav poloto bea preceneti

Sent from my SM-G990B2 using Tapatalk
« Последно менување: 09 Мај 2025, 15:34:56 pm deksa »

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #20 на: 09 Мај 2025, 15:27:48 pm »
Malce e pogolema ama ako najdes dobra astra H, 1.4 benzin so lance pali vozi :)
Za dizel 1.9 8v modelot bez leptiri baraj go

Plin, sum imal losi iskustva na nekolku koli, seckanja, osetlivi svekici, bombini, rasplinjaci, zamrznuvanja, dodatno ulje, filtri....

Poslednive godini sum strogo na dizel, ne bi se vratil na benzin/plin nikogas

I jas se plasev od zamajci turba egr, ama ako odberes socuvana kola so mala kilometraza, nemas gajle za toa

So benzincite I plinovite skapav po servisi, dizelceto 1 godisno filter ulje ponekogas kocnici :)

https://youtu.be/U2Pb-Ea5w70?si=OwPWJ0hobTVFuzC6

Prvive 10 sekundi se vrv :)

« Последно менување: 10 Мај 2025, 06:15:04 am deksa »

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14422
« Одговори #21 на: 09 Мај 2025, 15:50:30 pm »
Новите плински системи - немаш никакво сецкање, свеќици, бомбини и што ти не. Си работи моторот перфектно.
Имам три системи дома. Во Нубирата ми е од 2012 и таму има сецкање, заебанции...
Кај Рапидот и БМВ-то се нови системи, нема апсолутно никаква разлика, освен тоа што се осеќа намалена моќност, другото во ништо не се осеќа дали возиш плин или бензин.

Е сеа, за дизел имаш страшни заебанции ако возиш кратки релации. Да не ги набројувам.

Ако можеш да бираш особено за Скопје, се зема бензин. Втора варијанта плин. Идеално - електрично :)

Дизел само ако се работи исклучиво за добро сочувано количе или да не ти е гајле толку многу и да се зафркаваш со мајстори од време на време.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #22 на: 09 Мај 2025, 16:16:32 pm »
дизел е за на отворено,а за 15.000 годишно се зима бензинец и точка :)
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6295
« Одговори #23 на: 09 Мај 2025, 16:38:14 pm »
Здраво на сите,

Во потрага сум по второ возило  кое ќе го вози сопругата. Од се што пробав најдобар впечаток ми остави мазда 2 2009 со 1.3 мотор. количето има одичен менувач, лесно се вози низ град.
Второто возило кое го пробав е поло 1.4 бензин. Исто возилото беше одржано, добро возеше ама е поскапо од маздата за некои 700 евриќи.

Е сега маздите незнам како стојат со делови, за VW лесно се наоѓаат и половни. Скоро сите мазди што ги видов страдаат од корозија на подвозје.

Ајде помош од паталци при изборот

https://forum.carclub.mk/index.php/topic,27241.0.html

Бујрум, брате.

Пак ќе кажам...
How you do anything is how you do everything.

М - Прв мобилен дитејлер

2008 Suzuki Splash 1.2 Exclusive

[Архивирана] 2002 VW Polo 9n 1.4

[Архивирана] 2008 Opel Astra Classic II 1.4 16

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #24 на: 09 Мај 2025, 18:36:25 pm »
Новите плински системи - немаш никакво сецкање, свеќици, бомбини и што ти не. Си работи моторот перфектно.
Имам три системи дома. Во Нубирата ми е од 2012 и таму има сецкање, заебанции...
Кај Рапидот и БМВ-то се нови системи, нема апсолутно никаква разлика, освен тоа што се осеќа намалена моќност, другото во ништо не се осеќа дали возиш плин или бензин.

Е сеа, за дизел имаш страшни заебанции ако возиш кратки релации. Да не ги набројувам.

Ако можеш да бираш особено за Скопје, се зема бензин. Втора варијанта плин. Идеално - електрично :)

Дизел само ако се работи исклучиво за добро сочувано количе или да не ти е гајле толку многу и да се зафркаваш со мајстори од време на време.
Dada plinskite uredi sto me macea bea pred 7-8 god, od togas sum na dizel so 2 koli niz grad, filtri ulje I tolku
Po 150.000 imaat dvete vozila, plin nejkam ni vo komsii posle moite iskustva :)

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
« Одговори #25 на: 11 Мај 2025, 06:44:02 am »
Пријател на пријател можно е да го продаде неговото поло 1.2 60 кс од 2008 година. Прв газда е. Колата не е возена имала околу 90000 км. Е сега како се има покажано овој мотор? Знам дека нема да влече ама мене ми треба за низ град

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 662
  • The best or nothing.
« Одговори #26 на: 11 Мај 2025, 09:55:51 am »
8-9 litri na 100km dizel

Охо. А на брачед мој, 5,5/6л му трошела. Не знам што лажат со потрошувачката, божем у џеб му брцам.

Кај Рапидот и БМВ-то се нови системи.

Црвеното го плиноса? Работи само на плин, или 70-30, плин-бензин?

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1983
« Одговори #27 на: 11 Мај 2025, 10:52:23 am »

Dada plinskite uredi sto me macea bea pred 7-8 god, od togas sum na dizel so 2 koli niz grad, filtri ulje I tolku

Офтопик

Декса, дали ја продаде Ц5ката? Знам дека беше солидно сочувана и одржувана ама тешко одеше продажба.

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #28 на: 11 Мај 2025, 19:37:19 pm »
8-9 litri na 100km dizel

Охо. А на брачед мој, 5,5/6л му трошела. Не знам што лажат со потрошувачката, божем у џеб му брцам.

Da si mi ziv i zdrav, bas taka kako vo dzeb da im brcas ako kazat realno, ovie brojki sto gi pisav se za vo skopje vo najgolemata guzva, sea na otvoreno ako go vozi moze da mu trosi i tolku, ama vo grad niz guzva sansa nema
mada ima i nekoi lugje ne pustaat klima na 40 stepeni za da ne im potrosi povekje :)

Офтопик

Декса, дали ја продаде Ц5ката? Знам дека беше солидно сочувана и одржувана ама тешко одеше продажба.

Da super bese, ama mi trebase karavan pa morav, inace vo karavanot mi falese komocijata i pdoganje/spustanje na hidraulikata, ama prioritet bese gepek :)

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
« Одговори #29 на: 18 Мај 2025, 10:22:08 am »
Пријател на пријател можно е да го продаде неговото поло 1.2 60 кс од 2008 година. Прв газда е. Колата не е возена имала околу 90000 км. Е сега како се има покажано овој мотор? Знам дека нема да влече ама мене ми треба за низ град
Поло 1.2 44кв, сакам да го купам за сопругата. Прв газда солидно вози но го забележав ова како мана https://i.imgur.com/QtigJaA.jpeg малку замастено. Што може да биди и колку би чинела поправка?