Автор Тема: Воведување ред во извадени Катализатори и ДПФ-и  (Прочитано 2548 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Воведување ред во извадени Катализатори и ДПФ-и
« Одговори #60 на: 13 Март 2025, 22:30:27 pm »
Или па и тие што во мои очи се као нови коли, сепак се купени половни неколку години стари и кои доживеале некаква сообраќајка и фарот ненаштелуван.
Друго објаснување немам.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #61 на: 14 Март 2025, 08:43:36 am »
И мене ми се случува често да ме заслепи лед на нова кола, личи како да вози со долги светла. Мислам дека е кај одредени модели на коли, меѓу кои вака што сум заприметил се Мини-то. Слично како спарковите од тие постарите што заслепуваат со обични светла, зашто некако така е изведен фарот и многу лошо свети.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #62 на: 14 Март 2025, 15:32:32 pm »
На времето, на обични фарови како што треба подесени, доволно беше да се стави 100 вати сијалица и да почне да пречи на возачите од спротива. Затоа и враќаа на технички.

Во последно време прилично често ми се случува одненадеш да ми заблешти во око ептен непријатен сноп од фар до заслепување, за потоа при разминување да излезе дека станува збор за ептен нова кола со фабрички ледови.
Ова се случува кога возам по Водно, односно при свиоци и денивелации. Но, на истите места при разминување со коли со обични фарови нема никакво заслепување.
Оттука заклучувам дека и најмодерните фабрички лед фарови не се како треба испеглани.

Тоа со cutoff по ѕидови па е ептен јака прикаска која е извежбана уште пред 30 години со 100 ватните халогени која трае до техничкиот преглед кога ќе те вратеа, доколку не ти скурчи да трпиш да ти абленсираат од спротивен правец

Адаптивни ЛЕД/Матрикс светла го решаваат тој проблем.

Адаптивни се само на долго светло.