Автор Тема: Alfa Romeo Giulia 2.0TB Q4 Veloce  (Прочитано 6572 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14250
Одг: Alfa Romeo Giulia 2.0TB Q4 Veloce
« Одговори #90 на: 10 Април 2025, 15:13:22 pm »
Воа му е добар детал, фонтот на брзиномерот/обртомерот е како на старите Алфи 😊

Го ОБОЖАВАМ тој детаљ т.е нема што не обожавам на колава :D

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1478
« Одговори #91 на: 19 Април 2025, 11:58:27 am »
Алфата помина 4000km. Да чукнам во дрво уште има уље и не сме биле на сервис.
Претходните два дена ја возев на подолг пат, Скопје - Лајпциг и ова се моите впечатоци:
Иако нели тесна, успеавме да се спакуваме. Мислам дека просторот како волумен не е толку проблем колку достапноста, и на кабината и на багажникот. Како нај проблематично останува влегувањето и излегувањето поготово за малку постари луѓе, што јас лично не се потресувам.
Првата етапа, Скопје - Будимпешта, благодарение на Active drive assistant ми помина речиси незабележано. Со константно возење 140km/h, со еден резервоар со Макпетрол 100, стигна до унгарска граница односно малку после неа. Според борд компјутерот, потрошњата и беше 8,1.
Втората етапа, Будимпешта - Лајпциг, цел ден по дожд. Со овој резервоар и ОMV Super 100 plus, стигна до десетина километри пред Прага. Поради потешките услови, јак дожд и челен ветер, потрошњата рипна на 8,3. Од Прага до Лајпциг со Shell VPower racing рипна на 8,5. Возењето стандард 140km/h на моменти заради условите и помалку.
 Алфата се вози одлично. Позицијата за возење до сега најдобра што сум искусил. 280те коња не ме веселат нешто богзнае колку но не е лошо, се е избалансирано. Оверал за возачко искуство 9/10. Не ме разочара во ниеден поглед.
Тоа што не ми се допадна а сметам дека е сериозен проблем е тоа што опциите од активниот асистент, при полоши услови на патот не можат да функционираат (не ги гледа линиите, не ги гледа колите...) и изненадно системот прави дисконект. Се ќе беше тоа во ред доколку освен визуелниот аларм имаше и звучен. Значи ти лабав, зјапаш лево десно и одеднаш се наоѓаш кај што не треба. Два пати ми се случи да ме спаси звукот од белите линии.
Други забелешки немам. Посебен ќеф прават кренати палци на случајни минувачи, цариници, касиери на бензински...
Да не е штуро само текст, и неколку слики.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4297
« Одговори #92 на: 19 Април 2025, 14:19:04 pm »
Убав пат сте истерале, и богами ретко се гледа Алфа низ западна Европа. Најпозитивно е што колата не те уморила и после долго возење, ако те разбрав добро, што според мене е најголем плус покрај изгледот, па на негативностите може да им се прогледа низ прсти :)

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14428
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #93 на: 19 Април 2025, 19:22:08 pm »
800км со 206-ка ќе ги поминиш и нема да се умориш не па со Џулиа. :)
Микси е искрен и реален во неговите постови.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6961
  • French diamond
« Одговори #94 на: 19 Април 2025, 20:38:43 pm »
Де бре, над 8 потрошувачка, а гледам на 2000рпм вози 140,
очекував многу помалку ...јас планирам да ја крузам на 160-170 за накај Македонија здравје ко ќе се земи една, значи 10 да си рачунам  ;D Еве мојата денес за 400 километри по автопат 9.1 потрошња, си трошат изгледа по природа  :)
« Последно менување: 19 Април 2025, 21:51:54 pm n1kola »

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #95 на: 19 Април 2025, 22:00:27 pm »
Се зависи како гледаш на работите. Јас го спомнав 8,1 како прилично ниска! И со Супербот ја имам возено истата траса, со помалку товар и мислам дека беше повеќе. Баш ќе проверам...

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1684
« Одговори #96 на: 19 Април 2025, 22:17:13 pm »
И мене не ми изгледа како многу за полна кола и за 280кс...

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #97 на: 19 Април 2025, 22:32:57 pm »
Еве најдов, исто било со тоа што памтам дека грото од патот беше со 130 и плус бев сам.
https://forum.carclub.mk/index.php/topic,23054.120.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43981
  • Il Moderatore
« Одговори #98 на: 20 Април 2025, 08:09:41 am »
Супер патување за да се „запознаете“ подобро со госпоџИца Џулија :)
Секако, како и секоја добра љубовница, мора да има некоја фалинка у главата, некоја работа што ќе те вади од такт, али се надевам брзо и лесно ќе ѝ ги простиш мааните, поради добриот изглед и задоволството што го пружа :D
Потрошувачката во граници на очекувано, сосема на место. 
« Последно менување: 20 Април 2025, 10:12:21 am Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2444
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #99 на: 20 Април 2025, 11:59:34 am »
Ова е премиум возило, во ранг со Audi A8, BMW 7-серија,Mercedes E-Class... Сигурно чини над 60 тина илјади евра, и тоа треба да се забележи бидејќи појавата ѝ е таква каква што и цената го кажува своето за аутото. Во Македонија, вакво возило можеби и не постои  можно е твоето да е единствено.

Да, ова е ракета од ауто во сите сегменти надворешно внатрешно како и под хауба нема потреба ни да се дискутира. Разговори за потрошувачка на возило ултра премиум што чини над 50тина илјади  евра се навистина излишни. Ако некој сака економија, нека си купи Рено твинго– тоа нема да троши ниту да се дискутира.

Страшна лимузина нека те служи со здравје! Прекрасно е чувството кога човек си вози по ќеф. Севкупно – капа доле!

Луксузот не е потреба тоа е став.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6705
« Одговори #100 на: 20 Април 2025, 13:09:33 pm »
Де бре, над 8 потрошувачка, а гледам на 2000рпм вози 140,
очекував многу помалку ...јас планирам да ја крузам на 160-170 за накај Македонија здравје ко ќе се земи една, значи 10 да си рачунам  ;D Еве мојата денес за 400 километри по автопат 9.1 потрошња, си трошат изгледа по природа  :)

Исто и кај мене, над 100 км/ч под 7.5 потрошувачка тешко.
Ама кога ќе видиш алфава е 2.0, погон на сите 4, има плус 160 коњски сили, а троши како нашиве 1.4, така да супер си е и во рамките на очекуваното.

Тоа што нашите 1.4 трошат исто како оваа кола, јбг :D

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6961
  • French diamond
« Одговори #101 на: 20 Април 2025, 21:38:44 pm »
Баш затоа што ги има коњите и круза на ниски обртаи, а и 140 не е кузнај колкава брзина, очекував пониска потрошувачка. Мојата нормално е да троши 8, кога работи на 3500рпм, а оваа е на 2000 и пак е 8. Крузер не е, тоа е јасно  :)  За крузер очигледно само D.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1869
« Одговори #102 на: 20 Април 2025, 22:37:04 pm »
Возев 2.0 дизел и на 140 трошеше нешто над 7 л/100км.

Така да потрошувачката од 8.1 е одлична според мене.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1277
« Одговори #103 на: 20 Април 2025, 23:11:25 pm »
Баш затоа што ги има коњите и круза на ниски обртаи, а и 140 не е кузнај колкава брзина, очекував пониска потрошувачка. Мојата нормално е да троши 8, кога работи на 3500рпм, а оваа е на 2000 и пак е 8. Крузер не е, тоа е јасно  :)  За крузер очигледно само D.

Максималната моќност на моторот е скрос небитна кога се работи за константно возење со брзина што не е максималната, затоа што моторот не е под целосен напор :) Џулијата е 200 кг потешка од Џулиетата, плус товар, плус има поголем drivetrain loss ради погонот на сите 4, што значи дека моторот во Џулијата треба да генерира поголема моќност внатрешно за да ја заврши истата работа. Дополнително има тука физика дека поголеми клипови значи 1. поголема допирна површина со цилиндарот и поголем отпор и 2. поголема маса што треба да се придвижи. И секако, 2 различни мотори со 2 различни менувачи се, не знаеш како ги мапираат од фабрика, како врти турбото итн итн, многу променливи.

Претпоставувам дека истиов мотор со мапа од 200 коња без разлика што е 80 коњи послаб на врвот ќе има иста потрошувачка на 140км/ч при исти услови

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6705
« Одговори #104 на: 20 Април 2025, 23:37:12 pm »
И плус никогаш мотор од Фиат не бил економичен. Ниту дизелите, секогаш од конкуренцијата барем литро-две повеќе трошеле.