Автор Тема: Проблем со серво волан - сменета летва Голф 5  (Прочитано 344 пати)

Отсутен zi11

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Здраво на сите!

Имам Голф 5 2.0 TDI 2008 година, кој го купив со голем ентузијазам но само мака мачам со него веќе неколку години.
Пред извесно време, ми се појави жолта сијаличка (волан) која набрзо стана црвена и воланот, кој инаку е серво, почна многу тешко да се врти. Отидов на сервис и ми рекоа дека наводно летвата е отидена и мора да се смени. Набавив половна летва 150€ и промена и центрирање 60€. Кога излегов од сервис, црвената сијаличка беше изгасена но воланот повторно тешко се врти и не е ни блиску како што беше порано, односно се вртеше со еден прст. Се вратив во сервисот и мајсторот ми вика дека само ја сменил летвата, тоа е негова работа, да го побарам тој што ми ја продал. Го направив тоа, и типот ми вика дека летвата е исправна и дека чим не свети црвено, значи дека е во ред. Но не е воопшто. Знам дека Голф 5 нема серво пумпа и дека сервото е електрично. Само не знам што би можело сега да е проблем. Од мајстори и продавачи преваранти ми е преку глава. Па би сакал да прашам некого ако имал истиот проблем да сподели искуство. Дали продавачот ме излажа и ми продаде лоша летва па сега воланот се врти како автобус да возам, или мајсторот ја утнал работата па не ја наместил како треба, или нешто сосема трето?

Благодарам!

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2448
Одг: Проблем со серво волан - сменета летва Голф 5
« Одговори #1 на: 13 Февруари 2025, 09:42:25 am »
Продавачот и да те излажал (или можеби не знаел) за делот дека е исправен, мајсторот е тој што треба да знае дали делот е добар или не, а посебно после монтажа и проверка на возилото. Кое глупо оправдување, иди кај тој што ти го продал делот. Што ќе ти прави продавачот, замисли да ти кажи да му го вратиш делот, кој ќе ја демонтира летвата?

Најдобра опција, идеш кај мајстор, не ми работи тоа и тоа, негова работа е да ти ја направи колата, он ќе си набави дел (нов или половен) за кој ќе ти гарантира, секој крстен мајстор има канал за набавка на делови од проверени добавувачи, дали се работи за нов или половен дел.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен zi11

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #2 на: 13 Февруари 2025, 18:23:52 pm »
Фала за одговорот друже. Живееме во преварантски свет, за жал. Се прашувам дали е нешто поврзано со електрониката на воланот односно сервото, поради тоа тешко се врти воланот. Ако имал некој ваков проблем, нека сподели како го решил.

Отсутен FrozeN666

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #3 на: 02 Март 2025, 19:42:22 pm »
Здраво на сите!

Имам Голф 5 2.0 TDI 2008 година, кој го купив со голем ентузијазам но само мака мачам со него веќе неколку години.
Пред извесно време, ми се појави жолта сијаличка (волан) која набрзо стана црвена и воланот, кој инаку е серво, почна многу тешко да се врти. Отидов на сервис и ми рекоа дека наводно летвата е отидена и мора да се смени. Набавив половна летва 150€ и промена и центрирање 60€. Кога излегов од сервис, црвената сијаличка беше изгасена но воланот повторно тешко се врти и не е ни блиску како што беше порано, односно се вртеше со еден прст. Се вратив во сервисот и мајсторот ми вика дека само ја сменил летвата, тоа е негова работа, да го побарам тој што ми ја продал. Го направив тоа, и типот ми вика дека летвата е исправна и дека чим не свети црвено, значи дека е во ред. Но не е воопшто. Знам дека Голф 5 нема серво пумпа и дека сервото е електрично. Само не знам што би можело сега да е проблем. Од мајстори и продавачи преваранти ми е преку глава. Па би сакал да прашам некого ако имал истиот проблем да сподели искуство. Дали продавачот ме излажа и ми продаде лоша летва па сега воланот се врти како автобус да возам, или мајсторот ја утнал работата па не ја наместил како треба, или нешто сосема трето?

Благодарам!
Момче како го кривиш тој што ти ја продал колата, твоја обврска е да провериш дали ти се свиѓа или не колата пред да ја купиш. Никој не те тера да ја купиш.
Тоа е исто како со луѓе што не се разбираат во коли и ги продаваат.
Јас кога го земав мојот голф триста работи ми испаднаа наеднаш ама ги сменив деловите со нови и никогаш деловите што ги сменив не ми се расипаа.

Еден од нив беше и црвен волан на шал табла, испадна сензорот на воланот (ако тешко ти се врти).
Не е скап по 1000,1500 денари одат, отвори на јутуб сам ке смениш.

Најдобро е да си земеш дијагностика имаш на алиекспрес за 20-30 долари и сам скенирај ја колата.
Со стара кола нормално е дека треба работи да се менуваат. Не барај кривица во друг пошто асални мајстори нема.
Све ке ти дропат за парите да ти ги земат, земи прво дијагностика и почни од основите работи. На мајстор не се верува.

https://www.youtube.com/watch?v=yHdvjGxEYuQ