Автор Тема: Opel Mokka-E  (Прочитано 12244 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45100
  • Il Moderatore
Одг: Opel Mokka-E
« Одговори #75 на: 21 Јануари 2026, 17:11:47 pm »
Малце е тешко за разбирање, ама ако 20км ги поминуваш 1 саат (градско возење), за тој саат ќе потрошиш 4-5KW за греење и 2-3KW за возење, а ако ги поминуваш со 100км на час, тие 20км ќе те чинат 10 минути, односно ќе потрошиш само 1-1,5KW за греење и 4-5KW за возење. Вкупно, 20km на отворено во зима помалку коштаат од 20km во град. Во лето - обратно :) Логиката е скроз различна од коли со МВС, каде греењето ти е гратис, уствари го имаш како нуспродукт.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6703
« Одговори #76 на: 14 Февруари 2026, 09:59:17 am »
Се утепа вчера снег цел ден, но goodyear vector 4seasons на висина на задачата  :)

Имам чувство дали дека е тешко возилото и дека батериите се всушност низ целото подвозје многу лесно стартува без разлика колку снег има натрупано. Со голфот иако е на зимски класични гуми мишелин алпин6 дека предницата е многу лесна стартувањет е секогаш позаебано.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45100
  • Il Moderatore
« Одговори #77 на: 14 Февруари 2026, 13:02:11 pm »
Сеа коа ќе ти дое @Mikius да ти каже „каде со тоа 4 сизонот“ ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #78 на: 14 Февруари 2026, 14:27:49 pm »
Таму е една работа со гуми стари 2 години кои не виделе ниту 500км врел асфалт низ Македонија, Грција, Турција, сеедно.
Сосема друга работа е по 5-6000км на истиот тој врел асфалт после 2-3 години, кога некој што смета дека ќе ги вози уште 4-5 години и истовремено дека е опремен за на снег(макар еден ден во годината).

Тоа на тестови и ривјуа не го кажуваат, но од сопствено искуство и исчукани коли сум го дознал.

Што е најбитно, зимската не се вози летно време на врел асфалт, па така и се овозможува подолг животен век.
Летна гума дури со 5.000 км годишно не може да протурка преку 6-7 години, што да правиме муабет за олсизн која има добар дел во себе гени од зимски гуми.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #79 на: 14 Февруари 2026, 16:08:31 pm »
Абе ја на Сибир не живеам. Летно време и тука е 30 степена, асфалтот е минимум 45. Сум ја возел со гумиве и до Полска лани јули месец пекол беше 35 степена 600 км ништо не им фали на гумите. Од каде тоа дека целосезонски се абеле повеќе во врел асфалт не разбирам. Македонија е топло да, но не е Дубаи

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34506
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #80 на: 14 Февруари 2026, 18:03:31 pm »
Се утепа вчера снег цел ден, но goodyear vector 4seasons на висина на задачата  :)

Имам чувство дали дека е тешко возилото и дека батериите се всушност низ целото подвозје многу лесно стартува без разлика колку снег има натрупано. Со голфот иако е на зимски класични гуми мишелин алпин6 дека предницата е многу лесна стартувањет е секогаш позаебано.

Коефициентот на фрикција зависи во гооолема мера од притисокот што се става врз гумите. Потешко возило посилно притиска врз гумите, поголем е коефициентот на фрикција, очекувано е полесно да трга и да кочи. Затоа рели возилата што возат на снег имаат многу тенки гуми од истата причина.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #81 на: 15 Јуни 2026, 15:52:25 pm »
Мал апдејт:
Свртевме веќе 50.000км+, пред 2 години ја купив мокава со нешто сидно испод 6.000км ќе му дојде солидна километража годишно.

Гудијарот алсизон се при крај но се сеуште екстремно тивки али па некаде октомври планирам да земам нови, веројатно исти модел или можеби нешто од мишелин или континентал.

Освен проблемите што веќе ги имам напишано сега за сега овој период се држи све е под контрола, возилото се вози активно.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22338
« Одговори #82 на: 22 Јуни 2026, 02:54:59 am »
Со здравје да се вози.

Што би рекол Стратро : ќе дојдеш на моето. (опел де)  ;D