Автор Тема: Фантастична понуда за таксисти!  (Прочитано 26879 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Фантастична понуда за таксисти!
« Одговори #75 на: 08 Април 2012, 11:56:42 am »
Voziloto e sopstvenost na kreditobaratelot NO istoto e staveno vo zalozen register. Taka da e zalozeno, t.e. tvoe e ama ne e tvoe. Zatoa pred kupuvanje na vozilo ne e loso da se otide do zalozen register i da se proveri dali voziloto bilo zalozeno !.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #76 на: 08 Април 2012, 12:05:28 pm »
Voziloto e sopstvenost na kreditobaratelot NO istoto e staveno vo zalozen register. Taka da e zalozeno, t.e. tvoe e ama ne e tvoe. Zatoa pred kupuvanje na vozilo ne e loso da se otide do zalozen register i da se proveri dali voziloto bilo zalozeno !.
Kaj leasingot (klasicen) voziloto e na ime na bankata t.e. leasing kukjata i liceto koe plakja leasing se javuva kako korisnik na istoto. Nesto kako rent - a - car samo poeftino. Na primer ako rata za leasingot e 150 EVRA a rent a car takvo vozilo cini 20EUR dnevno, t.e. 400 EVRA mesecno togas leasingot e podobra opcija, t.e. poeftina.
Kaj operativen leasing voziloto e vo sopstvenost na bankata, a korisnikot go koristi istoto. Pritoa ima ogranicena kilometraza (se resava i toj problem so edno dobro vrakjanje ! - Vo Germanija e legalno da znaete i ne e zabraneto zasto postojat TUNING kukji koi ja predlagaat ovaa opcija zakonski, ama treba da e zavedeno !!!). Isto moze i kaj nas da se pravi samo pod raka. Imav eden koj rabotese so takva oprema i sega e vo USA. Tuka nema nacin da se dokaze deka e vrakjana kilometrazata. Konceptot na sistemite vo vozilata za sega e takov. Ama se odi na toa da se onevozmozi takvoto manipuliranje.
Postoi i drug nacin kako vo USA kade se vgraduva Black Box vo voziloto i toj registrira se. Moze samo da se zapisuva vo nego a citanjeto od nego e samo bezzicno so svoj enkriptiran protokol.
Vadenjeto na Black box i negovoto isklucuvanje se registrira i bankite imaat kaznena politika za manipulacija so istiot.
Vo sekoj slucaj go imame lekot na operativen leasing (t.e. za 2-3 godini i nabivas na kolata po 200000-300000Km) i ja vrakjas na 50000Km i posle i volkot sit i ovcite na broj).

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #77 на: 08 Април 2012, 12:11:43 pm »
Да не мешаме баби и жаби - зборуваме за купување возило со кредит! Доколку не плаќам рата, банката може да ми ја одземе гаранцијата (пари, недвижнина, движнина и слично) која е ставена под хипотека. Значи јас можам да ставам дуќан под хипотека за да подигнам кредит за автомобил. Доколку не ја платам ратата, банката ќе ми го одземе дуќанот, а не автомобилот кој сум го купил!

Уште понатаму, сето ова нема ама никаква врска со повратокот на ДДВ, ниту пак со намената на возилото, ниту пак со тоа дали јас имам лиценса за да возам такси или не!

Значи јас можам возилото да го користам како саксија за чување на тропски дрва, тоа банката не ја интересира се додека си плаќам рата. Исто така ни дилерот од каде купувам кола не ја интересира дали дрвата кои ќе ги чувам во саксијата ќе бидат тропски или суб-тропски. Нивното завршува со предавање на возилото, откако истото ќе им биде исплатено во целост. Доколку постапувам спротивно од условите во гаранцијата, а ако го користам возилото како саксија дефинитивно ќе постапам спротивно, дилерот може да ми ја укине гаранцијата. Саксијата никој неможе да ми ја одземе!!!

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #78 на: 08 Април 2012, 12:25:06 pm »
Taka e, bankata odzema hipoteka, ama ako istata e 200% od vrednosta na voziloto, mora da ja prodade hipotekata (sto i da e) i da gi zeme sredstvata sto ti gi odobrila za kreditot + trosoci + taksi. Restoto pari sto ke ostanat ke gi prefrli na tebe.
Ako vozis taksi bez licenca rizikuvas da bides kaznet. Bankata nema vrska so toa.
Uslovi na garancijata se druga rabota i treba da se procitaat ubavo pred kupuvanje na novo vozilo. Tuka lezi zajakot.
Za toa si vo pravo (da go koristis ko tropska saksija) :) :) moze i nema da ja izgubis garancijata ako samo ti stoi voziloto.

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #79 на: 08 Април 2012, 13:14:47 pm »
Јас си стојам зад кажаното, а кој сака да биде одгледувач на тропски дрва  во саксија очигледно го згрешил форумот ;)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #80 на: 08 Април 2012, 23:00:20 pm »
Условите за купување на такси возило се други, односно поголемо учество од 30-40%, макимална отплата за 3-4год и фул каско полиса...

Битно е бидејки такси возило може да помине 100 000 и повеќе км годишно, а со тоа и повеќе се армортизира колата, затоа е битно ако е за такси да си кажеш дека ќе биде за такси, бидејки доколку те фатат (a ќе те фатат на редовен сервис) дека го возиш такси ти го одземаат возилото :)

Вакви бисери ретко се кажуваат на форумов. Попаметно е да не стоиш зад нив, а посебно зад она второно каде злите сили(не се изјасни кој е тој што може да ти одземе возило, па бидејќи законски никој не може претпоставувам дека се некои зли виши сили) ќе ти го одземеле возилото. Ама ти си знаеш, голем си.

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
« Одговори #81 на: 08 Април 2012, 23:18:35 pm »
Гојдо мислам дека отидовме малку повеќе ОТ, сум дискутирал со тебе и друг пат, мислам дека беше за октавиата со акциска цена од 15-16 000 евра, која според тебе за таа цена од опрема имаше тркала и воздух во пневматиците :) и за која ми требаше да ти пратам едно 5-6 реплики и да ти докажам дека не е ти како што велиш ;) форумот е место за дебата, не е место за некој да си покаже колку може да биде хумористичен во муабетот ако имаш факти повели изнеси ги, јас ти реков дека знам од брат ми кој е банкар, и знам како оди лизингот за такси од Порше МК.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #82 на: 08 Април 2012, 23:27:39 pm »
ОК, и јас истото го сакам да зборуваме со факти, а не приказни.

Значи прво да расчистиме. Прекини да го мешаш зборот ЛИЗИНГ и услови за ЛИЗИНГ кога станува збор за КРЕДИТ и само за КРЕДИТ!!! Купување возило на кредит нема никаква врска со користење на возило под ЛИЗИНГ!!!!

Еве ја понудата:

http://fiat.com.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=545&mid=892&tabId=29&tabindex=0
Те молам покажи од каде ги изнајде информациите дека:
1) условите (10% учество + КРЕДИТ) не важат за таксисти?
2) за таксисти се паќа поголемо учество 30%-40% и ратите се намалени од 90 на 36~48?
3) ако купиш возило под тие услови 10% учество + КРЕДИТ и на сервис дознаат дека го возиш како такси некој ќе ти го земе?

Дај објасни од каде се овие информации, бидејќи јас колку што знам се неточни во целост.

Благодарам

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #83 на: 08 Април 2012, 23:34:08 pm »
Mislam deka problemot ako kupis vozilo pod lizing ne za uslovi za taxi i go koristis za taxi pri ne daj boze soobrakajka go jades komplet :).... Osiguranjeto ne ti plakja nisto, i ne isplakja steta na drugiot ucesnik... Ajde dali bese bas taka nekoj neka popravi.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #84 на: 08 Април 2012, 23:35:49 pm »
Бугар, читај:

КУПУВАЊЕ СО КРЕДИТ!!!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #85 на: 08 Април 2012, 23:41:45 pm »
Pa za kredit e jasno. Muabetot bese za leasingot.

Dali se odzema vozilo kupeno na kredit koj ne e predznacen za upotreba vo taxi ili ne ?? Isto e vazno da se znae ili pak kako kaj leasingot Osiguranjeto nema da isplati nisto vo slucaj na steta ?

Bi bilo dobro da se pojasni i ova ako nekoj znae.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #86 на: 08 Април 2012, 23:52:15 pm »
Муабетот беше за кредит и само за кредит. Види го флаерот.

Што се однесува до штета, доколку колата е каско осигурана, ќе биде исплатена штета но не во вид на пари туку во вид на поправка на возилото.

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
« Одговори #87 на: 09 Април 2012, 00:06:00 am »
Гојдо немора ти ако зборуваш за кредит и сите ние да зборуваме за кредит... Веќе кога оди ОТ муабетот, јас со сигурност ти тврдам дека за да купиш возило на лизинг за такси од Порше МК треба да уплатиш 30% учество, максумум исплаќање на 48рати и за цело време да имаш фул каско полиса. Е сега битниот момент е тоа што треба да си будала да не го купиш како такси, а да го возиш како такси, еве пример зошто:
 цена на возило = 10000 евра
 учество = 3000 евра
 повраток на ддв = 1524 евра  
што значи ти плаќаш учество 1476 евра, и плус враќање на ддв-то од рата на крај ќе излезе дека за 4год користење и вадење пари од возилото си платил некоја камата на пример од 1000 евра, или 250 евра годишно, без враќањето на ддв-то за сервиси, за гуми итн...
А за одземање на возило купено на пример со сегашната акција од Порше МК со 15%, и го возиш како такси го јадеш “стапот“  од луѓето одговорни за заплена на возила ;)
За кредит не сум сигурен како е, има врска од банка до банка, но нема да е многу разлика во условите, ти реков и пак ќе ти речам се праваа мучки пред 2-3години, но сега тешко  :)
Муабетот беше за кредит и само за кредит. Види го флаерот.

Што се однесува до штета, доколку колата е каско осигурана, ќе биде исплатена штета но не во вид на пари туку во вид на поправка на возилото.

Додека ти е колата на кредит мора да биде каско осигурена  :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #88 на: 09 Април 2012, 00:10:44 am »
Da ne si greska so kamatata da ne e mnogu povisoka od presmetkite oti ke ti dodadat taksa za ova ona trosoci za ova ona i imas posle toa deka ja castis leasing kompanijata edno Matiz-ce - proveri dali e tolku kamatata ??? Kako drzava ke ti vrati DDV. Drzava zema a ne vrakja. Ti tie pari od DDV nema nikogas da gi vidis.
Povratokot na DDV mozes da go iskoristis vo namaluvanje na danokot mozebi ???
Toa e valjda leasing a ne kredit.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #89 на: 09 Април 2012, 00:12:55 am »
E i voziloto moras da go odrzuvas vo Porsche. No eve edna dalavera:
-Go zemas od VW dealerot vo MK, i pravis servis nekade vo Garaza vo BG ili MK, i odies do BG i za suma paricki (malce) ti udiraat pecat vo servisna kniska :)
Top.. Nasiot VW dealer nema da vidi pari od servis.
Baska ako KM e ograncena odis do prva garaza i na sekoj servis vrakjas KM. Odrzuvas enterier kako sto treba i si na dalavera...
Ima finti..