Автор Тема: Uvoz na vozilo od Shvajcarija  (Прочитано 4142 пати)

Отсутен metamart

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
Uvoz na vozilo od Shvajcarija
« на: 02 Септември 2023, 18:54:08 pm »
Bi sakal da zamolam za sovet, a voedno i za site shto gi interesira i baraat, da se opishe procedurata za kupuvanje na vozilo od Shvajcarija i import vo Makedonija.
Voedno i od fizichko lice ili od firma.
Potrebni dokumenti, kade moze da ima chekanje, se shto e potrebno da se napravi kolata da bide na  Mk tablici.

Pozdrav

Отсутен NusPojava

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
Одг: Uvoz na vozilo od Shvajcarija
« Одговори #1 на: 28 Септември 2023, 15:18:58 pm »
Само што сам си донесов возило од Швајцарија и давачките ти се следни (покрај самата цена на возилото):

- Превоз ти е околу 700 евра со Цули Компани (Кумановска фирма), за скоро било каде од Швајцарија. 750 евра ако сакаш да ти ги протнат дополнителен сет на гуми/бандажи.
- Складирански услуги ти се околу 1500 МКД
- Шпедитерски услови ти се околу 2000 МКД. Битно е да најдеш добар шпедитер што ќе знае начин како да извади ЕУР1 (доколку колата е со Европско потекло; битна е земјата на производство, не потекло, за пример Хондите што ги гледаш кај нас се Британски, не Јапонски), да намали на ниво на опрема и ред други работи. Цената на царинењето е околу 35-55% од каталошката вредност возилото.
- TÜV сертификат и хомологација е 5500 МКД.
- Таблици се 1450 МКД.

Останатите трошоци околу регистрација се зависни од самото возило. Јас сево ова го завршив со Видрашпед.

Отсутен metamart

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 13 Октомври 2023, 22:13:59 pm »
Zdravo, po sledenjeto na vashite instrukcii, pred nekoj den donesov vozilo od CH i prilichno se dorbo se zavrshi. Golema blagodarnost shto me upativte kaj Gospodinot Goce od Vidra Shped. Fanstasticen covek za sorabotka, profesionalen i sekogash na raspolaganje za bilo kakvi prashanja. Da ne zaboravime deka ova e dosta intenziven proces i deka ima dosta formalnosti i papirologija. Covekot beshe maksimalno korekten i usluzliv. Srdecna preporaka dokolku na bilo kogo mu trebaat shpediterski uslugi.

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #3 на: 13 Октомври 2023, 22:36:40 pm »
Zdravo, po sledenjeto na vashite instrukcii, pred nekoj den donesov vozilo od CH i prilichno se dorbo se zavrshi. Golema blagodarnost shto me upativte kaj Gospodinot Goce od Vidra Shped. Fanstasticen covek za sorabotka, profesionalen i sekogash na raspolaganje za bilo kakvi prashanja. Da ne zaboravime deka ova e dosta intenziven proces i deka ima dosta formalnosti i papirologija. Covekot beshe maksimalno korekten i usluzliv. Srdecna preporaka dokolku na bilo kogo mu trebaat shpediterski uslugi.
Баш ме интересира постапката за увоз од CH,беше лично таму си го зема па на шлеп го качи или фирма некоја организира и колку те кошташе?
И давачки овде колку имаше и за кое возило,може и пп да ми пишеш ако не сакаш овде.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #4 на: 14 Октомври 2023, 00:35:10 am »
Баш ме интересира постапката за увоз од CH,беше лично таму си го зема па на шлеп го качи или фирма некоја организира и колку те кошташе?
И давачки овде колку имаше и за кое возило,може и пп да ми пишеш ако не сакаш овде.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
И мене исто ме интересира доколку може да се сподели постапката, возилото, давачки итн...

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #5 на: 14 Октомври 2023, 09:14:29 am »
Освен autoscout која друга страна е за коли од Швајцарија?

Отсутен metamart

• Почетник
  • *
« Одговори #6 на: 14 Октомври 2023, 22:55:59 pm »
Davackite se onie sto gi ima navedeno NusPojava malku pogore. Jas sam si go nosev voziloto, taka da gi imate patarinite HR - okolu 30 eur, Srb isto tolku, Aus vinjetka 10eur, Slo vinjetka 16 eur.
Ona sto e najvazno, a sto mene mi odzema najpoveke vreme e slednovo. Na izlez od CH, na prelaz ST. Margareten  prema AUS, ne cekajte i odma izvadete si T1 dokumenti. Toa ke ve kosta 150 eur za uslugata i ke vi baraat da ostavite deposit. Tuka moze da se cenkate i da projdete so 350-400 eur za depozitot.Jas srediv toa so Care logistic sto se naoga vo zgradata odma sproti granicniot premin. Depositot se vraka cim oni imat uvid deka ste izlegle od EUR zemja i deka ste stignale na carinski sklad so doznaka vo Skopje. Drugo, na prelaz Bajakovo-Batrovci, ne gi nervirajte kamiondgiite, i ne im se butkajte preku red, apla nervozni se, cekaat so denovi, i duri cajkani ve predupreduvaat deka moze belja da vi napravat, taka da so fino gledajte da projdete. So MALA KAFE saradnja, moze na regularniot protok carinikot da ve pusti i da vi go pomine autoto vo sistem i so toa da ve odjavi, deka voedno ste izlegle od EU zona. OVA vie e mnogu vazno. Pokazete sto dokuumenti imate i znaat oni sto da napravat. Ako ne sakate da sorabotuvate, moze da ve pratat kaj kamionite, a tamu ke si cekate minimum 5-6 saati, pa videte si. Novi dokumenti mora da se napravat na SRB strana zatoa sto tuka ste vekje nadvor od EU. Pobarajte gi Rosa spedicija, i bi vi preporacal i tuka da si napravite T1 obrazec za 40 eur. Cim toa go nparavite, dolu odma carinokot ke vi gi pomine dokumentute, ali znajte deka i tuka mala sorabotka se ocekuva, i slobodni ste do SRB MK granica. Na nasa granica, pominete si kaj obicnite vozila. Informirajte gi carinicite deka imate vozilo za import so T1. Idete na kamionski terminal, ve merat, vi davaat edno pusulce, so toa kaj carinicite, ako imate nesto da prijavite ok, ako ne, vi udiraat pecat, na izlez davate kopija od toa i si vozite po doma. Imate 24 saati od vlez vo Mk da ja odneste kola na carinenje. Sekoe dobro.

Отсутен dukan

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #7 на: 31 Октомври 2023, 14:29:36 pm »
Здраво
Околу увозот на половен автомобил од Швајцарија ?!!?
Дополнителни прашања:
1.Што значи возилото да биде со или без MFK?
2.Дали е подобро да се купи од физичко лице или од плац?
3.Дали треба да се знае нешто дополнително/битно за човек кој иде првпат да купи за себе половно возило од Швајцарија?

Благодарам однапред на одговорите.

Секако тука сме да си помогнеме со информации еден на друг!!!

Поздрав,

Отсутен metamart

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 31 Октомври 2023, 15:26:20 pm »
Zdravo, vo princip MFK e isto kako nasha soobrakjajna, so toa sto voziloto kaj niv na tehnicki da pomine treba da bide vo mnogu dobra sostojba.
Validnosta na mfk e 2 godini, i kolite sto imaat validna ili nov MFK generalno imaat povisoka cena.

Ne e zadolzitelno kolata da ima mfk, so toa sto vie ke ja eksportirate za Mk, mozete da najdete kola bez mfk, da ja stavite na COL tablici i se simnuvate za MK.
Plac moze da vi obezbedi probni tablici i da go probate voziloto dokolku nema MFk, no privatno lice ne veruvam.

Dali da se kupi od plac ili individua? Se zavisi od ponudata. Kolite vo CH se dobri, ako ne i najdobrite vo Evropa. Plac moze da vi zavrsi rabota za EURO 1  sertifikat koj sto na carinenje  moze da vi zashtedi 300-500 eur. Ali toa treba da se dogovorite so placot. Individua nemoze toa da go napravi. Firmi kojshto transportiraat koli od CH za Mk moze da pomognat ako imate kupeno kola od privatno lice, no nema garancija.

Proverete dali ima servisna knishka, oprema itn. Na plac, cenata dadena ne e finalna cena. Ima prostor za dogovor.

Sekoe dobro,
Pozdrav

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #9 на: 01 Ноември 2023, 09:28:25 am »
Јас два пати пуштам кола од Швајцарија за Македонија..
Чисто за транспортот, ја би предложил да си платите транспорт (600 евра последно лани платив) и они си организираат вадење еур1 сертификат (нормално се плача за тоа, 100 франака на транспортерот) и ја вршат цела папирологија за излез и влез на возилото во МК. Нормално на транспортерот му се дава полномошно да ја тера работата.
После у МК омилениот шпедитор си ја презема документацијата и тоа е тоа..

Сами да транспортирате е процес и искрено не знам колку би заштедиле ако сами ја возите, може 150-200 евра со сегашниве цени? Над тоа треба да се замарате со одјава, чекање, па спиење у хотел, јадење, патарини, гориво...може и у минус да се отиде :)
За мене е најмалку замарање на овој начин, единствено што живеам малку подалеку од транспортерите па мора да се договорам да се најдам некаде со нив и да им ја предадам колата. После само да ја одјавам и да им пратам одјавена регистрација, ако возилото е пријавено.

Е сега за колите: Добро е да се има МФК (Motorfahrzeugkontrolle) у нашки превод технички преглед, ко што објасни членот погоре. Со тоа се гарантира дека возилото е во исправна состојба..Нормално тазе технички си повлекува повисока цена, али мислам дека вреди.
Исто за колите, очекувај да си напраиш поголем сервис ко ќе ја купиш, пошто никој нема да ти ја продаде фул сервисирана и со нови кочници и гуми, на пример...тие работи обично коштаат тука и луѓето (вклучително и мене) нема да пукнат уште 1000 франци да спремат возило за продажба...

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #10 на: 01 Ноември 2023, 14:29:35 pm »
@WorM Отприлика, тука во МК наоѓаш фирма што врши транспорт (само транспорт а не и шпедиција) и фирмата си тера цела папирологија до влез во МК? Дали царинарникот на фирмата и мава печат за влез и му издава документ или тоа ти како физичко лице треба да го направиш? Дали фирмата за транспорт може да среди документација во случај кога има можност за поврат на данок?

П.С. Мислам деак се качија цените за транспорт, дека сега се најмалку 700 е од возило, а може и повеќе
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #11 на: 02 Ноември 2023, 08:17:41 am »
@WorM Отприлика, тука во МК наоѓаш фирма што врши транспорт (само транспорт а не и шпедиција) и фирмата си тера цела папирологија до влез во МК? Дали царинарникот на фирмата и мава печат за влез и му издава документ или тоа ти како физичко лице треба да го направиш? Дали фирмата за транспорт може да среди документација во случај кога има можност за поврат на данок?

П.С. Мислам деак се качија цените за транспорт, дека сега се најмалку 700 е од возило, а може и повеќе

Да, прилично е како што опиша.
Најдов фирма од Тетово (од таму сум), али дечките вршат официјален транспорт од Свисс у МК..
Ги контактирав, договоривме средба на средина, ја качи колата на шлеп, му потпишав полномошно да тера процедура и уште едно барање за еур1 сертификат.
Ја слика сообраќајната и разменивме патишта.
Мој дел беше да отидам до регистар за возила и да го одјавам возилото (бидејќи беше пријавено до моментот) и му ја испратив одјавената сообраќајна по пошта.
Типот после тоа си тера се комплет до царина у МК.
Му кажав унапред на кој шпедитор да му ги достави документите и тоа е тоа.
После 2-3 дена ми прати само порака дека возилото е стигнато на царина и документите се доставени до шпедиторот.
Шпедиторот си ја истера цела работа и татко ми ги уплати трошоците и си ја подигна колата со пробни таблици, правец на технички..Мислам дека мораше и на хомологација унапред да се однесе.

Е сега, појма немам за повраток за данок.
За цените, јас платив 600 евра во Мај годинава за голф 7 мица, али можно е да е покачено, нема да ме изненади.

Отсутен Azriel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 694
« Одговори #12 на: 02 Ноември 2023, 09:16:10 am »
Само што сам си донесов возило од Швајцарија и давачките ти се следни (покрај самата цена на возилото):

- Превоз ти е околу 700 евра со Цули Компани (Кумановска фирма), за скоро било каде од Швајцарија. 750 евра ако сакаш да ти ги протнат дополнителен сет на гуми/бандажи.
- Складирански услуги ти се околу 1500 МКД
- Шпедитерски услови ти се околу 2000 МКД. Битно е да најдеш добар шпедитер што ќе знае начин како да извади ЕУР1 (доколку колата е со Европско потекло; битна е земјата на производство, не потекло, за пример Хондите што ги гледаш кај нас се Британски, не Јапонски), да намали на ниво на опрема и ред други работи. Цената на царинењето е околу 35-55% од каталошката вредност возилото.
- TÜV сертификат и хомологација е 5500 МКД.
- Таблици се 1450 МКД.

Останатите трошоци околу регистрација се зависни од самото возило. Јас сево ова го завршив со Видрашпед.

Видрашпед се мајка за вакви рабоќе дефинитивно.
Seat Leon 1.4 TSI