Како што гласи и насловот на темата...Од сигурни извори е потврдено дека се повеќе се крадат возила кои се со постаро годиште, односно југо, застава 101, застава 750 популарно наречена фиќо, лада, тико итн...
Возилата ги крадат Ромите или популарно наречените ЦИГАНИ, а потоа ги раскупусуваат и продаваат на делови...
Еве случка од пред недела дена...
Мое другарче ми се јавува и ми кажува дека му го украле пикапот од пред двор...Живее во влае, до сама партизанска карши порта Влае...Значи не е некоја збутана неосветлена и темна улица...Со која храброст бре....ц ц ц ... Значи да се нема дерман...
Денес јас враќајќи се од Визбегово, гледам искршена школка од жолт пикап качена на коњска кола и тројца цигани одат покрај неа и ја тераат накај отпадите на Лепенец...Подзастанав и не ми се веруваше што гледам...Колата ја препознав и покрај тоа што не личеше на кола само по еден детал...Седиштето!!! Јас имав 101 кој му го продадов на другаров, а он од него искористи мотор и ентериер...Уствари колата беше коска само што беше скапана травезната од напред и не се исплатеше више да се поправа...Имаше 37 години...

Е седиштето во колата ми беше од Опел Вектра, и тоа истото он си го префрли во Пикапчето...Одма му се јавив и за 5 минути дое на место...Јавивме во полиција...Дојде и полиција...Тројцата цигани се вадеа дека колата ја купиле од четврти циган комплет со документи (стварно ја имаа и собраќајната пошто беше во колата) и си ја носат во отпад за старо железо....Другаров се фати за глава и му се плачеше...Кола која си ја користеше за работа и со која што си го вадеше лебот, сега беше за во отпад, и тоа само за неколку денови...Мислам дека оваа кражба се случи во средата...Ете, денес е сабота...Значи четврти ден... Циганите од шутка прават маф...Да си се пазите и вие и вашите возила. Зошто ке ги најдете во некој отпад за старо железо...
Можеби е греота, но некогаш си викам зошто Хитлер не ги направи сите сапун.....