Ах, ја забегавме офтопик ептен, ама ај морам да одговорам на некои работи:
Има и многу сиромашни од други националности кои не се понашаат како циганите. Разликата меѓу нив е тоа што наместо да крадат и да квичат некој да им даде милостина, одат и работат каква-таква работа за да опстанат. Извини, ама јас никако не ги гледам како погодени оние кои наместо со работа финансиските потреби ги решаваат на криминален начин правејќи неразумни и огромни штети некому. Да имавме правна држава таквите штетници ќе скапуваа по затвори работејќи тешка физичка работа за да добијат храна.
Во последната реченица од овој пасус, стои одговорот на проблемот! И кога ќе се казнуваат според закон, сите оние кои и би помислиле на неразумни кражби, шест пати ќе размилат дали да крадат, кога ќе знаат дека со одредена сигурност ги чека робија!
Тие самите не сакаат да се занимаваат за својата социјална позиција, па по која логика општеството би се заземало да им ги реши проблемите кој самите не се заинтересирани да го решат.
Затоа и е социјална грижа, за да се справува со оние кои самите не можат (од овие или оние причини), да се справат со социјалните проблеми.
Ќе се намали криминалот, штетата направена на невини граѓани и фирми, процентот на невработени, просјачењето и бројот на деца кои ќе мизеруваат на улица за да станат криминалци уште пред да се формираат како карактери.
Не бе gOJDO, само ќе се се претвори во друг криминал, репресија и тоталитаризам и хедонистичко/националистичко дивеење, на исто групи со низок морал, кои би можеле да спроведуваат такви репресивни мерки, водени од националистички побуди - а се` под изговор за намалување на криминалот.
Постојат закони кои не се почитуваат. Како што кажав стоката која го скрнавеше далекуводот има по 50-60 кривични од чоек. И тие не се страдни души за леп или за топол дом, туку организирана криминална група.
Како што кажав во првата реченица од мојот одговр, решението е во казнување на секој прекршок, а не прогледување низ прсти. Се` додека знаат дека нема ништо да им се случи и дека ќе се извлечат со она што го прават - ќе го прават. И ќе служат за лош пример во нивната социјална средина.
Јас сакам да живеам во општество каде колективниот интерес е ставен пред личниот и каде секој поединец се труди да го подобри својот живот без да им наштети на другите. Со ѓупскиот менталитет тоа е едноставно невозможно. Дрско крадење на количка за мало дете од влезот каде што живеам во никоја конотација не е позитивна промена. За да се купи таа количка некој работел поштено месец дена, а ѓуптинот за пола саат ја украл и продал на бувљак за ситна пара.
Дрско е, да, но како што кажав потекнува од лошите примери на неказнетите деликвенти во нивната средина.
Дај да не ја расплинуваме дисксуијата во разни насоки, да не спомнувам сега Букурешки тирански договор и слично. Секако дека никој нормален со здрав разум не го оправдува рекетот кој се прави со децении. Не гледам само како тоа би ги оправдало дрските грабежи кои се секојдневна пракса за многу ѓупци. Има и такви кои не се занимаваат со крадење, мамење и просење, но се мал процент. За нив не важи фабриката за сапуни, туку за таквите кои ми ја украдоа количката од влез.
И мене два пати ми имаат украдено убави точаци, еднаш скејтборд и понекогаш дури и патики, ама не сум помислил дека фабриките за сапуни се за ѓупците, изгледа до мене е проблемот а?

Со сила можеш на некого нешто да му земеш, но со сила неможеш да му дадеш. Така е и со ѓупците. Дај му некоја лесна работа и миљон евра плата, пак нема да работи. Едноставно тоа им е во генетиката, тој им е начинот на живеење, така се воспитани и така ги воспитуваат своите деца.
Не е во генетиката, туку во образованието, и во нашиот став дека се човечки суштества од понизок ранг. Стравот дека во класот до твоето дете ќе седи ѓупче, дека можеби ќе му ги краде лењирите и логичките коцки, дека на работа во канцеларија би работел со циго... тоа е нечовечното и за мене страшно.
Абе ајде. Приказни за мали деца. Ете ги во Бугарија, така им дадоа пари за едуцирање и подобрување на животниот стандард и сето тоа се добија неколку цареви, барони и кралеви и рестото си се пак ѓупци истите како и пред 20 години, пред еден век и пред иљада години.

А бе не е само еднократно да им фрлиш пара. Треба да поработиш на систем за интегрирање во општеството. 1000-ци години биле ѓупци и цигани (во нашите очи), и сега сакаш еднократно да им фрлиш пари и да станат господа! Е обаче - не бива!

Како можеш да кажеш дека здрави, прави магариња од по 20-30 години немале што да јадат па морале да крадат за да се прехранат. Да не мислиш дека некој од нив некогаш барал работа? Да видам, да ти се деси нешто слично, да ти ја раку*цаат Алфата на партали и да ти ја шитнат на отпад. Па после ти сожали ги демек со парите од алфата убаво се наручале две-три семејства.
Како и за секој криминалец што би го направил тоа ќе барам да се казни соодветно! И не ги сожалувам - криминалци се криминалци. Само дискутирам за социјалните причини - конкретно сиромаштијата, зошто се случуваат такви работи. Порано коли се крадеа за препродажба од мафијашки структури, сега - за старо железо - ова е поради немаштија.
И уште еднаш да ја потенцирам поентата - Дали ќе ги пишувавте сите тие пораки крадците да беа Македонци?! Нив не ги правиме сапуни и ги гориме во печки? нивните апашлуци се толерираат?! Таа нота во дискусиите ми пречи, а не желбата да се фатат и казнат крадците
Секако. Не пишуваме од националистичка, туку од граѓанска гледна точка. Ако не забележа слични ставови имам и за џанаците. Значи не е насочено кон циганите, туку кон сите оние безобзирни штетници во општеството. А тоа со горењето во печки е кажано во конотација на брзо, едноставно и ефикасно решение на проблемот.
Секоја чест! Јас претходно, пред да зачисти Зеро, видов само сапуни и ќомбиња за ѓупците поистоветени со криминалците. Инаку и за џанаците се побунив за грубите зборови и за казните кои ги предлагаа(вте), сметајќи дека не е хумано - како и овдека

Со тоа што овдека многу полошо изгледаше тредот пред да го зачисти Зеро