Автор Тема: Turbocharger overloaded Seat Altea 1.9tdi 2010g 77kw bxe motor  (Прочитано 1152 пати)

Отсутен grigorj95

• Почетник
  • *
  • Пораки: 14
Turbocharger overloaded Seat Altea 1.9tdi 2010g 77kw bxe motor
« на: 16 Март 2023, 21:57:11 pm »
Drugari, smeniv MAF senzor, staviv originalen, ovoj so go izvadija bese marka BOSCH. Projdov edno 1500km turboto si rabotese i ne mi gasnese... Denes , pak pocna istiot problem da se javuva.. gasne pak na sred vozenje koga mu tekne.. pa ja gasam i palam i produzuvam so vozenje.... Turboto ne mi izgleda kako za reparacija.... Nekoj drug da ne imal slicen problem???? 1.9tdi motor 2010g. Seat altea xl

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Turbocharger overloaded Seat Altea 1.9tdi 2010g 77kw bxe motor
« Одговори #1 на: 17 Март 2023, 00:56:24 am »
MAP сензор, но вака не можам да кажам точно дури не ја видам колата, мерете, видете, ако нема друго чаре ако си блиску до ПП дојди ќе провериме.

Отсутен L

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #2 на: 17 Март 2023, 19:20:45 pm »
Drugari, smeniv MAF senzor, staviv originalen, ovoj so go izvadija bese marka BOSCH. Projdov edno 1500km turboto si rabotese i ne mi gasnese... Denes , pak pocna istiot problem da se javuva.. gasne pak na sred vozenje koga mu tekne.. pa ja gasam i palam i produzuvam so vozenje.... Turboto ne mi izgleda kako za reparacija.... Nekoj drug da ne imal slicen problem???? 1.9tdi motor 2010g. Seat altea xl

Ист мотор на Сеат Леон 2007, со палење гаснење се поправа, проблем излезе дека прави ЕГР вентил. Решение да се издува на високи обртаи 15 мин и се поправа...

Отсутен grigorj95

• Почетник
  • *
« Одговори #3 на: 17 Март 2023, 22:59:40 pm »

Ист мотор на Сеат Леон 2007, со палење гаснење се поправа, проблем излезе дека прави ЕГР вентил. Решение да се издува на високи обртаи 15 мин и се поправа...

Drugar, aj ako moze link da go kupam toj EGR ventil? Ili kako izlgeda? Dari e EGR dorseloviot ventil sto stoi??na usisnata grana?

Отсутен L

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #4 на: 18 Март 2023, 00:00:21 am »

Drugar, aj ako moze link da go kupam toj EGR ventil? Ili kako izlgeda? Dari e EGR dorseloviot ventil sto stoi??na usisnata grana?

Абер немам каде стои и од каде се продава. Знам дека таа грешка ја даде на дијагностика и дека тоа бил вентил кој ги враќал издувните гасови назад во моторот за да се намали загадувањето.

Најдобро да ја однесеш прво на дијагностика и да ја проверат.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6150
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #5 на: 18 Март 2023, 07:45:42 am »
Без дијагностика ништо не правиш, биди дали го појавува ЕГР-от на дијагностика, ама исто така измерете го МАП сензорот, вака ако почниш да купуваш МАП, МАФ, ЕГР може ништо да не решиш а да фелиш 500€.

Отсутен grigorj95

• Почетник
  • *
« Одговори #6 на: 20 Март 2023, 09:09:45 am »
fala vi na site so odvoivte vreme da podelite po nekoj sovet :)