Автор Тема: Проблем со палење на кола  (Прочитано 2509 пати)

Отсутен Rikardo

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
Проблем со палење на кола
« на: 06 Јули 2022, 09:56:34 am »
Имам проблем при палење на колата голф 7 2.0 дизел. често се дешава да вергла повеќе секунди а потоа ако ја изгасам си пали без проблем нормално. Некогаш се дешава од сабајле да си запали нормално па после да ја оставам неколку часа додека сум на работа и кога ке пробам да запалам вергла доста повеќе од вообичаено. А има периоди и кога си пали нормално недела/две. Што би можело да биде?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6109
  • 69
Одг: Проблем со палење на кола
« Одговори #1 на: 06 Јули 2022, 13:56:01 pm »
Одлично прашање.
Може да биде се и сешто.
Само се поставува уште едно прашање кое веројатно треба да е прашање пред твоето прашање. Од каде да се почне?

Среќно
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5456
« Одговори #2 на: 06 Јули 2022, 14:11:43 pm »
Од реклама5 почни :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #3 на: 06 Јули 2022, 14:40:56 pm »
Имам проблем при палење на колата голф 7 2.0 дизел. често се дешава да вергла повеќе секунди а потоа ако ја изгасам си пали без проблем нормално. Некогаш се дешава од сабајле да си запали нормално па после да ја оставам неколку часа додека сум на работа и кога ке пробам да запалам вергла доста повеќе од вообичаено. А има периоди и кога си пали нормално недела/две. Што би можело да биде?

На дијагностика ставена е колата? Акумулатор проверен?

Отсутен Rikardo

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #4 на: 06 Јули 2022, 16:31:57 pm »

На дијагностика ставена е колата? Акумулатор проверен?
Не е ставена на дијагностика од кога почна да се јавува ова. А акумулаторот баш пред некој ден се нормално си запали и возам низ град па ја изгасив да земам нешто се враќам по 5мин едвај сврти акумулаторот да ја запали, си отидов дома изгасив запалив пак нормално.. Можно ли е да има изгубено ударна моќ акумулаторот па затоа и ова со верглањето да се јавува?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #5 на: 06 Јули 2022, 17:05:11 pm »
Ќе мора да провери мајстор и за двете работи. Почни со акумулаторот.

Отсутен FrozeN666

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 68
« Одговори #6 на: 22 Септември 2022, 13:14:33 pm »

Јас имам голф 5 истиот проблем го имам, акумулаторот е добар. Бев на мајстор неможеше да ми каже од што е.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2318
« Одговори #7 на: 22 Септември 2022, 14:00:51 pm »
@FrozeN666 Совет да одиш кај крстен мајстор, на пр Сервис Митревски (Влатко) во Припор. Може да биде се нешто: систем за вбризгување (дизни, филтер за нафта, пумпа за гориво), сензор на брегаста/или радилица, или нешто банално како греачи, а посебно реле на греачите. За да не луташ оди кај саглам мајстор.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 199
« Одговори #8 на: 26 Септември 2022, 14:07:48 pm »
Зет ми имаше ваков проблем со Seat Leon 1.9 tdi BXE. Некогаш палеше нормално некогаш палеше после 5 секунди верглање. Го смени сензорот на брегаста и проблемот го снема. На дијагностика би требало да ти покаже грешка.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 788
« Одговори #9 на: 28 Септември 2022, 20:44:43 pm »
Направи репарација на алнасерот, комплет четкици и пиксни.
Кај VW ако не прави доволно обртаи, нема да му оди доволно гориво и вергла неколку секунди, најчесто на загреана кола.

Тоа е проблемот, нека не те шетат по мајстори, да менуваат параметри во компјутерот и други такви глупости.
Би требало да те кошта некаде 1000-2000 денари, зависи до авто-електричарот.

Зет ми имаше ваков проблем со Seat Leon 1.9 tdi BXE. Некогаш палеше нормално некогаш палеше после 5 секунди верглање. Го смени сензорот на брегаста и проблемот го снема. На дијагностика би требало да ти покаже грешка.
Алнасерот е, со тоа го прикрива само или ако има сменето параметри во компјутерот. Мене ме шетаја така, сакаја 150еур да ми земат и 100еур за корекција од компјутер сензори и триста глупости, врска нема. Со тек на време се трошат четкиците и неможе да ги постигне потребните обртаи и не му оди доволно гориво. И сега овие го средуваат преку компјутер или со сенсори прикриваат и триста други работи, што само го маскира проблемов.

Јас имам голф 5 истиот проблем го имам, акумулаторот е добар. Бев на мајстор неможеше да ми каже од што е.
И кај тебе друже исто.
« Последно менување: 28 Септември 2022, 20:50:12 pm darkserial »
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6368
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #10 на: 29 Септември 2022, 07:00:17 am »
Алнасер  ;D

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #11 на: 29 Септември 2022, 10:14:15 am »
Ипак за понов голф се збори, али постари модели јавуваа проблем некогаш со бравата и клучот.. Пробај со резервен дали истото го праи.
Ја би најпрво проверил акумулатор, тоа е лесно да се елиминира..На нови коли лош акумулаторот може се да ти покаже.

Ако овие работи не поправаат ништо, терај по советите погоре...

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6368
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12 на: 29 Септември 2022, 11:49:25 am »
Прв чекор е шо грешки има на дијагностика? Барем тоа е лесно за мајсторите... или не?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13839
« Одговори #13 на: 29 Септември 2022, 14:07:26 pm »
Алнасер  ;D

El Nasr 128

Сензор на брегаста. Почни со тоа. Евтини се.
Мада ако е сензорот на брегаста, проблем е да стартува кога е загреана колата.

Провери си филтер за нафта исто.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 788
« Одговори #14 на: 29 Септември 2022, 22:23:35 pm »
@Power to the people @Carpathian Lord Е добро де аНласер, не сум механичар, прам грешки во терминиве  :P ;D ::)
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005